Caminul a multor castele si al altor constructii impresionante, Scotia nu se dezminte in fata turistilor, in special a celor straini, care vin aici in dorinta de a gasi o lume de mult timp apusa, dar inca vie, prin reprezentarile sale arhitectonice cu adevarat splendide. Multe dintre aceste constructii se afla in inima naturii, care insufleteste zidurile in care istoria zace si care, mai mult decat atat, pune in valoare grandoarea arhitectonica a acestor edificii. Un exemplu graitor in acest sens ar putea fi, fara putinta de tagada, Palatul Holyroodhouse, situat in partea de est a Royal Mile, mai cu seama in Edinburgh.

Palatul Holyroodhouse1

Aceasta impresionanta constructie a fost folosita multa vreme ca loc pentru ceremoniile si receptiile oficiale, servind rareori ca resedinta. De fapt, acest palat este resedinta oficiala a Reginei Scotiei, insa chiar si asa, statutul palatului a stat mult timp sub semnul incertitudinii. Plus, acestui edificiu i s-a adaugat si o galerie de arta, inaugurata in anul 2002, unde sunt expuse capodopere din colectia regala. S-a folosit aripa unei cladiri mai vechi, construita in anul 1840.

Aici, s-a aflat o abatie, numita Holy Rood, adica Sfanta Cruce, construita in anul 1128, de catre Regele David I. Acesta avusese viziunea unui cerb cu o cruce stralucitoare in frunte. Insa din aceasta constructie nu au mai ramas prea multe vestigii. In schimb, a ramas camera de oaspeti, drept pentru care, in secolul al XV-lea, casa regala a preluat aceasta incapere si a transformat-o intr-o resedinta regala, iar din cate se spunea la acele vremuri, aceasta era mult mai confortabila decat Castelul Edinburgh. In anul 1503, regele Iacob al IV-lea a decis sa construiasca un palat in aceasta regiune, transformarea camerei de oaspeti in resedinta regala fiind doar primul pas.

Palatul Holyroodhouse11

Mai tarziu, si anume in anul 1503, palatului i s-a adaugat un turn, de aceasta data, de catre regele Iacob al V-lea, locuit insa doar de el si de regina Mary de Guise. De altfel, in Palatul Holyroodhouse a locuit si celebra Mary, regina a scotilor si fiica lui Iacob al V-lea, cea care a incercat sa isi protejeze in zadar secretarul, pe David Rizzio, de atacul fatal al sotului sau, lord Darnley, precum si de atacul complicilor acestuia.

Regina Mary se casatorise cu lord Darnley in anul 1565, exact in manastirea din apropiere. Sotul acesteia a murit in circumstante cel putin suspecte, lord Darnley fiind inmormantat in acelasi cavou in care se afla si ramasitele regelui Iacob al V-lea. Dupa cativa ani, Palatul Holyroodhouse avea sa adaposteasca nunta Reginei Mary si a contelui de Bothwell. Inevitabil, statutul palatul a stat sub semnul incertitudinii, fiind folosit ba ca resedinta permanenta, ba ca resedinta ocazionala. De pilda, fiul lui Mary, Iacob al VI-lea al Scotiei, a folosit palatul ca resedinta cat timp a locuit la Edinburgh, insa mai apoi, in anul 1603, avea sa se mute in Anglia, in cele din urma, palatul fiind calcat de catre rege doar in timpul vizitelor ocazionale ale acestuia.

Palatul Holyroodhouse interior
Palatul Holyroodhouse interior

Peste o jumatate de secol, Palatul Holyroodhouse trecea printr-o perioada nu tocmai fericita, trupele engleze ale lui Oliver Cromwell ocupand constructia. Apoi, palatul a trecut, in anul 1670, printr-un incendiu aproape devastator, dar din fericire, Carol al II-lea a dispus reconstruirea palatului, adoptandu-se un stil francez cel putin interesant. Si Charles Stuart, „Tanarul pretendent”, cum mai este cunoscut, a ocupat palatul timp de cateva saptamani, in anul 1745.

Palatul Holyroodhouse este inconjurat de parcul Holyrood, in zilele noastre, fiind folosit pentru ceremoniile importante de stat, precum si pentru alte evenimente oficiale. La fel de impresionante, prin grandoarea si frumusetea lor, sunt si gradinile ce par ca imbraca, intr-un joc de culori si umbre, palatul ce zace de secole in Edinburgh, in partea opusa a castelului de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.