Insula Rottnest este la 18 km de coasta Australiei de vest, spre nord vestul orașului Fremantle. Numele vechi, Wadjemup, dat de tribul Noogar însemna locul de peste apă. Insula are 11 km lungime și 4,5 km la cel mai îngust punct. Suprafața totală a insulei este de 19 km², fiind o destinație turistică de peste 50 de ani. Aici nu este permisă existența proprietății private, a devenit din 1917 rezervație și parc național. Când coloniștii au venit pe insulă nu au găsit locuitori aici, presupunându-se că ar fi fost nelocuită de sute de ani, dar artefacte aborigene care contrazic presupunerea aceasta există.

Rottnest view

Așezarea cea mai importantă este localizată în Golful Thomson. Insula a fost observată de mulți navigatori olandezi începând din 1610. Mulți navigatori au acostat, unele epave încă se mai văd pe coastă. Numele insulei în limba olandeză înseamnă cuib de șoarece din cauza unor mamifere numite quokkas (șoareci uriași) care sunt de mărimea unor pisici și care au aspect de șoareci. Aici s-a stabilit o colonie britanică în 1831, lângă Freemantle, numită Swan River care producea sare din lacurile sărate de aici ( Herschel Lake) și fân.

Între 1839 și 1931 insula a fost folosită ca închisoare pentru aborigeni care a avut în evidențele sale 3700 de deținuți, 95% din ei murind de gripă. S-a construit o școală de corecție pentru băieți care s-a închis, devenind în prezent un spațiu de cazare numit Rottnest Lodge. Existau și locuri pentru cazarea piloților navelor în trecere, o casă pentru administratorul insulei, toate acestea făcând acum parte din clădirile de patrimoniu ale insulei.

Rottnest Island2

În cele două războaie mondiale au fost instalate tunuri de 6 inci la Bickley Point, pentru apărarea portului Fremantle, care împreună cu linia ferată care transporta muniție și materiale de la Kingstown Barracks în Golful Thomson Bay, au devenit Fortăreața Rottnest Island. Lăngă farul Wadjemup de pe unul din capetele insulei s-au amplasat tunuri și s-a construit o clădire auxiliară pentru armată care acum este folosită pentru cazarea oamenilor de știință care fac cercetări pe insulă. Comunicațiile insulei cu coasta se făceau cu ajutorul steagurilor, prin semnale luminoase sau cu ajutorul unui aparat numit heliograf care emitea semnale luminoase captate de la soare pe care le folosea ca un cod de semnalizare.

Aici sunt cormorani, pescăruși, albatroși, papagali de stâncă, vulturi de țărm, șoimi australieni, acvile de apă, păuni sălbatici, șerpi, șopârle de tot felul, broaște de nisip, balene albastre, delfini, cetacee diferite, corali, crustacee specifice coastei, foci australiene, quokka. Insula este împădurită cu conifere și foioase, total diferit față de celelalte insule australiene. Numărul de vizitatori anual este de aproape jumătate de milion, din care 70% vin pentru o zi, majoritatea vara. Așezările vizitate sunt Golful Thomson și Geordie și Plaja Longreach, insula putând suporta o capacitate de 5,500 vizitatori zilnic.

Citește și:  Albatros - Australia: Orașe de vizitat
golf Rottnest
golf Rottnest

Insula Rottnest este o rezervație de clasă A, o regiune cu plajă, floră și faună marină variată. Nu sunt permise autoturismele pe insulă, dar bicicletele pot fi închiriate oricând, se poate folosi autobuzul sau se pot face plimbări pe jos. Bicicletele electrice de 200 wați maximum pot fi folosite de asemeni. Aici sunt pentru închiriat 1300 de biciclete la o stație, cea mai mare de acest fel din emisfera sudică. Scufundările sunt și ele căutate de cei ce iubesc viața marină subacvatică. Cele 63 de golfuri ale insulei au multe de oferit pentru turiști:locuri pentru surf, înot, caiac. Se pot practica și alte sporturi ca cricket sau fotbal, baschet în locurile amenajate. Există ghizi voluntari care prezintă insula celor interesați care pot fi contactați de la centrul de informații pentru turiști.

Rottnest
Rottnest

Voluntarii insulei participă la plantarea copacilor, colectarea gunoiului, toate acestea sub cupola Fundația Rottnest Island, Societatea Rottnest și Asociația Rottnest Voluntary Guides. Traseele propuse sunt variate: pe dealul lui Oliver-Oliver Hill Heritage Trail, la locul epavelor-Rottnest Ship Wrecks Heritage Trail, la clădirile coloniale-Colonial Buildings Heritage Trail, la bateria de tunuri de apărare-Bickley Battery Heritage Trail (insula a jucat un rol pozitiv în apărarea Australiei), pentru cunoașterea mediului-Parker Point Loop Environmental Trail, pentru cunoașterea patrimoniului-Signal Ridge Heritage Trail.

Excursiile care se pot organiza cuprind lacurile sărate, sanctuarul care protejează specia unui marsupial unic, quokka, un mamifer de mărimea unei pisici care are aspectul unui șoarece sau la farurile Wadjemup și Bathurst. Autobuzele sunt gratis pentru turiștii insulei, plecând zilnic de la ora 9 de la stația Geordie Bay.

Rottnest vizitatori
Rottnest vizitatori

Ofertele de cazare sunt numeroase, 29 de vile și 40 de la locuri de campare confortabile, Caroline&Caroline Thompson oferind spațiu de campare numai pentru familii, la cabane sau hoteluri mici cu tot confortul necesar. Restaurante diferite pentru toate gusturile oferă hrană în stil catering, cafea, există un magazin general, o brutărie, o cafenea , baruri, un magazin cu haine. Multe turbine Diesel de vânt produc energia electrică a insulei, apa este obținută prin desalinizare sau este pompată din subteran.

Locuitori originali ai insulei sunt doar câțiva, toți ceilalți lucrători care deservesc insula locuiesc pe țărm. Aici există o sala de evenimente, o galerie de expoziție pentru artiștii locali, se organizează competiții de surf, de golf, de înot, de vele, un maraton, se organizează concerte muzicale, un carnaval, un festival Beattles, un festival de comedie și unul de film de scurt metraj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.