Mardakan este o mică localitate situată în peninsula Apsheron, în partea de nord-est a oraşului azer Baku şi una dintre cele mai vechi aşezări din regiune. Denumirea sa provine de la vechiul trib Mard care ocupa această zonă în secolul I.

În timpul verii, Mardakan reprezintă o destinaţie populară de vacanţă pentru locuitorii din Baku, care închiriază sau deţin case de odihnă (dacha) în micul oraş. Această tradiţie datează din secolul al XIX-lea, când oamenii de afaceri înstăriţi din industria petrolului au început să construiască aici case de vară uriaşe.

Principala atracţie din Mardakan o reprezintă cele două castele, unul având un turn rotunjit, iar celălalt, mai mare, un turn de formă pătrată. Acesta din urmă datează din secolul al XIV-lea şi are o înălţime de 25 de metri, cu 5 etaje. Aproape de castel se află moscheea Tuba-Shakha, unde poate fi vizitată o expoziţie despre palatele din peninsula Apsheron. Castelul mai mic a fost ridicat în secolul al XIII-lea după un proiect al arhitectului Abdulmajid Ibn Masud şi are un aspect similar cu cel al castelului Ramana, cu un turn de formă rotundă înconjurat de un zid masiv. Diametrul turnului este de 15,5 metri. La jumătatea distanţei dintre cele două castele se află vechile băi, un alt obiectiv turistic al oraşului.

Citește și:  Orasul Bujumbura: Obiective turistice Burundi - Bujumbura

Turiştii pot admira şi moscheea Heydar Juma, care funcţionează din anul 1893 şi recent a trecut printr-o renovare majoră, între anii 2012 – 2013. Edificiul a fost extins şi i s-a adăugat un etaj, precum şi o serie de anexe şi camere. De asemenea, s-a construit un nou minaret.

Oraşul mai găzduieşte şi Muzeul Serghei Esenin (1895 – 1925), dedicat unuia dintre cei mai renumiţi poeţi ruşi ai secolului al XX-lea.

În Mardakan, turiştii au la dispoziţie un hotel de lux, numit Khazar Golden Beach, aflat în apropiere de plaja Sahil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.