Oraşul Newcastle upon Tyne face parte din Comitatul Metropolitan Tyne and Wear din regiunea North East England, fiind amplasat între Marea Nordului şi râul Tyne, de unde şi denumirea sa.

Localitatea a fost fondată de romani sub numele de Pons Aelius şi se întindea în apropierea râului Tyne. Pentru a se apăra împotriva barbarilor, în anul 120 împăratul Hadrian a iniţiat ridicarea unui zid în nordul zonei ocupate de romani, urmărind totodată să delimiteze clar graniţa Imperiului Roman. Cu o lungime impresionantă de 113 kilometri, zidul este cea mai reprezentativă mărturie a celor 400 de ani de ocupaţie romană în Marea Britanie, rezistând în faţa trecerii anilor. Zidul lui Hadrian a fost construit din piatră, cu o grosime de 2,5 metri şi o înălţime de 4,5 metri, iar pe lungimea sa romanii au construit mai multe forturi, câte unul la 7 kilometri, precum şi posturi de pază. Ca o măsură de protecţie în plus, zidul era apărat şi de un şanţ adânc, dar şi de stânci ce făceau accesul imposibil. Cel mai celebru fort este Housesteads Roman Fort, bine conservat, ce oferă o panoramă generoasă spre nord. În secolul al V-lea, zidul fusese deja abandonat, iar o mare parte din pietre au fost utilizate la ridicarea altor clădiri din zonă.

La unul dintre capetele zidului lui Hadrian este amplasat Tynemouth Priory & Castle, un castel poziţionat chiar pe malul Mării Nordului, construit pe la 1296, în vremea domniei lui Eduard I, pe locul unde anterior se aflau fortificaţii datând din jurul anului 601. Refăcut în decursul secolelor XV – XVll, castelul a reprezentat un important bastion de apărare. Un alt castel ce merită vizitat în Newcastle upon Tyne este Keep, ridicat de Henry al II-lea între anii 1168-1178, fiind unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură normandă din Anglia.

Citește și:  Zidurile orasului Harar: Obiective turistice Etiopia - Harar

Centrul istoric al oraşului este în zona Grainger Town, unde se întâlnesc cele mai frumoase clădiri şi străzi, printre care Grainger Market, Theatre Royal, Grey Street, Grainger Street şi Clayton Street. Majoritatea edificiilor de aici au patru etaje, lucarne verticale, cupole şi turnuleţe. Străzile au fost realizate de constructorul şi dezvoltatorul Richard Grainger în perioada 1824 – 1841. Tot în centrul oraşului se înalţă Grey’s Monument, ridicat în 1838 în cinstea lui Charles Grey, 2nd Earl Grey.

Un alt obiectiv turistic din Newcastle este Guildhall sau Casa Breslelor, care datează din anul 1655 şi a fost un centru al vieţii sociale a oraşului, locul unde se întâlneau guvernanţii, dar şi membrii breslelor. În 1809, o parte din clădire este refăcută în exterior în stil georgian, iar în 1823 în partea de est sunt adăugate mai multe coloane.

Newcastle upon Tyne a fost printre primele oraşe industrializate, datorită dezvoltării puternice a sectorului extracţiei de cărbune. În prezent, Newcastle şi-a câştigat şi statutul de oraş universitar, aici funcţionând două instituţii vechi de aproape două secole, care atrag studenţi din întreaga lume.

Printre muzeele şi galeriile ce pot fi vizitate în oraş se numără: Discovery Museum, Centre for Life, Great North Museum, Gallagher & Turner Gallery, Seven Stories, Newburn Hall Motor Museum etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.