Le Clos Luce este, la origine, o resedinta regala si ultima locuinta a marelui artist Leonardo da Vinci. Aceasta casa se gaseste in fermecatorul oras Amboise, din Franta, mai cu seama pe malurile Loarei, undeva la 500 de metri de Chateau d’Amboise. In aceasta cladire a locuit Leonardo da Vinci (1452-1519), cei trei ani petrecuti aici fiind, de altfel, ultimii petrecuti de marele artist.

Le Clos Luce1

Dincolo de faptul ca Le Clos Luce a fost ultima locuinta a lui Leonardo da Vinci, acest edificiu are si o istorie destul de interesanta. Cel care a preluat castelul din Amboise, in anul 1434, a fost regele Carol al VII-lea, ca mai apoi, in anul 1490, Carol al VIII-lea sa cumpere proprietatea Le Clos Luce. Tocmai de aceea se spune ca cele doua structuri sunt legate printr-un tunel subteran.

Iar cel care i-a oferit lui Leonardo da Vinci aceasta casa a fost insa regele Francisc I, care, in anul 1516, l-a adus pe marele artist aici. De fapt, Francisc transformase aceasta cladire intr-un fel de refugiu pentru artisti, fiind, ce-i drept, si incurajat de sora sa, Marguerite de Navarra. In plus, regele Francisc I era cunoscut ca fiind un mecenat dedicat, adica o persoana care punea mare pret pe arte, drept pentru care cauta sa le protejeze in orice chip de manifestare. Da Vinci facuse cunostinta cu Francisc undeva in anul 1515, cand regele ii ceruse sa construiasca un leu mecanic pentru discutii de pace care urmau sa fie purtate cu papa Leon al X-lea.

Le Clos Luce11

Mai tarziu, artistul avea sa fie invitat in mod oficial la resedinta regala, moment in care i s-a si acordat o pensie generoasa. Iar parcursul evenimentelor este cu atat mai interesant cu cat Leonardo da Vinci a sosit la palat cu trei opere, unul dintre aceste tablouri fiind reprezentat de celebrul Mona Lisa. Datorita talentului sau, precum si felului de a se comporta, Francisc s-a atasat enorm de da Vinci, atat de mult incat atunci cand vorbea despre artist, il numea „tatal meu”.

Citește și:  Orasul Iron Bridge: Obiective turistice Anglia - Iron Bridge

In sfarsit, marele artist avea sa se stinga din viata in Le Clos Luce, trupul sau neinsufletit fiind inmormantat intr-o capela din Chateau d’Amboise. In prezent, in aceasta cladire se afla un muzeu care traseaza bogata istorie a regiunii si legaturile sale evidente cu cel care a ramas, prin operele sale, unul dintre cei mai mari artisti ai umanitatii.

Le Clos Luce111

In cadrul expozitiei din Le Clos Luce, oaspetii pot vedea cateva modele ale masinariilor proiectate de Leonardo, insa si alte trei fresce despre care, potrivit unor informatii, se crede ca ar fi fost supervizate de insusi da Vinci. Cladirea in care artistul si-a petrecut ultimii trei ani din viata a fost contruita in stil renascentist, numai ca putini sunt vizitatorii care admira stilul arhitectonic al acestui important edificiu; majoritatea vizitatorilor nu se gandesc decat la faptul ca, in Le Clos Luce, locul in care se afla si ei, a locuit candva un geniu, un artist care nu a putut si nu va fi nicicand egalat, poate cea mai emblematica figura a mediului artistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.