Castelele din România care au reușit să rămână în picioare ca dovadă a vieții aristocrației și a nobilimii locale din Transilvania sunt destul de numeroase și chiar dacă nu au fost conservate constant, ele exprimă o epocă trecută care a avut strălucire și glorie. Orașele-cetăți s-au dezvoltat din timpul dacilor, apoi au trecut peste intemperiile vremii, de multe ori dărâmate, dar cu memoriile păstrate în pietrele ruinelor lor.

Castelul de vânătoare Teleki, județul Cluj

C.Teleki-6Castelul de vânătoare Teleki se află în satul Juc-Herghelie din comuna Jucu,  la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. În secolul al XVII-lea, familia Teleki, mai exact contele Mihály Teleki a fost numit cancelar al Transilvaniei și deținea multe domenii în satul Jucu. Castelul despre care vorbim avea scopul de a găzdui invitații la raidurile de vânătoare.

Veranda castelului și-a conservat coloanele, destul de numeroase, aproape intacte. Interiorul mai păstrează din ornamentațiile ferestrelor, tavanului și intrărilor destul de luxoase pentru un astfel de palat. Castelul de vânătoare Teleki este una dintre moștenirile noastre istorice și culturale de care ar trebui să avem grijă, momentan degradările sunt vizibile.

Cetatea de la Sighișoara, județul Mureș

sighisoara_w0043Sighișoara este un oraș situat în județul Mureș unde pe vremuri, demult, se găsea cetatea dacică Sandava, iar mai târziu, o fortificație puternic întărită la Pod, moale care constituia Castrum Stenarum.

Construcția zidului cetății, care are o lungime de 950 m, a început în anul 1350. A avut 14 turnuri (care aparțineau fiecare câte unei bresle) și 4 bastioane, din care au mai rămas doar 9 turnuri și trei bastioane, dintre care cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas (Turnul Orelor).

Castelul Huniazilor, județul Hunedoara

castelul+huniazilorSituat în municipiul Hunedoara, Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor,  s-a păstrat în picioare, după șapte secole de istorie, unde un amalgam de elementele gotice, neogotice, renascentiste sau baroce se îmbină, transformându-l într-o prezență inedită. Fortificația este datată din secolele al XIV- XV-lea, iar unul dintre cei mai renumiți proprietari a fost Iancu de Hunedoara, marele apărător al creștinismului în fața invaziei otomane.

Castelul lui Iancu se întinde pe o suprafața totală de 7000 m², suprafața care include cele 42 de încăperi, două terase și două poduri. Se pot vizita Capela, Camera Domnițelor, Sala Dietei sau muzeul găzduit în Sala Cavalerilor, Turnul Nou de Poartă, Turnul Toboșarilor sau Turnul Alb.

Castelul Bontida Banffy, județul Cluj

dsc_9695În anul 1437, familia Bánffy a primit dreptul de a-și construi o fortăreață la Bontida care să protejeze reședința domeniului. Acesta era un ansamblu fortificat de mari dimensiuni, cu bastioane la cele patru colțuri și cu un puternic turn de poartă, toată construcția fiind sub coordonarea arhitectului venețian Agostino Serena.

Reconstrucția s-a făcut în stil baroc austriac, fiind construite atunci curtea de onoare, manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor, parcul de pe malul râului, cu alei, lac, statui și fântâni arteziene.

Castelul de la Bonțida a avut mult de suferit în cursul secolului XX. În anul 1944, acesta a fost transformat în spital de campanie. Trupele germane au jefuit și devastat castelul, ca răzbunare față de atitudinea proprietarului care începuse și sprijinise negocieri între guvernele României și Ungariei pentru întoarcerea armelor împotriva Germaniei.

Castelul Saschiz, județul Mureș

portikmarius_cetate_005Cetate medievală și biserică fortificată, castelul Saschiz este Patrimoniu UNESCO din anul 1999. Comuna Saschiz este situată în județul Mureș. La sfârșitul secolului al XV-lea, în anul 1496, s-a ridicat Biserica Evanghelică fortificată. Turnul bisericii seamănă mult cu Turnul cu ceas din Cetatea Sighișoarei, fiind caracteristice acelui timp.

