Situat în partea de vest a Arabiei Saudite, oraşul Mecca este capitala provinciei cu acelaşi nume din regiunea Hijaz. Localitatea se află la aproximativ 80 de kilometri de Marea Roşie, într-o zonă înconjurată de lanţuri muntoase şi are circa 1.300.000 de locuitori.

Mecca1

Mecca reprezintă nucleul religiei mahomedane, fiind cel mai important centru de pelerinaj din lumea islamică. Chiar şi înainte de secolul al VII-lea, în perioada preislamică, Mecca avea un statut privilegiat datorită situării sale la intersecţia rutelor comerciale ce făceau legătura între mai multe regiuni, ca Yemen, Egipt, Jeddah, Mesopotamia etc.

În jurul anului 570, la Mecca s-a născut profetul Mahomed (Muhammad ibn Abdallah), întemeietorul religiei islamice, considerat de către musulmani mesager al lui Dumnezeu. La vârsta de 40 de ani, Mahomed a avut o revelaţie în care îngerul Gabriel i-a cerut să predice despre Dumnezeu. Deşi iniţial a fost ignorat de public, Mahomed a reuşit în timp să câştige un număr mare de adepţi ai noii sale religii, astfel că a început să fie persecutat de autorităţi. În anul 622, Mahomed fuge în oraşul Yatrib, care îşi va schimba numele în Medina, adică “Oraşul Profetului” (al Madinat al-Nabi). Evenimentul poartă denumirea de Hejira şi este considerat anul 1 în calendarul Islamic.

Mecca11

Pelerinajul ritualic la Mecca este unul dintre cei „cinci stâlpi” ai religiei mahomedane şi are loc în fiecare an în ultima lună din calendarul islamic. Fiecare musulman este dator să facă măcar o dată în viaţă acest pelerinaj, numit hadji, în cadrul căruia acestuia i se iartă păcatele. Dacă nu se poate deplasa, poate trimite pe altcineva în numele său.

Centrul de interes al pelerinajului este Kaaba, o clădire sub formă de cub, îmbrăcată într-o pânză neagră, decorată cu versete sacre din Coran. Kaaba era un loc sfânt încă dinaintea islamului şi se află în incinta Marii Moschei Al-Masgid al-Haram, ridicată în vremea califului Omar, în secolul al VII-lea. Kaaba este şi punctul către care îşi îndreaptă faţa musulmanii în timpul rugăciunilor zilnice. Fiecare moschee din lume marchează cu precizie direcţia către Kaaba printr-o nişă amplasată în peretele opus uşii de la intrare spre care privesc toţi cei prezenţi.

Pelerinajul la Mecca se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, timp în care credincioşii musulmani îndeplinesc o serie de ritualuri în oraş şi în alte locuri sacre din împrejurimi, celebrând astfel diferite fapte sfinte pentru lumea islamică. Pelerinajul simbolizează însă şi solidaritatea în credinţă a musulmanilor din întreaga lume.

Citește și:  Gradinile de la Topkapi Sarayi: Obiective turistice Turcia - Istanbul

Înainte de pelerinajul propriu-zis are loc ihram-ul sau intrarea în starea de sacralitate, când credincioşii se spală pe tot corpul şi îmbracă ţinuta de pelerinaj, constând într-o bucată de pânză albă, fără cusături sau noduri, pusă în jurul taliei şi o alta trecută peste umăr, acoperind o parte din piept. Astfel, sunt anulate diferenţele financiare şi culturale dintre pelerini, ţinuta simbolizând egalitatea în faţa lui Dumnezeu. Femeile poartă o ţinută tradiţională islamică modestă.

Mecca111

În prima zi a pelerinajului, musulmanii înconjoară de şapte ori Kaaba, în sens invers acelor de ceasornic, sărutând Piatra Neagră după fiecare tur. Procesiunea poartă numele de tawaf şi se realizează de mai multe ori în timpul pelerinajului. Ulterior, aceştia parcurg de şapte ori distanţa dintre dealurile Safa şi Marwah şi beau apă din izvorul Zamzam, cel despre care se spune că le-a salvat viaţa lui Ismail şi mamei sale Agar, alungaţi în deşert. În următoarele zile, pelerinii merg la Mina, apoi la muntele Arafat, unde se consideră că profetul Mohamed a ţinut ultima sa predică.

La Mina are loc ritualul cunoscut ca „aruncarea cu pietre în diavol” sau Ramy Al-Jamarat, când credincioşii aruncă şapte pietre mici în direcţia unor stâlpi, gest ce semnifică refuzul lui Avraam de a se lăsa ispitit de diavol, care încerca să-l convingă să nu-şi sacrifice fiul pentru Dumnezeu. Urmează apoi sacrificarea unui animal, adică Eid al-Adha, sau Sărbătoarea Sacrificiului, care aminteşte de dorinţa lui Avraam de a-şi jertfi fiul. În ultimele zile ale pelerinajului au loc ultimele tawaf-uri la Moscheea Sfântă din Mecca, iar apoi se iese din starea de sacralitate, etapă care marchează finalul pelerinajului.

Mecca1111

Accesul în Mecca este permis doar credincioşilor islamici. Unii aventurieri ne-musulmani au reuşit să pătrundă incognito în oraşul sfânt Mecca datorită cunoştinţelor de limbă şi cultură arabă. Printre aceştia se numără elveţianul John Lewis Burckhardt şi britanicul Richard Francis Burton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.