Ilha Grande este o insula din Brazilia ce se afla in regiunea de sud-est, in golful cu acelasi nume. Apartine de districtul Angra dos Reis si se afla la 180 de kilometri departare de Rio de Janeiro (si la 750 km de Sao Paulo).

Ilha Grande1

Ca suprafata are 193 de kilometri, 130 apartinand perimetrului coastei, in timp ce coasta de navigare are doar 72 de kilomtri. Are cateva peninsule si golfuri, dar nenumarate plaje pe care turistii se pot relaxa.

Zona in care se afla Ilha Grande se numeste Orgaos Saw, zona ce apartine erei proteozoica, rocile sale fiind mai vechi de 420 – 500 de milioane de ani. Desi are mai mult de 100 de plaje, relieful este predominant muntos, cele mai inalte varfuri fiind Pico Da Pedra D’agua (1 031 m) si Pico Do Papagayo (982 m). Pozitia sa influenteaza si climatul. Insula oceanica nu are, in medie, temperaturi mai mici de 15 grade sau mai mari de 30. Se poate lenevi pe plaja aproximativ 200 de zile din an, temperatura apei osciland intre 18 grade si 24, pe tot parcursul anului. Cea mai ploioasa luna este Ianuarie cu 293 mm.

Flora este foarte bogata, insula fiind acoperita de paduri atlantice, bancuri de nisi si mangrove in care se gasesc nenumarate formatiuni de vegetatie marina (acestea au un rol foarte important pentru pescuit). In acest cadrul traiesc animale precum maimuta Bugio (ce este o specie pe cale de dispartiei), iguane, serpi si foarte multe specii de pasari si papagali.

Ilha Grande11

Pentru cei ce doresc sa viziteze Ilha Grande ar trebui sa stie cate ceva si despre istoria sa. A fost descoperita de navigatorul Andre Goncalves, in 1502. Acesta nu se astepta ca ceea ce voia sa exploreza sa fie de fapt o insula, crezand ca acest teritoriu face parte din continent (presupunand existent unui golf). Odata ce si-a dat seama ca s-a inselat si s-a reintors din recunoastere, a decis sa ii puna numele Angra Dos Reis (ceea ce inseamna Golful Regilor) pentru a aduce un omagiu Regilor Magici (data descoperiri fiind aceasi cu data comemorarii lor, 6 ianuarie).

Au urmat nenumarata alte expeditii, dintre care doua au fost consemnate (cea din1552 si din 1557). Conform exploratorului Anchieta, aici traiau 150 de indigeni ce se numesc Tomato si vorbeau un dialect diferit fata de cel al continentalilor. In limba lor, Tupi, Ilha Grande (Ipaum Gaucu) inseamna Insula Mare (Big Island). Erau foarte buni vanatori, descurcandu-se chiar si sub apa.

De-a lungul istoriei, Ilha Grande a fost unul din punctele strategice ale colonistilor. La Sfarsitul secolului XVI, cand s-a descoperit aurul si argintul in Peru, spaniolii au folosit-o ca loc de depozitare a apei si mancarii. De aceea a fost si una din atractiile piratilor, acestia jefuind-i de resursele ascunse prin vegetatie sau pe coasta.

In Brazilia, la sfarsitul secolului XIX, au fost descoperite minele de aur si s-au transportat aici milioane de sclavi din Africa pentru a munci. Ilhe Grande a reprezentat refugiul celor ce faceau trafic de sclavi. Inca de prin anii 1510 si 1540 s-a dezvoltat traficul de scalvi in zona, insa singura specificatie in registrele insulei s-a facut in 1837, consemnandu-se faptul ca se asteptau 524 de sclavi din Africa pentru a lucra in Dois Rios.

Ilha Grande111

In perioada urmatoare insula a devenit pe rand spatiu spaniol, portughez si olandez. Aceste natiuni si-au lasat aici si o mostenire genetica, oamenii acestor locuri fiind o amestecatura de nativi cu trasaturi europene (ochi albastri si par blond). Pe langa asta, colonistii au mai lasat si nenumarate case, cele mai multe (24) fiind in Golful Stelelor (Das Estrellas Bay) unde obisnuia sa fie o zona fermiera.

Prin anii 1800, francezii si argentinienii au incercat sa atace trei dintre golfurile insulei (Dois Rios, Farol Do Castellanos si Las Palmas) insa au luptele au fost inabusite de brazilieni.

