Monumentul împăratului Askia este situat în oraşul Gao din Mali şi este un exemplu magnific al tradiţiilor locale, ce s-au adaptat la exigenţele Islamului. Specialiştii consideră că monumentul este locul unde este înmormântat Askia Mohammad I (1443-1538), unul dintre cei mai mari împăraţi ai Imperiului Songhai, ce a domnit la sfârşitul secolului al XV-lea. Aşezarea este formată din următoarele elemente: turnul piramidal, două moschei cu acoperiş plat, necropola şi zidurile din piatră albă.

Structura piramidală măsoară 17 metri şi a fost construită în anul 1495 de către Askia Mohamed. Aceasta simbolizează puterea şi bogăţia imperiului, care în secolele al XV-lea şi al XVI-lea deţinea supremaţia în spaţiile comerciale Trans-Sahariene. Imperiul era recunoscut pentru aurul şi sarea de cea mai înaltă calitate. Monumentul împăratului Askia din Mali este cel mai important vestigiu, ce atestă existenţa şi supremaţia Imperiului Songhai, care în secolele al XV-lea şi al XVI-lea se întindea până în Africa de Vest.

Din punct de vedere arhitectural, Monumentul împăratului Askia din Mâli este construit în stilul Sudano-Sahelian, carecterizat prin forme rotunde, care au fost puternic erodate de ploile torenţiale. Structură piramidală este susţinută de eşafodul alcătuit din multitudinea de bucăţi de lemn, iar acest lucru oferă monumentului împăratului Askia un aer arhitectural unic Aseazarea este conservată perfect în ceea ce priveşte arhitectura, care, fără doar şi poate, este un element cultural, vizual şi social aparte. Monumentul evidenţiază cultura şi în mod special canonul pe care aceştia se bazau în construirea clădirilor.

Citește și:  Orasul Podgorica: Obiective turistice Muntenegru - Podgorica

Conform specialiştilor UNESCO, Monumentul împăratului Askia din Mâli reflectă un aer unic, ce combina influenţele provenite din Africa de Nord cu cele ale Islamului şi Africii de Vest. În acest stil sunt construite şi cele două moschei. În partea de est a monumentului se află o sală de rugăciune pentru bărbaţi. Acoperişul acesteia este drept, susţinut de stâlpi de lemn acoperiţi cu chirpici, iar în partea estică a sanctuarului se regăseşte un altar dublu, numit mihrab. În exteriorul zidului interior se afla un cimitir ce datează din vremea lui Askia şi care este preserat cu multe pietre inscripţionate. Acesta a fost utilizat până în anul 1980.

În prezent, Monumentul împăratului Askia din Mâli este una dintre cele mai importante atracţii turistice ale oraşului Gao, care impresionează, atât prin vestigiile sale, cât şi prin peisajele minunante de pe valea fluviului Niger. Astfel, Mali este una dintre cele mai bogate oraşe – din punct de vedere cultural – din Sahel. De asemenea, atracţiile turistice din Mâli constituie una dintre principalele venituri ale ţării, de altfel, locuitorii şi autorităţile se mândresc cu istoria bogată şi cu experienţa pe care ţara lor o oferă.

În anul 2004, Monumentul împăratului Askia din Mâli a fost introdus pe lista patrimonului cultural mondial UNESCO, iar în anul 2012 a fost încadrată în rândul obiectivelor aflate în pericol.

Apusul se lasă peste aşezarea seculară, iar localnicii privesc cu mândrie dovada vie a istoriei îndelungate. Imaginaţia ne transpune în trecut, în vremurile când prosperitatea trona acest teritoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.