Aflat in nordul regiunii Cliento, in apropierea coastei, la aproximativ 85 km sud-est de Napoli, situl Paestum, cunoscut si sub denumirea de Poseidonia, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Italia. Se pare ca Paestum a fost fondat sub numele de Poseidonia, undeva prin secolul al VII-alea i.Hr., de catre colonistii din Sybaris, colonie greceasca situata in sudul Italiei. Numele Paestum a fost primit in anul 273 i.Hr., cand asezarea avea sa devina o colonie romana. In prezent, acest sit este cunoscut pentru cele trei temple, construite prin secolul al VI-lea i.Hr. in stilul doric caracteristic acelor vremuri. De asemenea, Paestum este celebru si pentru zidurile sale de aparare care au rezistat in fata eroziunii timpului si a intemperiilor.

Situl Paestum1

Cel mai vechi si deopotriva faimos templu este cel al zeitei Hera, ridicat in anul 550 i.Hr.. Important de mentionat aici este faptul ca acest templu mai este cunoscut si sub denumirea “basilica”, numai ca aceasta este eronata, potrivit istoricilor. Din nefericire, din Templul Herei nu au mai ramas in picioare foarte multe ziduri, edificiul cuprinzand in prezent o incapere interioara, o zona oarecum mica, unde se afla o statuie de cult si unde functiona trezoreria. Pe langa acestea, in Templul Herei din Paestum se mai gaseste si un put unde erau aruncate resturile animalelor care erau sacrificate la acele vremuri. Trebuie sa amintim, in acelasi timp, si de templul lui Poseidon, dedicat tot zeitei Herei. Aceste doua temple au adapostit si numeroase comori.

Citește și:  Grădina Zoologică din Belgrad: Obiective turistice Serbia - Belgrad

De pilda, in spatiul sacru inchis din ambele temple, cum este cunoscut, aveau sa fie descoperite mii de obiecte din teracota, provenind din Orientul Apropiat. Aceste obiecte au diferite teme, insa majoritatea ilustreaza nuduri de femei. O caracteristica aparte a acestui sit este, surprinzator sau nu, imbinarea stilurilor, a temelor, unele structuri avand elemente apartinand atat stilului ionic, cat si doric. Per ansamblu, Templul zeitei Atena are caracteristicile stilului doric, insa trebuie sa remarcam porticul ce avea coloane in stil ionic.

In vremurile de prosperitate ale epocii romane, Paestum devenise unul dintre cele mai bogate asezari, aici ridicandu-se chiar si un for, o sala de sport, un sanctuar dedicat triadei Capitoline (Iupiter, Iunona si Minerva), precum si un mic amfiteatru. Asezarea a continuat sa fie folosita si dupa perioada romana, insa avea sa fie data uitarii complet in Evul Mediu. A fost insa redescoperita in secolul al XVIII-lea, moment care a culminat cu cercetarea asidua a locului.

Situl Paestum11

Turistii care vor veni aici vor putea vizita si splendidele morminte pictate in secolele al V-lea si al VI-lea, care infatiseaza scene cu un tanar care face scufundari si invitati petrecand. Aceste picturi sunt cu atat mai importante cu cat sunt singurele exemple bine conservate de pictura murala apartinand epocii clasicismului grec. Pictura murala era mult mai populara in Etruria, mai precis in centrul Italiei, regiune in care se afla unele dintre cele mai importante situri din epoca clasicismului grec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.