Marea Adriatică este o parte a Mării Mediterane. Aceasta este poziționată între coasta de est a Italiei și zona de coastă a țărilor din Peninsula Balcanică (Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Albania).

Coasta Adriatică este regiunea turistică cea mai populară din Croația, cu aproximativ 11 milioane de turiști în fiecare an. Linia de coastă și toate insulele alcătuiesc o destinație turistică de valoare ce se întinde începând de la cel mai mic sat de peninsulă până la un parc urban sau oraș de coastă. Încoronată cu 1.244 de insule, insulițe, stânci și recife și unică prin apele clare de culoare turcoaz, coasta Mării Adriatice este printre destinațiile de navigație de top din lume. Porturile principale ale Mării Adriatice sunt Dubrovnik, Rijeka și Split, în Croația, bine deservite de feriboturile regionale.

Țărmul ei are aproximativ 805 de km lungime, cu o suprafața estimată de 135,250 km pătrați. Coasta Croată are aproximativ 1,800 km în lungime, iar dintre cele 1.244 de insule, doar 50 sunt locuite. Departe de țărm, regiunea include vârfurile albe ale Munților Biokovo și Câmpiile Neretva Riviera. În apele de azur ale Mării Adriatice, sute de insule plutesc ca niște bijuterii în soare.

Marea Adriatica11

În largul mării se poate ajunge la adâncimi de 56 m, în timp ce malul este de 5 m înălțime. Adâncimea maximă în partea de nord (de-a lungul coastei Istria) este de aproximativ 50 m, în timp ce la Palagruža (în sud) se ajunge până la 250 m, iar în jurul insulei cele mai îndepărtate, Jabuka, ajunge chiar și 1.300 m în profunzime. Temperatura medie a apelor mării, în lunile de vară, este între 22°-27°C, iar primăvara este de 18°C.

Linia de coastă are o identitate distinctă, cu un unic arhipelag insulă în Marea Mediterană, precum și cu o serie de situri pitorești, oferind facilități ideale pentru plajă și pentru turismul nautic. Turiști în căutare de lux și strălucire au la dispoziție insulele Dubrovnik și Hvar, vânate de celebrități, unde iahturi și croaziere de lux acostează la țărm. Pentru cei care doresc liniște și pace, multe insule izolate, faruri, sate de pescuit, golfuri izolate și atoli în stilul Robinson Crusoe le stau la dispoziție. Familiile se îngrămădesc spre șirul de plaje sigure și curate, unde există activități din belșug pentru toate vârstele.

Marea Adriatica111

Turiștii se pot deplasa de-a lungul Mării Adriatice cu feribotul. Compania Jadrolinija operează rețeaua principală de feriboturi moderne, care leagă 41 de stațiuni ale coastei din Croația cu 30 de insule. Există, de asemenea, mai multe feriboturi între insule și servicii de transport cu bărcile mici. Peste tot, se găsesc hoteluri, stațiuni rustice sau de lux, iar unele plaje sunt echipate suplimentar cu diverse oferte, tobogane pentru copii, terenuri de volei pe plajă, cafenele și restaurante de-a lungul plajei. Insula Vis, pe care a fost odată o bază militară, este considerată cea mai frumoasă insulă de pe coasta adriatică croată.

Citește și:  Plaja Muizenberg: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Turiștii invadează croazierele cu iahturi luxoase, atrași de vilele de cinci stele și de frumusețea peisajelor virgine, nealterate. Konobe sunt niște taverne ce servesc preparate din fructe de mare locale. Un serviciu favorit de turiști este restaurantul La Mola Trovna, ce oferă vizitatorilor excursii de pescuit, iar după excursie, oaspeții pot privi cum sunt preparate cele ce au pescuit. Insula este faimoasă pentru vinurile organice.

Marea Adriatica1111

De asemenea, una dintre destinațiile favorite din Marea Adriatică este insulă Hvar. Plină de hoteluri și baruri, turiștii pot efectua o excursie pe jos sau cu bicicleta către munți, printr-un peisaj presărat cu livezi și dealuri de viță – de – vie din care se produce băutura locală Plavac. Plajele de vis, cu promenade pe sub palmierii aliniați, oferă multe activități sportive, cum ar fi excursiile cu caiacul în jurul insulelor din apropiere, Pakleni.

Stațiunea Palmizana este un loc de cazare ce oferă un refugiu boem de lux, cu cabane și vile vopsite în culori îndrăznețe și decorate cu arta contemporană croată, cu grădini luxuriante. Arhipelagul Kornati are o infrastructură modernă de turism ecologic cu locuințe tip cabane disponibile pentru închiriere. Turiștii stau în cabanele vintage, cu sursa de apă de la o fântână, energie electrică solară, un duș în aer liber și grătar.

Marea Adriatica11111

Ridicându-se în mijlocul Mării Adriatice, aproximativ la jumătatea distanței dintre Italia și Croația, se află insula sălbatică Palagruza. Nu există clădiri pe acestă insulă, ci doar un far elegant datând din anul 1875, cocoțat pe cel mai înalt punct al insulei. De la far, turiștii coboară trotuarele în zig-zag până la plajele cu pietriș fin, Stara Vlaka și Veli Zal. Pentru turiștii iubitori de zone izolate, cazarea la farul Palagruza, într-unul din cele două apartamente cu două dormitoare, este o ofertă ideală. Insula Pag este considerată, cea mai bună destinație pentru cluburile de vară de pe coasta Croației. Plaja Zrce, aproape de Novalja, este singurul loc din țară unde barurilor și cluburilor le sunt acordate licențe de 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.