Citește și:  Valea Statuilor din San Agustin: Obiective turistice Columbia - San Agustin

Frumusetea insulei l-a impresionat chiar si pe Pedro II, imparatul Braziliei (din secolul XIX). Circumstantele acelor vremuri cereau o grija deosebita fata de persoanele ce avea sa intre pe continent, mai ales din cauza bolilor, cum ar fi lepra si holera. Asa ca imparatul voia sa construiasca un nou Lazareto, un fel de spital in care sa fie ingrijiti oamenii bolnavi de pe vasele/corabiile care acostau pe tarmul continentului.

In Decembrie 1863, Pedro II viziteaza Angra Dos Reis si hotaraste ca acest spital sa fie construit aici. In 1884, coroana cumpara doua ferme in Abrao si in Dois Rios; doi ani mai tarziu spitalul este construit. A fost organizat pe sectii si categorii existand aici laboratoare, farmacii, depozite, centre de asistente etc. Chiar si imparatul a fost spitalizat aici. Aceasta institutie a ingrijit aproximativ 4 232 si a fost scos din functiune 1913, fiind parasite pana in 1939, cand a fost folosit in antrenamentele militare.

Ilha Grande1111

In anul urmator, Lazareto din Dois Rios s-a transformat intr-o inchisoare numita Candido Mendes. Prizonierii erau adusi din Angra Dois Reis si au ajutat la construire. Cladirea a functionat pana in 1994. Abia atunci localnicii au inceput sa pregateasca insula pentru o buna intampinare a posibililor turisti.

Pe langa dezvoltarea turismului, localnicii se ocupa si de industria pescuitului. Buni vanatori, marea majoritae a localnicilor si-au gasit un job in acest domeniu. Totusi, in ultimii ani acesti oameni au avut de suferit, din cauza marilor vase care au inceput sa vaneze pestele din zona. Din pacate nu au alte optiuni deoarece intreaga insula se afla sub Tamaios (Environmental Protection Area) si se imparte in trei arii: State Park of Ilha Grande (PEIG), Biological Reservation of South Beach (RBPS) si Marine State Park of Aventureiro (PEMA). De asemenea, trebuie mentionat ca doar 11 plaje din cele 100 de pe insula pot fi vizitate/folosite. Printre altele se numara: Lopes Mendes, Sto. Antonio, Caxadaco, Dois Rios, Praia de Leste, Praia de Sul, Aventureiro etc., fiind plasate in ariile mai sus mentionate.

State Park of Ihla Grande a fost creat in 1971 si se intinde pe 4 500 de hectare ce formeaza un triunghi intre Abraao, Lopes Mendes si Parnoioca. Este administrat de PIGE (State Institute of Ilha Grande) si detine niste reguli stricte. Este interzisa hranirea sau capturarea animalelor, taierea capacilor sau a florilor, vanatul sau pescuitul, construirea de case sau de alte intrebuintari economice. De asemenea este interzis mineritul si agricultura.

Ilha Grande11111

Biological Rezervation of South Beach a fost infiintata in 1981 si are aproximativ 3 500 de hectare, fiind administrate de FEEMA (State Foundation of Engineering and Environment). In aceasta rezervatie se regasesc toate ecosstemele prezente in Brazilia, fiind unica de acest fel din tara. Scopul administratiei este de a proteja fauna si flora, unele specii aflandu-se pe cale de disparitie. Aici vizitatorii nu au acces.

Zona Marine State Park of Aventureiro se afla in aproprierea rezervatiei anterior mentionate. Aici se afla marea majoritate a plajilor si este interzis pescuitul, vanatul sau compromiterea mediului inconjurator.

Daca va hotarati sa ajungeti in vacanta in aceasta locatie, trebuie sa tineti cont de regulile impuse pentru protejarea mediului. Nu este permisa camparea pe plaja si in rezervatiile ecologice; camparea in zonele accesibile este posibila doar cu autorizatia Consiliului Prefecturii din Angra do Reis. Este interezisa ruperea florilor/plantelor de orice specie, din paduri. Nu se poate pescui si vana la mai putin de 1 kilometru distanta de insula si nu se permite folosirea artificiilor sau aprinderea focurilor. De asemenea singurul mijloc de transport ce trebuie folosit este bicicleta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.