Este al doilea oraș ca mărime al statului Georgia și capitala legislativă a țării. Orașul Kutaisi este populat încă din timpuri îndepărtate. Cu două mii de ani înainte de era noastră, Kutaisi era capitala regatului Colchis, iar între secolele al X-lea și al XI-lea ale erei noastre, a îndeplinit funcția de capitală a regatului Georgia. În secolul al XVI-lea, orașul a căzut în mâinile otomanilor, apoi, din secolul al XIX-lea a fost anexat Imperiului Rus, dezvoltându-se ca mare centru industrial.

Kutaisi1

Din punct de vedere geografic, orașul Kutaisi este străbătut de râul Rioni. Centrul vechi al orașului s-a dezvoltat începând cu secolul al XVII-lea, chiar pe malurile apei. Aici se găsește și una dintre atracțiile majore din punct de vedere turistic, și anume catedrala Bagrati. A fost construită pe colina Ukimerioni, de către Bagrat al III-lea, primul conducător al regatului Unit al Georgiei. Fundația catedralei s-a turnat începând cu anul 1003. Catedrala Bagrati a fost înălțată în plan triconc, cu trei abside unite printr-un dreptunghi.

Cupola catedralei era susținută pe patru coloane octogonale; latura de vest a fost lărgită și separată de interiorul bisericii cu trei nave ce serveau drept galerii pentru familia regelui, iar deasupra lor a fost apoi construit un turn în care se găseau apartamentele regelui sau reședința arhiepiscopului. Câțiva ani mai târziu a fost adăugat și un portic deschis, pe latura vestică a catedralei. În secolul al XVII-lea, în timpul năvălirii otomane, catedrala Bagrati a fost grav avariată de o explozie ce i-a distrus cupola și o parte din interior. Monumentul a fost lăsat sute de ani în paragină, dar în prezent se află în stare foarte bună. Catedrala Bagrati a fost restaurată complet, în anul 2012, după planurile originale.

Kutaisi11

Un alt lăcaș religios absolut deosebit este Mănăstirea Gelati, înscrisă pe lista patrimoniului UNESCO, un loc cu o faimă aparte. I s-a spus „al doilea Athos” și posedă în prezent o colecție foarte mare de manuscrise datând din perioada secolelor al XII-lea – al XVII-lea. Mănăstirea Gelati dispune de mai multe bisericuțe de o inestimabilă valoare istorică: biserica Maicii Domnului, construită la 1106 de regele georgian David, biserica Sfântului Nicolae și biserica Sfântului Gheorghe, ambele de secol al XIII-lea. Sute de ani la rând, mănăstirea Gelati și-a asumat nu doar un rol spiritual, ci și o funcție educativă prin Academia deschisă la interiorul ei. O serie de capete încoronate ale regatului Georgiei își dorm somnul de veci în Mănăstirea Gelati.

În partea de răsărit a colinei Ukimerioni se găsește o altă atracție turistică deosebită: ruinele unei cetăți de secol al VI-lea, distrusă în timpul bombardamentelor otomane din secolul al XVIII-lea. Pot fi vizitate zidurile cu aspect medieval, urmele unei micuțe bisericuțe aflate în centrul cetății și chiar și câteva dintre încăperile ce serveau pe atunci drept crame.

Citește și:  Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului: Obiective turistice Vatican - Vatican

Kutaisi111

La marginea orașului Kutaisi din Georgia merită văzută și peștera Sataplia, unde au fost descoperite urme de dinozauri primitivi. În prezent, peștera este inclusă circuitului turistic; vizitatorii au acces contra unei taxe și numai în compania unui ghid. Pentru a face locul cât mai comercial, autoritățile au adăugat la intrarea în peșteră porți mari cu desene de dinozauri.

Tot de istoria fascinantă a regilor regatului Georgiei se leagă și Okros Chardakhi, în traducere „baldachinul de aur”, sau ceea ce a mai rămas dintr-o construcție de secol al XVI-lea, reprezentând la origine palatul oficial al regatului georgian.

Kutaisi1111

Complexul palatului regal Geguti atrage și el numeroși turiști, îndrăgostiți de istoria medievală. Palatul a fost construit pe câmpia din apropierea râului Rioni; este considerat o construcție de secol al XII-lea, deși apare menționat în cronici de secol al VIII-lea, sub forma unei structuri inițiale reduse ca dimensiune – o cabană de vânătoare prevăzută cu un șemineu. Regele George al III-lea al regatului și-a asumat construirea unui adevărat complex de clădiri oficiale, la începutul secolului al XII-lea, pe o suprafață de 2000 metri pătrați. Palatul Geguti a fost vreme de mai multe sute de ani reședința de vară preferată a regilor georgieni.

Muzeul de Istorie Kutaisi este locul ideal în care turiștii pot descoperi cele mai interesante momente ale trecutului Georgiei. Colecțiile expuse sunt adunate din toate colțurile statului și conțin numeroase instrumente de luptă, manuscrise politice din secolul al X-lea, icoane făcătoare de minuni și obiecte religioase ce au aparținut cândva catedralei Bagrati, colecții de bijuterii și obiecte de metal.

Pentru că orașul Kutaisi a devenit capitala legislativă a statului și deci locul de întrunire a Parlamentului, s-a simțit nevoia modernizării străzilor și restaurării clădirilor. Au început lucrări de refacere a parcurilor, construcțiilor, bulevardelor. Un monument închinat eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial a fost demolat, iar pe locul său s-a construit Palatul Parlamentului, o clădire extravagantă, sub forma unui enorm dom de sticlă, menit să afirme spiritul democratic al statului georgian.

Kutaisi11111

În orașul Kutaisi, bucătăria tradițională poate fi experimentată în restaurante diverse, la prețuri rezonabile. Vinul georgian face furori printre turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.