La aproximativ 1 km distanță de sat, sus, pe culmea dealului, la peste 500 m înălțime, se înaltă Cetatea săsească Saschiz, cu multe ziduri în ruine. Construirea ei a început în secolul al XIV-lea. Zidurile înalte de 7 – 9 m și cele 6 turnuri aveau rolul sa apere populația Saschizului și a satelor din jur de năvălitori.

Cetatea Bologa, județul Cluj

bologaCetatea Bologa, situată la circa 60 km distanță de Cluj-Napoca, pe drumul spre Oradea, datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind una dintre cele mai importante fortificații ale Transilvaniei medievale. Regele Sigismund de Luxemburg a donat așezarea Bologa, împreună cu Cetatea Bran, lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman în anul 1399.

Citește și:  Cetatea Poenari – secretele stâncilor

Cetatea de la Bologa a fost folosită fără întrerupere până în secolul al XVIII-lea. Ea a rămas proprietate a familiei Bánffy până după încheierea celui de al doilea război mondial. La mijlocul secolului XX, turnul și-a pierdut acoperișul, unul dintre ultimele elemente din lemn care erau păstrate.

Cetatea ALBA CAROLINA din municipiul ALBA IULIA

gnTgx3nCetatea Alba Carolina, o fortăreață în stil vauban cu 7 bastioane în formă de stea, a fost dezvoltată foarte mult de Carol al VI-lea. Obiectivele turistice care sunt situate în interiorul fortificației sunt: Catedrala Reîntregirii, Muzeul și Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolică, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, situată în ansamblul arhitectural al porții a 3-a a cetății.

Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea, Cloșca și Crișan, Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestra a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorită de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria și multe altele.

Castelul Kornis din Mănăstirea, județul Cluj

dsc_7782Clădirea principala a castelului a fost construită de către Kristóf Keresztúri între anii 1573-1593, în stil renascentist. În cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu clădiri secundare. După ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, în jurul anului 1673, Gáspár Kornis ridică etajul al doilea al clădirii principale, pe latura sudică. Fiul său, Zsigmond Kornis renovează castelul în anul1680.

Tot el a reparat castelul, în această perioadă având loc și redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refăcute lucrările din lemn ale ultimului etaj și scara ornamentată cu motive populare și sunt aduse decorațiuni din piatră de tuf vulcanic de Dej. Nu au existat însă lucrări serioase de refacere a castelului și a domeniului, castelul ajungând astăzi în ruine.

Intrarea în castel avea și o punte suspendată care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol, poarta fiind încadrată de inorogi paraleli cu intrarea, aceiași inorogi care apar și pe blazonul familiei Kornis. Castelul este unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste din Ardeal.

Cetatea Oradea, județul Bihor

324966_260486997319910_100000758341048_661088_1733423349_oCetatea Oradea reprezintă un monument arhitectonic din România, una dintre puținele cetăți utilizate și în prezent care nu putea fi cucerită din cauza rețelelor subterane de legături cu exteriorul. Șanțul cu apă al cetății era umplut în caz de asediu cu apă termală din râul Peta. În prezent, în incinta cetății este Facultatea de Arte Vizuale a Universității din Oradea.

Nu se putea comunica între bastioane ca în cazul altor cetăți. Fiecare bastion avea o poartă proprie, căpitan și santinele. Având forma unui triunghi, bastioanele aveau cupole din piatră, folosite ca puncte de observare.

Zidul cetății avea 10 metri lungime și 10 m lățime, fiind construit din piatră solidă, pe care s-a aruncat un val de pământ, în forma unui dâmb. Biserica din interior a fost transformată în moschee. Sub administrația turcească, atât cetatea, cât și orașul au fost reconstruite. Bastioanele cetății sunt Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul, Bastionul Roșu

Cetatea Rupea, jud. Brașov

DSC0307Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleolitic și din neoliticul timpuriu.
Cetatea Rupea, ridicată pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construită și extinsă în secolele al XIV-lea– al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent, este în ruină.

Este o cetate țărănească cu patru zone întărite cu turnuri poligonale, circulația fiind controlată de mai multe porți interioare care compartimentează ansamblul fortificat.

Cetatea Rupea este situată la 50 km de Brașov, construită pe un masiv de bazalt, în zona rezervației geologice Bazaltele de la Rupea. Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente (cochilii de melc). Azi Cetatea Rupea a devenit un important obiectiv turistic pe ruta Mureș-Sighișoara-Brașov, fiind restaurată aproape integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.