Orașul Doboj este situat în Bosnia și Herțegovina, în regiunea Republika Srpska, fiind așezat în punctul de întâlnire ale râurilor Usora și Bosna. Acesta este unul dintre acele orașe bosniace unde se pot găsi biserici ortodoxe, biserici catolice și moschei aproape una de alta. Populația orașului este de 27, 234 de locuitori. Deși există urme ale așezărilor umane din epoca de piatră, prima așezare a fost înregistrată în secolul I, atunci când romanii au cucerit aceste teritorii și au construit Kastrum și mica așezare Kanube. Kastrum este acum cetatea principală din centrul orașului, numită și Cetatea Doboj, care este în prezent una dintre principalele atracții turistice din Bosnia și Herțegovina, îmbogățită arhitectonic de aristocratul bosniac Kotromanić (în secolul al XIII-lea) și otomani, atunci când au ajuns la Doboj, în secolul al XVI-lea.

Cetatea Doboj
Cetatea Doboj

O mare parte din cetate este încă intactă și punctul de observație de pe dealul cetății merită vizitat. Nu se știe cu siguranță de cine a fost construită acestă cetate, de localnici pentru apărarea împotrivă turcilor, în evul mediu sau a fost construită de turci atunci când au guvernat acele pământuri. Fortăreața Doboj este cel mai vizitat obiectiv turistic, acum găzduind restaurante, magazine și expoziții medievale de arme. Una dintre cele mai atractive locuri din apropierea cetății este Muntele Ozren. Există câteva mănăstiri din secolul al XIII-lea, una dintre ele, Mânăstirea Sf. Nichola, în apropiere de Petrovo fiind cea mai interesantă dintre ele.

În timpul ocupației austro-ungare a fost întemeiat orașul vechi al orașului Doboj. Strada principală era strada Maria Quin care duce la gara veche. Nu atât de multe construcții originale au fost păstrate până astăzi. Pe lângă complexul rezidențial modern, există o singură cafenea mică în acest zonă. Strada Sfântul Sava este strada principală a orașului. Centrul este plin de viață, fiind înconjurat cu zone pietonale largi și zone de cumpărături. Turiștii pot găsi unele cafenele și fast-food-uri unde pot gusta kebab local și plăcinte, pot să bea cafea sau ceai. Cele mai multe clădiri administrative locale sunt situate pe această stradă.

Ciro
Ciro

Faimosul monument Ciro este amplasat în zonă. Turiștii pot explora cel mai bine zona printr-un tur pe jos.

Legendarul motor de cale ferată cu aburi, Ciro, este unul dintre simbolurile orașului Doboj. Foarte popular, motorul de cale ferată cu aburi a fost rulat pe o cale ferată îngustă prin orașul Doboj între anii 1879-1968. În memoria acestui tren, muncitorii de cale ferată au expus un motor cu aburi publicului în anul 1985. Monumentul a fost construit pe o platformă de piatră. Aceasta este decorată cu flori. Parcul monumentului eroilor naționali din Doboj, a fost construit după al doilea război mondial pentru a comemora soldații uciși din al doilea război mondial, fiind format dintr-un monument, mai multe obeliscuri – opera artistului Mirko Ostoja, o placă memorială cu numele soldaților căzuți în al doilea război mondial și busturile eroilor locali și naționali din al doilea război mondial (Refik Bešlagić, Miloš Kupres, Todor Vujasinović Toso și un nou bust al eroului național Ismet Kapetanović) .

Citește și:  Arcul lui Germanicus: Obiective turistice Franta - Saintes

Există un memorial pentru toate victimele căzute în al doilea război mondial din anul 1953, simbolizând viața, gloria și pacea. Parcul a fost complet reconstruit în anul 2008, adică s-a refăcut construcția fântânii, s-au montat dispozitive de iluminat stradal, s-au plantat copaci, s-a construit unui hidrant pentru verdeață și un nou pavaj.

Centrul Zanatski în apropierea parcului, este situat între clădirile înalte unde sunt numeroase baruri, cafenele, magazine, patiserii și restaurante. Grădinile în aer liber sunt un loc ideal pentru socializare cum ar fi cele din cartierul Naselje Stadion, renumit pentru acestea.

Muzeul Regional din Doboj
Muzeul Regional din Doboj

Muzeul Regional din Doboj a fost înființat în 8 noiembrie 1956 pentru a păstra moștenirea culturală a orașului Doboj. Muzeul conține colecții de obiecte arheologice, etnologice, istorice, de istoria artei și articole în domeniul științelor naturale. Vizitatori se pot bucura de o bogata colecție de artefacte din era paleolitica, de acum 50.000 ani î.e.n până în prezent.

Centrul Cultural și Educațional este locul unde se desfășoară viața culturală din orașul și municipiul Doboj. Principalele activități sunt spectacolele de teatru, concerte inclusiv concerte folclorice și clasice, spectacole de dans, seri literare, seminarii, conferințe, convenții și alte evenimente ecologice. Centrul are și o veritabilă galerie de artă. Biblioteca Națională din Doboj deține mai mult de 86,817 de monografii. Turiștii pot vizita unele expoziții temporare periodice sau pot participa la evenimente culturale. Vara orașul Doboj este gazda unui Festival de Turism. Timp de trei zile Doboj devine un oraș-carnaval cu caracter medieval.

Lacul Goransko
Lacul Goransko

Cetatea veche oferă multe activități culturale și de agrement. Lacul Goransko este un loc foarte popular printre localnici în special în timpul verii. Goransko este situat la poalele muntelui Ozren, în jur de 7 km depărtare de orașul Doboj. Lacul este înconjurat de păduri bogate formate din pini negri. În afară de zona de înot cu turn de scufundări și plajă există un restaurant, un loc pentru camping și un loc de joacă pentru copii. Turiștii iubitori ai naturii pot vizita ferma de cerbi care este situată în micul sat Konopljište între dealurile mici și în pădurea Ozren în apropiere de orașul Doboj.

Serviciile turistice, includ posibilitatea de a observa, fotografia și a hrăni cerbii din turnul de veghe. Turul fermei este o oportunitate de a învață multe despre creșterea cerbilor. Noua atracție turistica a municipiului Doboj este stațiunea din satul Kotromanicevo cu clădiri inspirate de arhitectura secolului al XIX-lea, cu unele accente moderne artistice ale regatului bosniac medieval. Aceasta este situată pe drumul principal către Sarajevo, la o distanță de aproximativ 20 de km de Doboj.

Clădirile complexului includ un restaurant cu specific tradițional, cabane de lux din lemn în vechea forma medievală, piață cu obiecte de artizanat locale și produse ecologice, un loc de joacă pentru copii, facilități de divertisment, lacul, zona amenajată pentru grătar și loc de camping. În downtown Doboj sunt câteva cafenele remarcabile unde se poate servi un fel specific oriental ćevapčići, pe lângă băuturile locale: Magic Caffe, Orange Bar, Corner Cafe, Time Out, City, Irish Pub și La Linea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.