Spania este o republica parlamentara cu capitala la Madrid. Se intinde pe o suprafata de 504.782 km² si se imparte in 17 regiuni cu 50 de provincii autonome. Are o populatie de 40.2 milioane de locuitori si limba vorbita este limba spaniola pe langa care apar dialecte precum catalana, basca si galica. Peninsula Iberica are un relief muntos dominat de muntii Pirinei (cu cel mai inalt varf, Pico de Aneto 3404 m). Regiuni inalte sunt si mesetas din regiunea Kastiliei.

Spania

Ibericii au fost primii oameni ce s-au stabilit in Spania, ce au fost mai tarziu colonizati de greci si cartaginezi. In secolul al III-lea i.Hr. au fost cuceriti de romani. Cuvantul Spania provine de la numele roman ”Hispania”.

Spania este o tara care are un amestec magnific de arta, cultura si arhitectura. Detine o multime de orase frumoase ce variaza in functie de cultura, limba, climat si obiceiuri. Cele mai populate orase sunt Madrid, Barcelona, Sargossa, Valencia, Granada si Sevilla.

In sud se intind muntii Sierra Nevada (cu cel mai inalt varf, Mulhacen 3478 m) in vecinatatea carora se afla si campia Andaluziei in partea de vest.  Insulele Baleare (Ibiza, Mallorca, Menorca) situate in Marea Mediterana apartin de asemenea Spaniei. Cele mai indepartate insule care apartin tarii sunt Insulele Canare in apropierea Africii (Lanzarote, La Palma, Tenerifa, Fuertaventura, Grand Canaria (cea mai mare insula din acest lant), Gomera, Hierro.

In nordul tarii intalnim o clima temperat continentala . Centrul  si sudul tarii  au un climat foarte secetos cu o vegetatie de stepa. 74% din populatie sunt spanioli, dupa care urmeaza catalanii cu 17%, galii si bastii cu 6 si 2%. Intre minoritatile tarii, cele mai predominante sunt marocanii si englezii. 98% din populatie sunt catolici.

Granada Spania
Granada Spania

Din toate timpurile, Spania a ramas in ochii necunoscatorilor o tara plina de mistere. Frumusetea unica si asezarea sa geografica privilegiata, au facut din aceasta inca din antichitate, o rascruce, un punct de intalnire intre est si vest. Diversitatea culturala, amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura unica, un experiment admirabil.

Citește și:  Brazilia : Țări de vizitat

Spania, atat de des cucerita , dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii intr-o tara moderna, ai  carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului. Cunoscuta in lumea intreaga pentru muzica si dansul Flamenco, pentru luptele cu taurii, plajele fantastice si mult soare, Spania ofera mult mai mult decat atat. Este si a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Orasele imbina arhitectura veche cu cea moderna, desi fiecare regiune este diferita in felul sau prin asezarea geografica, clima si personalitate.

plaje Spania
plaje Spania

Litoralul Spaniei masoara mai mult de 5000 km si este impartit in sase sectiuni mai mari, printre care amintim Costa de la Luz, Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Azahar, Costa Blanca, Costa del Sol, Insulele Baleare si Canare. Partea rurala a Spaniei este muntoasa si in cea mai mare parte cu dealuri si plantatii de maslini. Aproape 15 milioane de persoane calatoresc in Spania in fiecare an atrasi de soarele, plajele si cultura sa unica. Nici o vizita nu poate fi completa fara a gusta celebrul preparat spaniol Paella si vinurile spaniole, Spania fiind unul dintre marii producatori mondiali.

Catedrala Burgos
Catedrala Burgos

Spania este tara cu cel mai mare numar de bunuri din lume declarate patrimoniu mondial. De la spatii naturale pana la orase intregi, un total de 42 de locuri situate pe teritoriul spaniol au primit eticheta Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiintă si Cultura (UNESCO), incepand cu 1984 pana azi. Acum 27 de ani, orasul-palat Alhambra, din Granada si catedrala din Burgos erau primele obiective spaniole incluse in patrimonul UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.