Laguna Colorada face parte din Rezervaţia Naturală Eduardo Avaroa Andean şi este situată în Bolivia, la graniţa cu Republica Chile. Aceasta se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 60 de kilometri pătraţi, are o adâncime maximă de 1.5 metri, o adâncime medie de 35 de centimetri, o lungime de 10.7 kilometri şi o lăţime de 9.6 kilometri.

Laguna Colorada1

Laguna Colorada oferă unul dintre cele mai fascinante peisaje întâlnite pe suprafaţa Pământului, atât prin culoarea roşie a apei, cât şi prin mediul arid în care este încadrată. Culoarea roşie a apei nu este datorată mineralelor sau chimicalelor ci, mai degrabă, a numărului mare de alge colorate şi de microorganisme. Acestea din urmă constituie un adevărat festin pentru încântătoarele păsări Flamingo, care sunt adaptate perfect acestui mediu. Un fenomen asemănător se petrece în Canada, în insulele Arctice. În funcţie de tipul algelor existente în lac, culorile acestuia pot să difere. Astfel, în apropierea lagunei Colorada, se regăseşte laguna Verde, cunoscută pentru remarcabilă culoare ce se aseamănă cu emeraldul. Aceasta din urmă este situată la baza vulcanului Licancabur.

În ciuda faptului că acest lac pare destul de ostil, aici, se regăsesc o varietate surprinzătoare de animale şi păsări indigene. Lagula Colorada găzduieşte trei dintre cele 6 specii de păsări Flamingo (Chilean, Andean şi James). Aceste specii pot fi distinse cu uşurinţă prin culoarea diferită a picioarelor; Andean – are picioarele de culoare galbenă, Chilean – are gleznele roşii, James – are picioarele în totalitate roşii. Totodată, aici se regăsesc peste 80 de specii de alte păsări rare, care se adaptează perfect acestui climat. Mai mult de atât, Laguna Colorada găzduieşte mamifere precum: puma, vulpea andină, pisica sălbatică, lama şi alpaca. Totodată, aici se regăsesc şi diverse specii de reptile, amfibieni şi peşti.

Citește și:  Slovenia : Obiective turistice Slovenia - Slovenia

Laguna Colorada11

Culoarea roşie a lagunei se intensifică în funcţie de puterea soarelui. Astfel, în mijlocul zilei, culoarea lagunei este de un roşu aprins. Pe suprafaţa lacului, s-au format mici insuliţe de Borax (sare a acidului boric, reultata din combinarea lui cu sodiul; borât de sodiu), care creează o imagine selenară.

Vizitarea Lagunei Colorada, este, fără doar şi poate, o experienţă de neuitat. De altfel, aceasta se află la altitudinea de 4267 de metri, unde frigul şi lipsa oxigenului fac şi cele mai simple sarcini să pară imposibile. Doar în momentul în care vizitatorii ajung în acest loc, înţeleg în totalitate cât de greu este să trăieşti în astfel de condiţii şi cum viețuitoarele de aici s-au adaptat acestui mediu ostil. Laguna Colorada este situată la aproximativ 150 de kilometri în sudul oraşului San Juan. Aceasta poate fi vizitată individual sau în cadrul unui tur special organizat de către administratorii zonei, care cuprinde întrega Rezervaţie Naturală Eduardo Avaroa Andean.

Laguna Colorada111

Este important de reţinut faptul că zona este destul de izolată şi că fiecare turist trebuie să facă loc în bagajul său pentru o lanternă, bani mărunţi (în special pentru toaletele publice), apă potabilă, crema cu protecţie solară, ochelari, un termos şi haine groase.

Din praful de borax, vânturile formează vârtejuri ce par a distruge totul, cadrul deşertic şi roşul aprins al lagunei creează o atmosferă halucinantă. La un strigăt ascuţit, păsările îşi scutură aripile şi se pierd în văzduh. Însă, cu siguranţă, se vor întoarce în acest mediu absolut fascinant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.