Orasul Haifa este cea mai mare asezare (oras-port) de acest fel din nordul Israelului, cu o populatie de aproape 300 000 de locuitori. Aici se gasesce Baha’i World Centre ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Se afla la 90 de kilometric de Tel Aviv si se intinde pe aproximativ 74 kilometri patrati.

In secolul III i.Hr. era centrul al fabricarii de vopseluri. De-a lungul timpului a fost dominat de diverse civilizatii (persi, romani, bizantini arabi, englezi etc.) si, abia in 1948, cand Israel a devenit stat independent, orasul Haifa a inceput sa fie guvernat de municipiul sau. Orasul are iesire la Marea Mediterana si se intinde pe partea nordica si vestica a Muntelui Carmel.

Haifa2

Etimologia numelui Haifa nu este exact cunoscuta. Numele nu este mentionat in Vechiul Testament , dar crestinii (din vremea cruciadelor) au legat numele orasului de cel al unui mare preot din timpul lui Iisus, Caiafa, sau dupa numele arameic al apostului Petru – Kefa. In ebraica cuvantul inseamna “a acoperi, a ascunde”. Desi de-a lungul istoriei a fost numit Caifas, Caipha, Caypha etc. in secolul XX, Gottlieb Schumacher a stabilit curenta ortografie a numelui orasului.

Citește și:  Dampier - Australia: Orașe de vizitat

Inceputurile asezarii sunt de asemenea inconjurate de mister. Unii cred ca aceasta exista de pe vremea Imperiului Persan, dar unele studii arata ca dateaza din secolele I – II ale erei crestine. Prima mentiune a orasului se afla in Talmudul Babilonian, iar mai apoi in scrierile apostolilor crestini.

Bahai World Centre
Bahai World Centre

Astazi, orasul este foarte vizitat de turisti. In 2005 avea 13 hoteluri. Pe 5 kilometri din suprafata sa se afla plaje. Principala atractie a orasului este Bahai World Centre, acest loc fiind inconjurat de nenumarate gradini. O alta atractie sunt pesterile Elijah’s si Stella Maris. Un loc important este Ein Hod, colonia artistilor, unde sunt prezenti 90 de oameni creativi cu studiouri si expozitii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.