Orașul Zenica este capitala cantonului Zenica-Doboj, una dintre cele 10 unități administrativ-teritoriale ale Bosniei și Herțegovinei.

Orasul Zenica1

Zenica este un oraș industrial, situat în partea centrală a Bosniei și Herțegovinei, pe cursul râului Bosna. Populația orașului este de 127.334 de locuitori.

Înainte de războiul bosniac, orașul Zenica, a fost cunoscut mai ales pentru industria de oțel și orașul a crescut în mod semnificativ în timpul Iugoslaviei datorită comunităților de minieri. Momentan industria este dezvoltată, dar în detrimentul orașului care este destul de poluat din cauza industriei de prelucrare a otelului. Cartierul vechi găzduiește mai multe obiective, printre care o sinagogă, o moschee (Moscheia Čaršijska), vechea moschee numită tot Carsija, biserici, teatru, Fântâna Austriacă, casa-fermă a unui boier (Hadžimazića House) și Cazarma Fatih Sultan Mehmed.

Orasul Zenica11

Există mai multe lucruri de făcut în Zenica. O mulțime de oameni se bucura de plimbatul pe jos în jurul orașului și de cumpărături. Dar există firme care organizează excursii cu ghid specializat pentru turiști. De asemenea, există munți frumoși în jurul orașului. Unul dintre cei mai vizitați este muntele Smetovi care este foarte atractiv în toate anotimpurile; vara există pajiști frumoase și păduri cu trasee marcate printre păduri. Iarnă ​​zona este atractivă pentru iubitorii de schi și snowboarding. În apropiere sunt alți munți ce merită vizitați cum ar fi Lisac și Vepar.

Începând cu anul 2007 Muzeul Municipal din Zenica este situat în centrul orașului, într-o clădire nouă, numit muzeu deschis ce include o serie de ateliere de lucru, un centru de dezvoltarea multimedia, frecvente programe educative și de promovare în domeniul științei și artei. Vizitatorii au posibilitatea de a se bucura de bogăția folclorică a bosniacilor, de tradiția și de patrimoniul cultural-istoric prin expozițiile arheologice, istorice și etnologice. Nu departe de noul muzeu este, de asemenea, Casa Hadžimazić, un conac mare în stil tradițional construit în jurul anului 1840. Un pic mai departe este sinagoga construită în anul 1906.

Orasul Zenica111

Muzeul local este nou și este situat în centrul orașului lângă zona pietonală. Acesta conține o gamă largă de exponate bine păstrate din epoca romană, din perioada otomană, din cea austriacă și din timpul luptelor partizanilor și a destrămării Iugoslaviei. Anterior, acest muzeu a fost în sinagogă, dar această clădire nouă este mult mai potrivită. Complexul include, de asemenea, o cafenea și găzduiește expoziții ocazionale de artă. Multe monumente din Bosnia și Herțegovina comemorează lupta partizanilor din al doilea război mondial și sunt foarte bine păstrate. Monumentul din orașul Zenica, este situat la o altitudine de 1000 m ce oferă o panorama a orașului, fiind situat la aproximativ 10 km de centru, lângă o zonă de picnic atractivă, cu fântâni arteziene și poteci de mers pe jos.

Zenica are unele locuri frumoase unde se poate merge doar cu bicicleta sau pentru a practica anumite sporturi, unde turiștii pot să se bucure de natură, pe malul râului. Întreaga piață centrală este aglomerată, are cafenele și concurează cu pasarela Kamberovica Polje peste râul Bosna, ca cea mai populară zonă pietonală din oraș. În Parcul Kamberovice Polje de-a lungul râului Bosna în centrul orașului au fost amenajate cafenele, poteci și alei, 2 locuri de joacă, o fântână, un turn-ceas destul de modern și au fost plantați mulți copaci. Biserica Catolică Svetog Ilije și Biserica Ortodoxă Veche are o arhitectură admirabilă și merită vizitate. De-a lungul străzii Koseva Stream, nu departe de biserica este Susica Mlin, o moară veche, care este încă funcțională. Aproximativ la 14 km nord de Zenica este mică cetate medievală numită Vranduk și satul cu același din jurul cetății. Cetatea a fost menționată pentru prima dată în secolul al XV-lea.

Citește și:  Orasul Marmaris: Obiective turistice Turcia - Marmaris

Zenica1111

Aici se organizează ateliere de artă pentru copii pentru învățarea tehnicilor vechi de cusut și a altor activități artistice tradiționale. Turiști vor avea oportunitatea de a degusta bucătăria tradițională bosniacă pe baza de carne de vită afumată, fasole, friptura de miel și de mânzat.

Fortăreața Vrandruk și Muzeul Grada Zenice sunt cele mai importante urme ale istoriei orașului Zenica, este locul cu cele mai frumoase legende și are semnificații în lupta de rezistența națională a poporului bosniac în zonă. Romanii cu armata lor victorioasă au cucerit locurile unde află acum orașul. Femeile și copiii au preferat să sară în foc și să moară decât să devină sclavi ai ocupanților. În timpul evului mediu fortul a avut un rol decisiv în apărarea orașului Srebrena Bosna. De atunci acest mic sat a început să fie locuit permanent și să se dezvolte în jurul fortului. Restaurat complet recent, fortul a devenit un punct de atracție major pentru turiști și nu numai. Lânga cetate este o cafenea unde se poate servi cafea bosniacă.

Zenica11111

Satul din jurul cetății are unele caracteristici ale stilului de locuințe tradiționale și vizavi de cetate este o moschee restaurata, Sultan Mehmeda Fatihova. Există o mică expoziție în cetate și un stand de suveniruri în apropiere unde sunt la vânzare unele produse de artizanat produse local. Ca în toate orașele bosniace există mai multe izletiste sau zone de agrement. În apropierea orașului Zenica, cea mai populară zonă de picnic este la Bistricak, alături de altele cum ar fi Rijeka, Babina și Smetovi. Acolo există trasee bine marcate, un restaurant și chiar un mini-lift de schi pentru schiorii începători. Agenția Scorpion oferă aventură și sporturi extreme și excursii de explorare a canioanelor sălbatice, facilități pentru alpinism, zbor cu parapanta, canotaj, schi, escaladări pe gheață, ciclism montan și drumeții în pădurile din apropiere. Cele mai vizitate locuri de turiști sunt închisoarea orașului și complexul metalurgic. Închisoarea în sine este cel mai infam loc din oraș și datează din vremurile ocupației austriece.

Zenica111111

Gastronomia bosniacă este influențată de greci, turci și de bucătăria mediteraneană. Cartofii piure, carnea, alături de ardeii umpluți, sarmalele și kebabul în stil bosniac sunt des întâlnite. Deserturile favorite sunt înghețata și prăjiturile cu nuci, migdale, stafide, șerbetul și plăcintele cu brânza. Ca băuturi sunt boza și birch, un fel de băutură din cereale și lămâie, saki și țuică de prune, de struguri, vinuri diverse. Orașul Zenica este înfrățit cu orașul Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.