Intrarea in superbul oras Dubrovnik, numit nu intamplator „perla Adriaticii” din Croatia se face prin Poarta Pile, un punct de reper important pentru structurile defensive ale acestei minunate asezari, inclusa chiar din anul 1979 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aflata pe drumul care duce din suburbia Pile spre vechiul oras, acest portal defensiv este unul dintre simbolurile Dubrovnikului. Lucrarile de constructie la fortificatiile orasului au fost demarate undeva prin secolul al VIII-lea, ca o urmare normala a faptului ca asezarea incepusera sa se dezvolte din punct de vedere economic. In anul 1358, mai mult, orasul Dubrovnik avea sa-si castige independenta fata de Republica Venetiana, capatand statutul de oras stat capabil sa se autoguverneze.

Poarta Pile1

Insa vremurile care au urmat au obligat autoritatile din Dubrovnik sa abordeze o strategie si mai dura, atat fata de atacurile venetienilor, cat si de cele ale otomanilor si slavilor din secolele al XV-lea si al XVI-lea. Astfel, Senatul Dubrovnikului a decis sa puna in aplicare un plan de intarire si reconstructie a fortificatiilor orasului. De mentionat, de asemenea, este faptul ca Pile este un ansamblu format din doua parti: o poarta interioara, ce a fost construita undeva prin secolul al XV-lea, si o poarta exterioara, datand inca din anul 1537. Legatura dintre aceste doua porti uriase este facuta de un pod basculant, ce traverseaza un sant realizat in anul 1350.

Si chiar daca Poarta Pile a ramas pana in zilele noastre un simbol important pentru orasul Dubrovnik, aceasta a reprezentat si inceputul unei perioade de declin; de fapt, dupa aproape cinci secole de independenta, Napoleon avea sa intre in orasul Dubrovnik, in anul 1808, chiar pe Poarta Pile, punand capat unei existente incununata de libertate politica. In sfarsit, vizitatorii pot admira aici, mai cu seama intr-o nisa a portii interioare, o statuie a celui care este considerat patronul orasului, Sfantul Blaise, realizata de faimosul sculptor Ivan Mestrovic, specializat pe executarea de opere cu caracter religios. Mai mult decat atat, vizitatorii vor avea impresia ca Pile este un fel de poarta a timpului, aceasta ducandu-i spre o piata pavata ce dateaza din anul 1468; aici, se afla, de altfel, si o fantana realizata de italianul Onofrio della Cava.

Citește și:  Orașul Berat: Obiective turistice Albania - Berat

Poarta Pile11

De asemenea, si accesul la zidurile orasului Dubrovnik se face tot prin Poarta Pile, aceste ziduri avand o lungime de 2 kilometri. Dar ceea ce impresioneaza la prima vedere este inaltimea zidurilor, acestea avand 25 de metri, precum si o grosime de 6 metri pe unele parti. De aici, turistii pot admira peisaje de-a dreptul superbe, Marea Adriatica dand strania senzatie ca este un strajer al frumosului oras Dubrovnik. Mai tarziu, evenimentele dintre anii 1991 si 1992 aveau sa afecteze vechiul oras. Atunci, au izbucnit lupte pentru independenta Croatiei, o data impotriva armatei iugoslave si apoi, impotriva sarbilor din Iugoslavia. Pentru a treia oara, Poarta Pile a rezistat in fata acestor amenintari si nu a suferit foarte multe avarii, astazi conducandu-i pe turisti spre centrul unuia dintre cele mai frumoase orase din Europa, Dubrovnik, „perla Adriaticii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.