Regiunea Hainaut (în neerlandeză Henegouwen, în valonă Hinnot, în picardă Hénau, în germană Hennegau, în franceză, Province de Hainaut), este o provincie valonă din Belgia. Capitala provinciei este orașul Mons, cu o suprafața de 3800 km² și cu o populație de 1.283.200 locuitori.

Orașul Fleurus
Orașul Fleurus

Provincia Hainaut conține 69 de comune, grupate în șapte arondismente administrative, din care 24 au titlul de oraș. Aici în câteva orășele s-au strâns obiective turistice care sunt din Evul Mediu, biserici, capele, clopotnițe care reflectă arta monumentală a zonei. Orașul Fleurus este celebru pentru cele 3 mari bătălii: Bătălia de la Fleurus din anul 1622 din războiul de treizeci de ani, bătălia din anul 1690 din războiul de nouă ani, bătălia din 1794 din războaiele revoluției franceze și urmele acestora se reflectă aici.

Primaria Charleroi
Primaria Charleroi

Charleroi, un oraș cu 200.000 locuitori este o destinație turistică căutată datorită Pădurii du Cazier care este un loc istoric în care au fost plantate mine de război. În prezent s-a ridicat un memorial pentru că aici au murit 262 oameni. Centrul de Cultură Științifică este situat în campusul Universității Libere a Bruxelles-ului, construit într-un fost grajd medieval.

În orașul Charleroi, s-a născut Georges Lemaître, preot catolic și astronom care a fundamentat matematic o teorie asupra formării Universului, cunoscută sub numele de Big Bang. Muzeul Sticlei, cel mai notabil din Europa, prezintă arta prelucrării sticlei vechi și noua tehnologie de prelucrarea a sticlei. Muzeul Fotografiei este situat în Mănăstirea Carmelitelor Mont-sur-Marchienne și prezintă contribuția comunității francofone la dezvoltarea regiunii. Castelul Monceau se întinde pe 67 de ha, construit în stil baroc, fiind o clădire impresionantă. Muzeul și Casa Memorială Jules Destrée, un personaj local, critic și om de stat, împreună cu Abația Soleilmont construită în secolul al XI-lea deservită de măicuțe care administrează locul, sunt vizitate des.

Castelul Trazegnies
Castelul Trazegnies

Castelul Trazegnies este un monument național al Belgiei, datează din secolul al XI-lea, cu multe decorațiuni de artă. Clopotnița Hall Belfry este parte a patrimoniului UNESCO, are o platformă pe care turiștii o pot folosi pentru poze. Muzeul de arte frumoase, Musée des Beaux-Arts conține piese de artă de toate genurile, ale artiștilor belgieni.

Casele de pe strada Turenne
Casele de pe strada Turenne

Casele de pe strada Turenne din Charleroi sunt păstrate din anul 1700 cu tot cu sculpturile exterioare unice. Parcul Reginei Astrid, strada Albert 1st Place, două sculpturi de Constantin Meunier, Casa Gilded a cărei arhitectură este semnată de către Victor Horda, complexul expozițional Palace of Exhibitions a cărui construcție a fost terminată în anul 1952, Palace Theatre, Vaudeville și Poche Theatre sunt câteva dintre destinațiile din zonă. Primăria Town Hall construită în anul 1936 cu o fațadă impresionantă, clădirea poștei din anul 1907 de sub semnătura lui Victor Horda în stil art nouveau și gara Charleroi South Station, construită în anul 1865 din ordinul regelui Leopold, sunt puncte turistice de reper din oraș.

Orașul Beaumont
Orașul Beaumont

Orașul Beaumont are o mulțime de clădiri de patrimoniu cum ar fi o serie de biserici ca: Saint-Lambert, Capela lui Saint Julien l’Hospitalier, Biserica Saint-Martin-Chaudeville Leval, Saint-Martin, Capela Blessed Virgin („Chapelle de la Vierge Sacrée), Capela Our Lady of Seven Sorrows (Notre-Dame des Sept Douleurs). Catedrala Notre Dame (în franceză Notre-Dame de Tournai, în neerlandeză Onze-Lieve-Vrouw van Doornik) este o biserică romano-catolică, catedrală a diecezei de Tournai aflată în orașul cu același nume. A fost clasificată ca monument istoric în Valonia, începând cu anul 1936.

Citește și:  Principatul Andorra: Obiective turistice Andorra - Andorra la Vella
Tournai
Tournai

La Tournai a existat o dioceză romano-catolică de la sfârșitul secolului al VI-lea, catedrala fiind începută în secolul al XII-lea pe niște fundații mai vechi. Clădirea combină opere din trei perioade diferite cu efecte izbitoare, severitatea navelor romanești se îmbină cu transeptul în stil de tranziție (este partea cu cele 5 turle de 83 m și capetele apsidale) și cu corul în stil gotic. Nava a fost în principal construită în prima treime a secolului al XII-lea. Catedrala a fost deteriorată de o gravă tornadă în ziua de 24 august 1999. Ca recunoaștere a valorii culturale a catedralei din Tournai, UNESCO a cooptat-o în patrimoniul mondial din 2000.

Muzeul de Arte Frumoase a fost inaugurat în anul 1928 și a fost conceptul arhitectului Victor Horta. Acesta adăpostește lucrări al lui Rubens, Manet, Monet, Seurat, Bruegel, Rubens, Watteau, Van Gogh și alți pictori locali. Clopotnița din Tournai este de origine medievală, cu 72 m înălțime și 256 scări, făcând parte din patrimoniul UNESCO. Regele Philip Augustus al Franței în anul 1188 a dat orașului dreptul de a construi o clopotniță pentru a o folosi în cazurile de urgență. A fost folosită și ca punct de observație, fiind împodobită apoi cu un dragon și un parapet crenelat, iar în anul 1535 i s-au adăugat mai multe clopote, devenind carillon.

Peruwelz
Peruwelz

În 1827 a servit ca închisoare. În oraș, pe strada St-Barre-Brice se găsesc doua dintre cele mai vechi case particulare din Europa construite în stil romanesque, ce datează din perioada anilor 1175 și 1200. Un alt obiectiv este și podul des Trous ridicat în secolul al XIII-lea care făcea parte dintr-un complex sistem defensiv. Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Arte Decorative și Muzeul de Arte Frumoase sunt câteva obiective turistice interesante pentru turiștii ce vizitează acest oraș belgian. Orașul Peruwelz are mai multe izvoare naturale: Dubuisson-Copin care este captat din anul 1912 în grădina comunală, Fântânile Ferté, Flassart, Jaunay-Clan, Du Maréchal, Tanchou și De Verquesies.

Chimay
Chimay

Orașul Chimay este o destinație specială. Abația Notre-Dame de Scourmont este la 7 km de oraș, aparține ordinului cistercian și este construită în secolul al XIX-lea. Aici se produce bere și brânză de cea mai bună calitate, sunt posibilități de cazare pentru cei interesați de împrejurimile orașului cât și de degustare a specialităților locale. Castelul Chimay (Château de Chimay) este un castel ruinat, dar încă maiestuos în orașul cu același nume. Se presupune a fi de 1000 de ani vechime, după un timp a devenit fortăreață. Lacul Virelles are o suprafață de 125 ha, o lungime de 2,3 km și o lătime de 1 km, în apropiere de Chimay și este o oaza de verdeață pe care călătorii o vizitează ca refugiu după aglomerația orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.