Orașul Anvers se întinde în cea mai mare parte de-a lungul malului drept al fluviului Escaut și este renumit pentru portul său, unul dintre cele mai mari din Europa.

Orașul se mai numește și Antwerpen, în franceză Anvers, în engleză Antwerp, în spaniolă Amberes și este un oraș din regiunea Flandra din Belgia, în același timp, capitala provinciei cu același nume.

Antwerpen1

În ianuarie 2010, Anvers număra aproximativ 493.000 de locuitori, ocupând din acest punct de vedere, primul loc între comunele din Belgia. Ca suprafață, Anvers ocupă locul al treilea, după comunele Tournai și Couvin, cu 204,51 km².

Întemeiat în secolul al VII-lea, cunoaște o dezvoltare rapidă începând din secolul al XIII-lea. Din 1460 aici funcționează prima bursă din lume, dar la sfârșitul secolului al XVI-lea orașul este distrus de spanioli. Din secolul al XIX-lea cunoaște o nouă perioadă de prosperitate, actuala înflorire economică datorându-se construirii Canalului Albert (1930-1939). Orașul a devenit centrul mondial al comerțului cu diamante, 80 % din comerțul cu aceste pietre trecând pe aici.

Muzeul Regal de Arte Frumoase
Muzeul Regal de Arte Frumoase

Muzeul Regal de Arte Frumoase este o dovada concretă a dragostei pentru frumos a locuitorilor orașului. Portalul de intrare este flancat de coloane masive, iar scările conduc spre o sală impunătoare ca o catedrală. Sunt expuse tablouri ale maeștrilor flamanzi timpurii, artiști contemporani sau piese de artă modernă.
Reînvierea portului de la sfârșitul secolului al XIX-lea a dus și la ridicarea unor noi palate și la construcția unor străzi largi străjuite de copaci. Palatele neoclasice și reședințele art nouveau fac o concurență noii clădiri a Gării Centrale, care este construită în stil neo-baroc.

parcul Middelheim
parcul Middelheim

Orașul a devenit un centru al artei experimentale încă din secolul trecut. Din 1950 parcul Middelheim este un adevărat muzeu al sculpturii moderne în aer liber, unic în Europa. În același timp Anversul este și o cetate a modei, magazinele haute-couture fiind printre cele mai apreciate de turiștii de pe bătrânul continent.

Grote Markt
Grote Markt

Piața centrală a Anversului (Grote Markt), cu clădirile breslelor, Primăria şi statuia lui Brabo, reprezintă simbolul acestui oraș. Mai întâi, pot fi vizitate casele breslelor din secolul al XVI-lea: clădiri zvelte, cu fațadele cu ferestre imense şi cu acoperișuri ascuțite, decorate cu statui aurite. Clădirea primăriei, lungă de 67 metri, construită în stil gotic îmbinat cu cel renascentist timpuriu, are o fațadă ornamentată, însă interioarele sale sunt simple.

În fața caselor breslelor se regăsește statuia lui Brabo. Acesta este un personaj legendar, un erou care se spune ca a ucis un uriaș ce oprise navigația pe râul Schelde. În apropiere se afla una dintre destinațiile turistice de top din Anvers, Catedrala închinată Fecioarei, cu un turn înalt de 123 metri, al doilea nefiind terminat.

Portul orașului
Portul orașului

Portul orașului este o locație iubită de turiști. Un tur cu barca printre vasele ancorate şi prin terminalele din port poate fi o experiență turistică deosebită. Muzeul Aan de Stroom deține o colecție impresionantă de materiale etnografice, folclorice şi de istorie navală. Ultimul etaj al muzeului oferă o priveliște panoramică asupra portului şi asupra orașului. Castelul vechi Het Steen numit și piatra a fost construit în anul 1200. Această fortăreața din piatră, din care a mai rămas doar o parte destul de mică, este cea mai veche construcție din oraș.

Citește și:  Palatul Schonbrunn: Obiective turistice Austria - Viena

Deși Antwerp a fost anterior o cetate fortificată, nu a rămas nimic din fosta cetate de apărare folosită de către Generalul Chassé în 1832, cu excepția zonei Steen, care a fost restaurată. Bulevardele moderne din Anvers marchează poziția fortificațiilor originale ale fostei cetăți.

Grădina Zoologică din Anvers
Grădina Zoologică din Anvers

Grădina Zoologică din Anvers este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute din Europa. Pinguinii trăiesc în Vriesland în propria lor incintă arctică. Aici sunt 950 de specii diferite și 5000 de animale. Clădirile și grădina zoologică au fost enumerate ca monumente istorice fiind construite în anul 1843.
Insula piraților este un loc unde turiștii pot să se distreze ore în șir. Parcul tematic oferă oportunitatea de distracție și jocuri într-o temniță renovată, plină de tot felul de jocuri și vânători de comori.

Anvers oferă tururi ale orașului în caleașcă într-un stil retro. Autobuzele supra etajate numite Antwerp Diamond, organizează vizite la cele mai cunoscute puncte turistice din Anvers. Aquatopia este un muzeu interactiv ce expune o imensă colecție de pești exotici, animale marine, rechini, piranha și caracatițe care trăiesc în 35 de acvarii. Se poate vizita pădurea tropicală, de-a lungul râurilor, drumul trecând prin peșteri subacvatice și recifuri de corali de la fundul oceanului, cu pești și alte creaturi marine expuse de-a lungul traseului.

În anul 2005, Ruien, rețeaua veche de apă, a fost deschisă pentru a fi vizitată de către public. Aici se poate descoperi vechiul Ruien, turul se face sub supraveghere unui ghid specialist. Bolți arcuite foarte vechi, fundații, poduri și încuietori vechi sunt expuse, fiind restaurate pentru a oferi o imagine a orașului vechi.

Clădirea palatului Meir
Clădirea palatului Meir

Clădirea palatului Meir din secolul al XVIII-lea, inițial a fost folosit ca un loc de izolare, fiind preferat de conducătorii importanți, cum ar fi Napoleon Bonaparte, Willem I din Țările de Jos și membri ai Casei Regale din Belgia. În zilele noastre turiștii se pot bucura de o vizită la un loc istoric și un prânz de lux. Orașul Anvers oferă vizitatorilor săi o experiență unică de a trăi pentru câteva ore în casa memorială muzeu a pictorului baroc Rubens. Acesta împreună cu familia sa au locuit într-o casă somptuoasă pentru mai bine de 25 de ani și în acel loc artistul a creat cea mai mare parte a operei sale. În casă este expusă colecția de artă. Grădina, atelierul și colecția de picturi atrage sute de mii de vizitatori din toate colturile lumii, în fiecare an.

Muzeul Platin-Moretus
Muzeul Platin-Moretus

În orașul Anvers se mai pot vizita Muzeul Platin-Moretus, înscris în patrimoniul UNESCO, clădirea monumentală a Gării Centrale, Biserica St. James, unde se află mormântul lui Rubens, Boerentoren sau Turnul Fermierilor care a fost primul zgârie-nori european, edificiul modern al Curţii de Justiţie, cartierul Zurenborg, cu arhitectura sa art nouveau, MoMu, muzeul modei și Diamonland care este desigur muzeul diamantelor. În oraș funcționează Universitatea Antwerp carea are aproximativ 18.000 de studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.