Atunci când mergi pentru doar câteva zile într-un sejur pe litoralul grecesc, într-o zonă geografică aparte, așa cum este Halkidiki, o zi ploioasă nu poate decât să te întristeze profund. Salvarea a venit pentru noi în distanța, relativ mică, de la locul în care eram cazați la al doilea oraș ca importanță al Greciei, Salonicul.

Distanța dintre peninsula Kassandra, acolo unde am fost găzduiți, și oraș se parcurge pe un drum expres, ce iți oferă ocazia să admiri priveliști de neuitat. Apropierea de oraș te poate pune în dificultate, din cauza numeroaselor intersecții. Îți vei da seama însă că ești pe drumul cel bun spre celebrul port când vei vedea din depărtare stadionul lui PAOK Salonic, cea mai iubită echipă din nordul Greciei, un club cu o tradiție bogată care este susținut de suporteri fanatici până la paroxism.

Și apropierea de centru este lesne de observat, odată cu dispariția completă a locurilor de parcare și îngustarea drumurilor. Dacă nu ești dispus să plătești 6-7 euro pe oră pentru o parcare amenajată în centru, vei fi nevoit să cauți una ceva mai departe. Mânați de aceleași motive, am parcat la o distanță apreciabilă, în apropierea celebrei faleze.

SAMSUNG CSC

Plimbarea pe faleză spre centrul orașului este una încântătoare și îți oferă ocazia să admiri statuia lui Alexandru Macedon sau un monument celebru de artă contemporană, „Umbrelele”, opera unui proeminent sculptor grec, Giorgos Zogolopoulos, inaugurat în 1997. Tot pe faleză, tronează şi cel mai cunoscut monument al oraşului, sinonim pentru mulţi cu oraşul de la malul Mării Egee, Turnul Alb. Istoricii cred că pe locul unui vechi turn bizantin, sultanii Imperiului Otoman au construit un nou turn, între 1535-1536, pentru a veghea portul. Mai târziu, în 1912, după ce grecii au cucerit oraşul, monumentul a suferit importante modificări şi i-a fost oferit aspectul de alb pur, imagine rămasă cunoscută până astăzi.

IMG_2496

Am descoperit la tot pasul ruine ale fostului Imperiu Bizantin de la finalul secolului IV. Din loc în loc, găseşti mărturii ale civilizaţiilor de mult apuse, o dovadă în plus (dacă mai era nevoie) a dragostei pe care poporul grec o nutreşte pentru rădăcinile lui. Tot dintr-o epocă veche, face parte şi Rotunda (sau Rotunda Sfântului George), monument construit la începutul secolului IV, din ordinul împăratului roman Galerius. Vechimea, arhitectura şi poziţionarea au determinat organismele internaţionale să-l încadreze în patrimoniul UNESCO.

Citește și:  Fira – Imerovigli – Oia sau drumul fericirii (3)

Şi arta modernă se regăsește în Salonic, unul dintre elementele arhitecturale simbol ale oraşului fiind OTE Tower, o construţie înaltă de 76 de metri, localizată în cadrul Centrului Internaţional de Expoziţie din oraş. Inaugurat în 1966, monumentul a găzduit prima transmisiune TV alb-negru, iar peste ani a devenit proprietatea celui mai important operator de telefonie mobilă al ţării.

Mâncarea în Salonic, la fel ca în toată Grecia, este la superlativ. Fie că alegi orez cu creveți, carne și cârnăciori de porc cum sunt cei de pe la noi pregătiți la garniță, souvlaki sau ciorbă de pui, nu vei regreta. Noi le-am gustat pe toate și ne-am hotărât cu greu să plecăm și să ne continuăm plimbarea.

SAMSUNG CSC

Nu există, probabil, un loc mai bun în Salonic de promenadă după o masă copioasă decât piața Aristotelus, cea mai importantă din oraș. Locul în discuție este martor deopotrivă la bucuriile suporterilor echipei de fotbal, cât și la protestele violente născute pe findul crizei financiare recente. Într-o zi obișnuintă însă piața este locul de întâlnire al porumbeilor. Poți achiziționa, pentru „doar” un euro, un pahar de mei, mâncarea atât de preferată de micile zburătoare. Experiența hrănirii porumbeilor din palmă este, așa cum spune și reclama, de neprețuit.

IMG_7232

În drumul spre parcarea unde ne-am lăsat mașina, am admirat și numărat cafenelele pline de tineri de pe faleza orașului. Era o seară de duminică, e drept, dar nu cred că am văzut o masă liberă în cele peste 10 cafenele observate. Nu trebuie sa vă surprindă asta. De altfel, Lonely Planet, celebrul ghid de călătorii, a încadrat Salonicul pe locul 5 în topul „Best Party City Worldwide”. Dacă tot vorbim de aprecierile occidentalilor, trebuie să vă spun că Financial Times a declarat Salonicul drept cel mai bun oraș de dimensiune medie din Europa din punct de vedere al stilului de viață.

Străzile Salonicului într-o zi ploioasă de septembrie îți vor da o senzație de bucurie melancolică a prezentului. Culoarea unor clădiri, privirile unor localnici, marea calmă îți vor induce un sentiment de tristețe veselă. Vei încerca să te convingi că Salonicul poate fi un oraș mohorât, dar dorința de a rămâne și de a-l descoperi și mai mult te va copleși invariabil și incurabil.

IMG_7237

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.