Insula Torrens este localizată în estuarul Port River între Peninsula Lefevre și Golfulețul Barker, la 15 km nord vest de centrul orașului Adelaide în sudul Australiei, exterior Portului Harbour, la vărsarea Râului Torrens în Golful St. Vincent. Din anul 1836 când s-au stabilit coloniștii în Adelaide insula a fost utilizată pentru mai multe scopuri.

Insula Torrens1

Fiind în trecut o insulă nelocuită, a fost folosită ca un loc de carantină pentru cei sosiți de pe mare în sudul Australiei, un exemplu fiind vasul Boonah care a adus europeni bolnavi de gripă și care au staționat pe insulă o perioadă pentru a nu împrăștia boala în Adelaide. Pe insulă a funcționat o bază militară pentru deținuți de război, în primul război mondial fiind închiși 400 de bărbați germani și austro-ungari între 9 octombrie 1914 și 16 august 1915.

În prezent aici sunt două centrale electrice și două sunt în vecinătate. Aceste stații sunt Centrala Insulei Torrens localizată pe insulă, operată de una dintre cele mai mari firme de gaz din Australia, AGL Energy. Centrala funcționează cu gaz, are 8 turbine care generează 1280 MW de electricitate. Gazul este adus din magistrala SEAGas pipeline din orașul Victoria și Moomba din bazinul de exploatare, stația fiind capabilă să ardă gaz sau petrol. Este cea mai mare centrală din Australia de sud după capacitatea sa și cea mai mare stație care folosește gaz natural din Australia.

Citește și:  Gradinile Frick Collection Courtyard: Obiective turistice SUA - New York

Insula Torrens11

Din 1963 a început construcția clădirii A a centralei care s-a încheiat în 1967, a doua parte a centralei B fiind terminată în 1976. Altă stație este stația Quarantine Power construită în 2002 de compania australiană Origin Energy cu o capacitate de bază de 95 MW, crescută în 2009 la 216 MW. Alte stație ca Centrala Osborne este pe Peninsula Lefevre din apropiere care produce în afară de electricitate și abur pentru o fabrică de sodă calcinată, făcând din această centrală cea mai mare care produce energie co-generată.

Insula Torrens111

Zonele protejate de pe Insula Torrens includ și Parcul de Conservare al Insulei Torrens, Rezervația St. Kilda Aquatic, Sanctuarul pentru delfini din Adelaide și Rezervația zonei de apă Barker Inlet. Pe insulă este o piață de fructe și legume cu 40 de standuri care vând și pește proaspăt de la pescari, deschisă duminica de la ora 6 dimineața până la ora 1 la prânz, de la care se aprovizionează locuitorii orașului Adelaide după o călătorie de 30 de minute cu mașina din oraș, din Portul Adelaide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.