Este situat în centrul oraşului Cape Town, în cunoscuta grădină botanică a clădirilor Parlamentului. Instituţional, muzeul Sud African Iziko a fost deschis în anul 1825, însă a început să funcţioneze în actuala locaţie abia din anul 1897. A fost primul muzeu deschis în Africa de Sud. Reprezintă un loc încărcat de istorie a naturii şi deja milioane de oameni i-au trecut pragul în ultimul secol, pentru a înţelege mai bine diversitatea biologică şi culturală a planetei noastre.

Iziko1

Niciun vizitator nu poate rămâne rece şi indiferent atunci când se plimbă pe holurile sau în galeriile acestui muzeu. Colecţiile şi exponatele de aici dezvăluie secrete şi minunăţii pe care omul de rând nu a apucat încă să le cunoască.
Spre exemplu, muzeul Sud African Iziko adăposteşte peste un milion şi jumătate de specimene ştiinţifice importante. Colecţiile prezentate conţin de la fosile î

In vârstă de 700 milioane de ani, din diferite specii animale, până la insecte, reptile sau peşti prinşi de curând. Viaţa subacvatică este foarte bine ilustrată. Nu lipsesc nici bucăţi de meteoriţi, aduse aici pentru o amănunţită cercetare, dar şi pentru încântarea publicului.
Nici evoluţia umană nu este trecută cu vederea. Muzeul Sud African Iziko expune unelte din piatră, făurite de oameni cu 12.000 de ani în urmă, dar şi elemente vestimentare vintage sau îmbrăcăminte tradiţională din zilele noastre.

Piesele expuse se constituie în grandioase colecţii zoologice, arheologice şi paleontologice specifice zonei sud africane.

Muzeul Sud African Iziko este structurat pe trei etaje.

Iziko11

Parterul este dedicat evoluţiei umane din cel mai îndepărtat trecut până în zilele noastre. Există trei expoziţii diferite:

– Artă în piatră, executată de civilizaţia San, adică de triburi africane indigene ce obişnuiau să picteze pereţii peşterilor sau cavernelor. Picturile lor înfăţişau fiinţe hibride – jumătate umane, jumătate animale – despre care se credea că au puteri tămăduitoare ieşite din comun. Cele mai multe secvenţe reprezintă aceste fiinţe hibride executând dansuri în timpul cărora pacienţii erau vindecaţi în mod miraculos.
– Cultura africană, adică obiecte aparţinând primilor agricultori ai Africii de Sud, dar şi piese aparţinând triburilor Nguni şi Sotho – Tswana sau colecţii găsite în Zimbabwe
Cultura Lynenburg, adică artfacte din epoca fierului, piese simbolice cu rol în ritualurile primilor agricultori ai Africii de Sud.

Tot la parter sunt expuse diorame cu fosilele unor reptile mamifere, un fel de dinozauri mai mici, ce trăiau pe pământ cu 250 de milioane de ani în urmă, în regiunea Karoo. De asemenea, la parter este expusă lumea apelor, adică viaţa subacvatică din oceanele Africii de Sud. Galeria este împărţită in două, conform etapelor istorice ale domeniului: epoca celacantului şi epoca uriaşilor oceanelor. Este expusă o extraordinară colecţie de oase de balenă, inclusiv un schelet impresionant de balenă, lung de peste 20 de metri. În timp ce admiră oase de balenă sau creaturi marine uriaşe, turiştii pot asculta şi recitaluri muzicale, susţinute în lumea apelor.

Etajul întâi adăposteşte lumea rechinilor, o galerie ce prezintă tot ce se ştie despre diversitatea, biologia şi evoluţia rechinilor. Este expusă o impresionantă machetă realizată după fălcile uriaşe ale acestor prădătoare de apă. Alături, se găseşte planetariul Iziko ce asigură o experienţă audio video a tuturor minunilor lumii. Tot la etajul întâi se află şi o fascinantă galerie dedicată meteoriţilor.

