Important oras cultural si istoric, Graz a fost, timp de secole bune, una dintre cele mai importante baze militare, in prezent, aceasta fascinanta asezare din Austria gazduind Zeughaus — arsenalul provinciei —, unde se afla o impresionanta colectie de armament vechi, aceasta fiind mostenirea militara pe care regiunea o pastreaza cu mandrie de cateva secole incoace. Orasul vechi, inclus in anul 1999 in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este, de fapt, cel care adaposteste arsenalul. Situat in sud-estul Austriei, Graz este capitala landului Styria, fiind indeosebi cunoscut datorita faptului ca, incepand cu secolul al XIV-lea, avea sa fie condus de dinastia de Habsburg.

Graz Zeughaus1

Totodata, acest oras a reprezentat unul dintre cele importante puncte de aparare impotriva atacurilor, de altminteri, dese ale otomanilor; ba chiar, Graz avea sa reziste chiar si in fata determinarii lui Napoleon, cand armata acestuia a patruns pe teritoriul orasului. Chiar si asa, se pare ca arsenalul a fost construit in secolul al XVII-lea, dorindu-se o cladire in care toate armele din regiune sa fie depozitate. Mai precis, muzeul, cunoscut si ca Arsenalul Styrian, avea sa fie construit intre anii 1642 si 1645 de catre arhitectul Antonio Solar.

Numai ca secolul al XVIII-lea avea sa cunoasca un pericol diminuat de invazii, ceea ce a determinat-o pe imparateasa Maria Tereza sa vrea sa inchida Graz Zeughaus. Atunci, insa, localnicii s-au aratat nemultumiti de decizia imparatesei, drept pentru care multi dintre ei au inceput sa insiste, pe langa Maria Tereza, sa pastreze acest arsenal deschis, ca monument in cinstea victoriilor militare ale regiunii, dar si al maiestriei armurierilor care au lucrat la ceea ce astazi este una dintre cele mai bogate colectii de arme din lume; plus, colectia si-a pastrat grandoarea de altadata, mai ales ca este, in continuare, gazduita de cladirea originara, un edificiu care are cinci etaje.

Citește și:  Plaja Kabeljous: Obiective turistice Africa de Sud - Jeffreys Bay

Graz Zeughaus11

Mai mult, constructia are o lungime de 50 de metri si o latime de 8 metri, nu degeaba Zeughaus fiind descrisa ca fiind una dintre cele mai frumoase si deopotriva mari colectii de arme din lume. Statuia lui Marte este cea care domina fatada cladirii, ce il reprezinta pe zeul razboiului.

Tot aici, se afla si statuia Minervei, cea despre care se spune ca ar fi zeita protectoare a razboinicilor. Pe langa faptul ca vasta colectie cuprinde peste 30.000 de piese de armament, aceste exponate dateaza din secolul al XV-lea pana in secolul al XIX-lea, muzeul fiind important si din aceasta privinta. De asemenea, 7.800 de arme si pistoale, 5.400 de catarge de drapel, 3.300 de coifuri, 2.400 de sabii, precum si alte seturi de armuri bogat ornamentate, realizate in mare masura pentru nobilii din zona, toate acestea formeaza o impresionanta colectie, in fata careia pana si cel mai nepriceput vizitator va ramane uimit. Plus, acesta va putea admira si o armura cabalina completa.

Graz Zeughaus111

Odata ce pasim in Graz Zeughaus din Austria, vom putea vedea, la parter, un istoric al arsenalului, ca mai apoi, la celelalte etaje, sa vedem colectia impresionanta de arme, expusa ingenios pe rastele de lemn realizate special pentru acest muzeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.