Reprezintă o atracție turistică deosebită, atât din punctul de vedere al biodiversității, cât și din punct de vedere istoric. Parcul național Mapungubwe este un proiect în derulare. A fost început în anul 1955 și până în zilele noastre continuă să treacă prin etape de extindere și dezvoltare turistică. Se află într-o zonă naturală bogată, la confluența râurilor Limpopo și Shasne, în provincia Limpopo din Africa de Sud. De asemenea, marchează teritoriul aflat la granița dintre Botswana și Zimbabwe, la 15 kilometri distanță de faimoasa mină de diamante Veneția. Face parte dintr-o zonă conservată și cunoscută sub numele de Regiunea Transfrontalieră Greater Mapungubwe, întinzându-se de-a lungul unei suprafețe de 28.000 hectare. Această zonă transfrontalieră este împărțită de cele trei țări din jur: Africa de Sud, Botswana și Zimbabwe.

Mapungubwe1

Parcul național Mapungubwe este singurul loc natural din regiune pe suprafața căruia s-au găsit urme provenind din etape succesive ale istoriei foarte vechi a regiunii. Este vorba despre civilizații demult apuse: Khami, Great Zimbabwe și Mapungubwe.

S-a dovedit astfel că în perioada anilor 900 – 1200 după Hristos, în această regiune aveau loc numeroase schimburi comerciale între africani și musulmanii de pe coasta estică a Oceanului Indian. Cele mai populare produse comercializate erau fildeșul, pieile de animale, aurul african, ceramica și accesoriile din sticlă. Pe fondul acestor legături, s-a dezvoltat în această zonă o civilizație renumită, regatul Mapungubwe, de la care i se trage parcului național numele actual. Din păcate, civilizația a dispărut între timp, făcând loc uneia noi – regatul pre-Shana, în jurul secolului al XIV-lea.

Regatul Mapungubwe a reprezentat o etapă istorică crucială din trecutul africanilor băștinași, fiind prima civilizație apărută în urma civilizației San, care populase zona încă din timpul epocii de fier. Regatul Mapungubwe avea legături comerciale foarte strânse cu Egipt, China și India, dispunea de un palat regal spectaculos și de o colină sacră – colina Mapungubwe care poate fi vizitată astăzi în cadrul parcului național. Descoperirile arheologice de la baza acestei coline au dovedit că regatul Mapungubwe era unul extrem de bogat.

Mapungubwe11

Spre exemplu, de aici a fost dezgropată o celebră sculptură, aflată astăzi la muzeul Mapungubwe deschis la Pretoria, și anume un rinocer din lemn, îmbrăcat tot în foiță de aur. Valoarea sa nu rezidă doar în materialele din care este făcut, ci mai ales în tehnicile de prelucrare folosite la crearea lui, dovedind abilitățile deosebite ale artiștilor regatului Mapungubwe. Rinocerul era simbolul puterii acestui regat și exprima ferocitatea și invincibilitatea conducătorilor săi.

Alte descoperiri: bijuterii, ceramică, un sceptru de aur și un vas funerar. Toate aceste comori au fost dezgropate deodată cu cele 23 de morminte găsite pe colina Mapungubwe, în anul 1932, dar au fost ținute secret, publicul aflând de ele abia de curând, deodată cu inaugurarea parcului național Mapungubwe și a promovării comorilor sale.

Dealul Mapungubwe este una dintre principalele puncte de atracție ale parcului național cu același nume și nu poate fi vizitat decât în compania unui ghid.

Mapungubwe111

Reprezintă nu doar un loc sacru, un loc istoric plin de semnificații, ci și o taină a naturii, fiind o colină în formă ovală, cu pante extrem de abrupte și un platou de 300 metri cunoscut sub denumirea de „locul șacalilor”. Accesul până la platou este posibil exclusiv pe două rute, destul de dificile și greu de găsit.
Inițial, parcul național Mapungubwe fusese denumit parcul național Vhembe Dongola. În anul 2001, a fost trecut pe lista locurilor naturale aparținând patrimoniului național al Africii de Sud, iar doi ani mai târziu a ajuns pe lista patrimoniului mondial. A fost deschis publicului abia în 2004.

Citește și:  Catedrala Monreale: Obiective turistice Italia - Palermo

Parcul național Mapungubwe reprezintă o atracție turistică și din punct de vedere al peisajelor sale deosebite. Este vorba despre numeroase și tainice formațiuni stâncoase din gresie, păduri riverane, coline împădurite și numeroși copaci baobab. Toate acestea reprezintă cadrul natural de viață a numeroase specii de animale, majoritatea fiind tipice Africii de Sud. Elefanți, girafe, rinoceri, elani, gazele africane și mai multe feluri de antilope pot fi admirate de la distanță de vizitatorii parcului național Mapungubwe.

Cei mai temuți prădători sunt leii, leoparzii și hienele, destul de numeroase în această zonă, dar cam neprietenoase cu oamenii. Cele mai comune viețuitoare ale parcului național Mapungubwe sunt zebra de câmpie, porcul cu negi și gnu. Printre animalele cele mai prețioase ale parcului se numără babuinii, aflați de obicei pe crestele colinelor și destul de sfioși, elanii și marele kudu care preferă câmpiile întinse și gazelele care trăiesc în perechi și pot fi văzute pe înălțimile stâncoase ale parcului național Mapungubwe.

Mapungubwe1111

Turiștii care doresc să viziteze acest loc de dragul animalelor sunt sfătuiți să vină aici în anotimpurile secetoase, atunci când lipsa apei atrage majoritatea viețuitoarelor în zona râurilor și a iazurilor. De evitat lunile dintre iunie și septembrie, pentru că animalele stau de regulă ascunse.

Nu puteau lipsi nici păsările din cadrul acestei destinații turistice. Parcul național Mapungubwe se mândrește cu peste 440 de specii de păsări, unele dintre ele fiind absolut speciale: vulturul pescar african, egreta, cocorul încoronat, bufnița pătată, gâsca pigmeu africană, barza neagră, pasărea albastră a paradisului, prundărașul asiatic, grangurul auriu, dropia, nagâțul alb încoronat, papagalul Meyer și alte sute de specii spectaculoase. Din cauza multitudinii de păsări, parcul național Mapungubwe este considerat un adevărat sanctuar al înaripatelor, iar numărul lor nu a ajuns încă la cifra finală. De la an la an, se descoperă noi specii de păsări, fie migratoare, fie dintre cele mai sfioase.

Ca și activități turistice, acest parc dispune de vizitarea orașului pierdut al regatului Mapungubwe, cu colina sacră în centrul sitului și mormintele dezgropate de la baza ei. Se pot face numeroase plimbări de-a lungul pădurilor riverane ale parcului național Mapungubwe, plimbări fermecătoare prin peisajele pe care le oferă privirilor.

Mapungubwe11111

De asemenea, parcul este prevăzut cu mai multe locuri de picnic, unde turiștii pot lua masa în decoruri naturale inspirate de savana africană. Dacă se preferă experiența unui grătar sud african, a fost amenajat un loc special în zona de confluență a râurilor Limpopo și Shane.

Parcul național Mapungubwe dispune și de cazare variată. Există două tabere pentru campat, Mazhou și Limpopo, dar și un complex de lux cu șase dormitoare, Tshugulu Lodge, o zonă cu căbănuțe rustice pentru familiști, Vhembe Camp și un alt complex luxos cu zonă de picnic și relaxare privată, Leokwe Camp.

Parcul național Mapungubwe este deschis turiștilor zilnic, între orele 6.00 și 18.00. Intrarea se face contra cost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.