Mănăstirea Drepung din Lhasa, capitala regiunii Autonome Tibet face parte din cele şase temple cunoscute ale ramurii Gelugpa şi este cea mai mare mănăstire tibetană. Numele aşezământului, tradus din tibetană, înseamnă „grămadă de orez”, iar această denumire a fost căpătată datorită aşezării templului.

Drepung1

Acesta se găseşte pe un versant muntos şi are o extindere de la bază spre vârf, asemenea unei grămezii de orez.

Construcţia lăcaşului a început în anul 1416. Pe o suprafaţă de aproximativ 200.000 de metri pătraţi se găsesc şapte colegii unde se studiază budismul, numite „Zhacang”, mănăstirea având rol şi de universitate. La fondarea templului, la Drepung se găseau aproximativ 10.000 de călugări, însă în prezent numărul lor a scăzut şi a ajuns pe undeva pe la 800 de călugări.

Drepung11

Colegii unde se studiază sutrele budiste se află în subordinea „Coqen”, cea mai înaltă instituţie de învăţământ din cadrul templului. Clădirea ce adăposteşte Coqen-ul se află situată în centrul templului şi ocupă 4.500 de metri pătraţi. În faţa acestei clădirii se află o piaţă de unde porneşte un drum în şapte scări late. De-o parte şi de alta a drumului sunt aliniate case ce sunt destinate studierii sutrelor tibetane.

Citește și:  Ciopliturile din piatra de la Alta: Obiective turistice Norvegia - Alta

În spatele templului, se găseşte o terasă ce permite admirarea panoramei văii. Mai sus de această terasă, este locul unde se expune la soare tabloul Sakyamuni cu ocazia sărbătorii Shoton, una dintre cele mai importante sărbători religioase şi evenimente culturale din Tibet, alături de Anul Nou potrivit calendarului tibetan. Ritualul expunerii la soare a tabloului cu figura lui Budha este unul gradios şi atarge numeroşi turişti în fiecare an.

Drepung111

Aceste eveniment are loc în prima zi a festivalului, iar călugării scot din templu, dis-de dimineaţă un asemenea tablou ce are o lungime de 20 de metri.

Mănăstirea Drepung este cunoscută şi ca fiind mănăstirea – mamă a lui Dalai Lama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.