Este situat în perimetrul parcului Arcadia din Pretoria, Africa de Sud, şi este găzduit într-o clădire spaţioasă pe care o ocupă în totalitate. La baza amenajării muzeului de Artă Pretoria a stat dorinţa autorităţilor de a pune la un loc toate colecţiile de artă aflate în proprietatea Consiliului Local al Pretoriei.
Ideea strângerii unei colecţii de artă locale s-a născut la începutul anilor 1930. În 1932, Consiliul Local a avut parte de o mare surpriză plăcută: la moartea soţului ei, Sir Max Michaelis, văduva a decis să doneze oraşului Pretoria o colecţie impresionantă de obiecte de artă, adică întreaga ei moştenire după soţ.
Colecţiile cuprindeau picturi extrem de valoroase datând din secolul XVII, (perioada de aur olandeză), dar şi opere ale unor artişti sud africani importanţi precum Henk Pierneef, Frans Oerder, Irma Stern, Pieter Wenning sau Anton van Wouw. Toate acestea au fost expuse în clădirea primăriei, unde au şi rămas un număr destul de mare de ani.
Aceste minunate obiecte au inspirat autorităţile să se concentreze pe completarea lor cu colecţii de artă sud africană, exponatele originale din Europa urmând a fi evitate, din cauză că oricum făceau deja obiectul de interes al altor muzee din vecinătate.
Colecţia de artă Pretoria a fost, aşadar, îmbogăţită cu opere ale unor faimoşi sud africani precum Hugo Naude şi Maggie Loubser.
Clădirea actuală a muzeului de Artă Pretoria s-a născut sub formă de proiect în 1955, când s-au celebrat o sută de ani de la înfiinţarea oraşului Pretoria, însă lucrările de construcţie au început practic în anul 1962, piatra de temelie fiind pusă în cadrul unei ceremonii la care a participat primarul de atunci al oraşului Pretoria. Clădirea a fost gata 18 luni mai târziu, sub forma unei structuri de beton, îmbrăcată în sticlă. Arhitectural, s-a adoptat un stil pe cât se poate de modern, pe care mulţi l-au considerat de-a dreptul internaţional, în ciuda faptului că muzeul este dedicat în mod special artei sud africane.
Muzeul de Artă Pretoria a fost inaugurat în 1964, apoi, în 1975, s-a decis lărgirea lui prin adăugarea unei galerii în aer liber, ridicate între intrarea principală şi galeria expoziţională propriu zisă. În 1988, galeria în aer liber a fost acoperită şi în 1999 a trecut printr-o etapă de modernizare. Ulterior, au fost adăugate un atrium şi o grădină de sculptură. Muzeul de Artă Pretoria a fost prevăzut cu o bibliotecă destinate unei impresionante colecţii de cărţi şi un centru informaţional destinat arhivelor media.
În ultimii ani, au fost făcute şi unele achiziţii de artă europeană şi americană, dar accentul continuă să cadă pe arta sud africană contemporană. Obiectivul pare să fie acelaşi: realizarea unei colecţii impresionante care să reflecte istoria culturală a Africii de Sud.
În 1994, sculptorul Lucas Sithole s-a stins din viaţă, iar o mare parte din opera sa lăsată neterminată a fost cedată muzeului de Artă Pretoria. A fost expusă alături de colecţii aparţinând artiştilor sud africani Gerald Sekota şi Judith Mason.
Una dintre galeriile muzeului de Artă Pretoria a fost numită în onoarea primului curator al instituţiei, Albert Werth, care a ocupat această funcţie timp de 30 de ani. Galeria adăugată în 1975 este folosită pentru expoziţiile temporare, în special cele internaţionale. Cea mai importantă dintre acestea a fost cea dedicată lui Leonardo Da Vinci.
În prezent, muzeul de Artă Pretoria găzduieşte colecţii de artă rurală şi urbană, dar şi expoziţii inovatoare de tehnologie.
Exponatele constau în picturi, sculpturi, ceramică, fotografie, tapiserie şi grafică. Muzeul de Artă Pretoria se mândreşte cu lucrări ale lui Walter Battiss şi unele picturi ce înfăţişează anii de început ai oraşului Pretoria.
Alături de colecţia permanentă de artă sud africană, pot fi admirate câteva tablouri magnifice, realizate de nume majore precum Salvador Dali, Pablo Picasso, Paul Gaugain sau Kathe Kollwitz.
Din trei în trei luni, muzeul de Artă Pretoria găzduieşte câteo expoziţie absolut nouă, ce merită văzută. Anual, are loc o expoziţie faimoasă, Sasol New Signature, în cadrul căreia sunt expuse publicului o serie de obiecte de artă aparţinând celor mai tineri artişti sud africani. Lupta pentru a expune aici diverse lucrări este acerbă.
Muzeul de Artă Pretoria este singurul muzeu de artă al oraşului, iar „averea” sa constă în peste 5000 de obiecte emoţionante. S-a precizat în mai multe ocazii faptul că acest muzeu nu urmăreşte obiective de ordin financiar, ci rolul său este de a reflecta istoria culturii sud africane şi de a educa tinerele generaţii în spiritul acestei culturi pline de contraste. Sub acest aspect, o parte din personalul muzeului lucrează aici în condiţii de voluntariat.
Muzeul se poate vizita de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 17.00, iar intrarea se face contra cost. La cerere, se organizează şi tururi cu ghid, însă grupurile trebuie să fie de minim 10 persoane. Există şi două tururi speciale. Unul are loc de două ori pe zi şi se referă strict la colecţiile de artă sud africană.
Durata lui este de o oră. Al doilea tur este foarte vesel, se adresează copiilor cu vârste între patru şi zece ani şi presupune vizitarea întregului muzeu, pe durata a două ore. De asemenea, a fost amenajat un centru educaţional, destinat tot copiilor, unde aceştia pot învăţa câteva concepte de bază ale artelor frumoase.
O surpriză minunată: muzeul este prevăzut cu o micuţă, dar faimoasă cafenea, numită Chai-Kosfki, unde atmosfera este una artistică. Turiştii pot savura o cafea şi o gustare uşoară înconjuraţi de minunate picturi şi tapiserii copiate după cele expuse în cadrul muzeului.
Se poate ajunge foarte uşor la muzeul de Artă Pretoria. Staţia de autobuz este chiar în faţa parcului Arkadia, iar pentru turiştii care vin cu maşina personală există o parcare gratuită.