Studiile arheologice sistematice, consolidarea, restaurarea si conservarea cladirilor, au pastrat ramasitele istorice ale orasului Nessebar mai mult decat in oricare alta locatie. Mica peninsula reprezinta un loc de intalnire al vremurilor de mult apuse. Nessebar a demonstrat in multiple ocazii pozitia istorica semnificativa a unui oras de frontiera, drept avanpost al unui imperiu amenintat. Cele mai vechi urme ale unor asezari umane in aceasta zona dateaza de acum peste 3000 de ani. Mileniile de ocupatie umana neintrerupta au produs un strat impresionant de vestigii culturale, care are grosimea de 6 metri in unele locuri.

Limitat la un promontoriu stancos de pe coasta Bulgariei, Nessebar este un oras-muzeu bogat, in care se pot vedea 3 milenii de istorie. Tracii au fost primii care s-au stabilit in aceasta locatie, fapt atestat de numeroase descoperiri ale unor obiecte ce dateaza din Epoca Bronzului. Istoricul grec Strabo a scris despre acest oras, numindu-l Menebria. Colonistii Dorieni din Megara au facut din acest oras una din cele mai vechi colonii grecesti din Pontul Euxin (Marea Neagra), numind-o Messembria, iar dupa spusele lui Herodot aceasta exista inca din anul 513 i.Hr. Nessebar se afla asezat de-a lungul unui istm romantic. Strazile sale pietruite, bisericile medievale bine intretinute si casele din lemn din secolul al 19-lea, ilustreaza trecutul pestrit si diferit al acestui oras. Bisericile din acest oras pot fi cel mai bine descrise ca o incrucisare dintre ahitectura slava si cea ortodoxa greaca, si sunt unele dintre cele mai frumoase din zona. Nessebar, ca unul din cele mai vechi orase din Europa, inca emana spiritul diferitelor ere si popoare (tracii, grecii, romanii, slavii, bizantinii si bulgarii).

Pe timpul grecilor, orasul a carui acropola s-a ridicat in zona estica a peninsulei a fost protejat pe partea dinspre uscat de un zid ce dateaza din secolul al 6-lea, din care si astazi se mai pot vedea portiuni in zona nordica. Vestigiile Agorei (piata), ale teatrului si ale Templului lui Apolo au fost scoase la lumina in apropierea cladirilor ce fusesera construite in timpul perioadei in care orasul cazuse sub influenta romanilor. Orasul a fost capturat in anul 71 i.Hr., insa a continuat sa se bucure de numeroase privilegii, printre care emiterea propriei monede. Cand moartea lui Teodosiu, in anul 395, a provocat schisma cu Imperiul Roman, Nessebar a cazut in mainile bizantinilor. In scurt timp, acest oras a devenit una din cele mai importante cetati ale Imperiului de Rasarit, si astfel a devenit obiectul luptelor dintre greci si bulgari. Cetatea a fost detinuta in mod succesiv cand de greci, cand de bulgari, in functie de norocul armatelor, pana in anul 812, cand Hanul Krum al Bulgariei l-a capturat dupa un asediu ce a tinut 2 saptamani.

Citește și:  Orasul Bahir Dar : Obiective turistice Etiopia - Bahir Dar

Pana la capturarea sa de catre turci in anul 1453, in oras au fost construite numeroase monumente de o calitate exceptionala printre care: Mitropolia Stara, o bazilica uriasa care nu avea sectiune transversala, reconstruita in secolul al 9-lea; Biserica Maicii Domnului; Mitropolia Nova, care a fost fondata in secolul al 11-lea si apoi infrumusetata incontinuu pana in secolul al 18-lea; Biserica Sfantului Ioan Botezatorul, in care se afla muzeul arheologic; si cateva biserici remarcabile din secolele 13 si 14 (Biserica Sfantului Teodor, Biserica Sfintei Paraschiva, Biserica Sfintilor Mihail si Gavril si Biserica Sfantului Ioan Alituhgethos). Alte constructii notabile sunt: Vechea Resedinta a Episcopului (construita in stilul bizantin in secolele 4-5) si Noua Resedinta a Episcopului, in care se afla picturi murale foarte valoroase ce dateaza din secolul al 12-lea. Dominatia turcilor a coincis cu declinul orasului, insa nu i-a diminuat patrimoniul monumental, care a continuat sa fie imbogatit incepand cu secolul al 19-lea, de catre numeroase case construite in stilul “Plovdiv”. Aceasta arhitectura populara asigura coeziunea unui peisaj urban de inalta calitate. De asemenea, casele Renasterii Nationale, cu fundatiile de piatra si stresinile largi din lemn, ale caror culoare pietruite inguste duc direct la mare, sunt deosebit de frumoase.

Acest oras a devenit parte a Bulgariei in anul 1886, iar de la inceputul secolului 20 s-a dezvoltat ca o statiune importanta a litoralului bulgar. Astazi, orasul este una din cele mai vizitate destinatii turistice din Bulgaria, orasul reflectand atat trecutul cat si prezentul. Aici se gasesc mai multe cladiri si monumente vechi decat ati putea vizita intr-o singura zi, iar daca to ce va doriti este putin soare si o plimbare pe malul marii, plajele de aici sunt ceea ce cautati. De asemenea, Nessebar poate oferi turistilor si alte activitati ca: sporturile pe apa, zborul cu parapanta, sau cluburile si barurile de noapte vibrante. In ultimul timp a existat si o crestere a numarului de investitori in proprietatile din oras, in special germani si englezi, insa in ciuda acestui fapt costul relativ de trai a ramas scazut din fericire (cel putin in ce priveste magazinele si produsele locale). Fie ca doriti sa locuiti aici sau doar sa vizitati acest oras, nu veti regreta, intrucat orasul va poate oferi tot ce aveti nevoie pentru a avea parte si de cultura si de distractie.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.