Iziko111

Pe al doilea etaj se găsesc galeriile destinate vieţii specifice Africii de Sud, ale mamiferelor şi păsărilor exotice sau păsărilor acvatice. Există şi o galerie a minunilor naturii, unde sunt expuse piese ce atestă frumuseţea şi diversitatea formelor naturale. Alături se află un departament denumit „Spaţiul minţii” şi care pune la dispoziţia vizitatorilor un centru de resurse online. Tot la etajul al doilea se găseşte şi o galerie dedicată istoriei în sine a muzeului Sud African Iziko, ce oferă informaţii despre activitatea muzeului între anii 1825 şi 1975. O galerie foarte interesantă vorbeşte despre cunoştinţele populaţiei indigene, ca parte a moştenirii Africii de Sud. Galeria reconstituie, sub ochii turiştilor, modurile ingenioase în care triburile indigene obişnuiau să speculeze resursele naturale ale regiunii. Pe acelaşi etaj este situată şi o galerie ce expune colecţii de minerale ale solului sud african. Publicul poate admira, în condiţii sigure, şi o colecţie de lilieci.

Al treilea şi ultimul etaj al muzeului găzduieşte o colecţie impresionantă de oase ale reptilelor mamifere care trăiau în regiunea Karoo cu peste 250 milioane de ani în urmă. Pentru o impresie cât mai coerentă, aceste fiinţe dispărute au fost reconstituie la scară naturală. Colecţia animalelor dispărute cuprinde mai multe feluri de dinozauri, exemplificând viaţa pe pământ înainte de marele potop.

Foarte interesant de ştiut: pentru fiecare piesă expusă publicului, există depozitate sute de alte piese identice în muzeu. Cam aşa se explică, de fapt, cifra uluitoare de un milion şi jumătate de exponate aflate în posesia muzeului Sud African Iziko. De aproape două sute de ani, de când a fost muzeul înfiinţat, oamenii de ştiinţă au adunat aici tot soiul de colecţii pe care le-au studiat apoi în profunzime. Chiar şi astăzi, muzeul continuă aceeaşi politică de colectare a specimenelor din întreaga Africă.

Iziko1111

Prin aceasta se urmăreşte stabilirea clară a felului în care evoluează natura. Niciuna dintre piesele colectate de muzeu nu este identică cu alta. Fiecare din aceste piese are de dezvăluit un mic secret de evoluţie. Cercetătorii îşi pot face astfel o părere certă asupra felului în care natura variază şi se dezvoltă. Colecţiile de animale urmăresc să afle câte specii există într-o anumită regiune. De asemenea, se colectează mai multe exemplare din aceiaşi specie pentru a se descoperi care este exemplarul cel mai reprezentativ al speciei sale. În acest fel, oamenii pot înţelege mai bine felul în care plantele şi animalele contribuie la evoluţia mediului înconjurător.

Muzeul Sud African Iziko se mândreşte cu exponatele sale foarte variate. Spre exemplu, cu fosilele unor animale dispărute cu mii de ani în urmă, precum dinozaurii ori cu artefacte datând de mii de ani sau cu obiecte de cult pe care strămoşii omului le-au folosit sute de ani la rând.

Prin toate minunile adăpostite în cadrul acestui muzeu, stră-stră-strănepoţii noştri îşi vor putea face o idee despre începuturile vieţii pe pământ, dar şi despre felul în care trăesc oamenii de azi. Apoi, scopul muzeului este de a deţine şi colecţii de specii animale care abia acum se află în pericol de dispariţie.

 

Muzeul Sud African Iziko pune la dispoziţia turiştilor o parcare foarte modernă, prevăzută inclusiv cu locuri speciale pentru şoferii cu dizabilităţi. În jurul muzeului, există numeroase terase, cafenele, dar şi magazine de suvenire ce atrag atenţia prin multitudinea de piese scoase la vânzare.

Pentru copii, intrarea în muzeu este gratuită. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.