Aflat intr-o tara macinata de conflicte si neintelegeri, ajuns victima unor bombardamante si aflat inca in pericol, Templul Dintelui ascunde poate cea mai importanta relicva a budistilor, unul din caninii lui Buddha. Invaluit in mister si considerat sursa de miracole si convertiri spectaculoase, simbolul budismului inca atrage peste un milion de credinciosi in fiecare an, unindu-i in aceeasi credinta. Sri Lanka insa mai are pana sa isi gaseasca linistea la care indeamna frumosul templu.

Templul Dintelui din Sri Lanka1

Desi nu se poate sti cu exactitate daca dintele protejat de Templul Dintelui si calugarii din Sri Lanka a apartinut cu adevarat sau nu lui Buddha, un lucru este clar: credinciosii au nevoie de acest punct de reper in viata lor. Caninul superior este invaluit in legende dintre cele mai diverse, insa din legarea lor rezulta o adevarata epopee a relicvei, de la momentul trecerii in nefiinta a lui Buddha si pana in prezent. In timp ce creatorul budismului se odihnea pe rugul sau funerar, se spune ca a fost luat dintele, care a fost dat mai apoi regelui de atunci, Brahamdatte.

Acesta l-a venerat si pastrat cu mult respect, asa ajungandu-se la credinta ca cine stapaneste dintele stapaneste si conducerea tarii. Prin secolul 4 se spune ca regele Kalinga ajunsese atat de devotat religiei, incat oamenii s-au plans altui rege, Paandu, pe motiv ca liderul lor se roaga unui dinte, uitand de orice credinta. Paandu a incercat sa distruga dintele, insa un miracol nespecificat se pare ca l-a oprit, convertindu-l si pe acesta la budism. Cum un adevarat razboi a urmat intre cei doi, Paandu si-a trimis fiica si proaspatul sau sot sa gaseasca un loc sigur pentru relicva. Se spune astfel ca printesa a adus dintele in locul in care se afla acum ascuns in parul sau.

Templul Dintelui din Sri Lanka11

Timpul a trecut, iar peste Sri Lanka au trecut razboaie, lupte si un conflict cu portughezii care doreau sa isi extinda imperiul. In secolul XVII este construit Templul Dintelui, pe care il vedem si astazi, cu scopul de a proteja relicva si a-i oferi respectul pe care il merita. De la exterior, templul pare unul destul de banal, avand putine decoratii si neimpresionand prin dimensiuni. In interior insa, nu s-a facut nicio economie privind materialele folosite pentru a-l decora. Usi de fildes, lemn pretios lacuit si decoratiuni fine, toate incanta simturile inca de la intrare. Dintele in sine este pastrat intr-un altar inalt cat doua etaje, care sunt si separate. Relicva este pastrata in mai multe casete aurite, aflata una in cealalta, si care sunt impodobite cu pietre pretioase si modele delicate.

Calugarii de la Templul Dintelui tin trei slujbe pe zi, una dimineata, una la pranz si una seara, de obicei practicand si un ritual de spalare a dintelui intr-un amestec special de substante aromate si esente de flori. Apa este apoi impartita intre credinciosi, crezandu-se ca acesta are un efect pozitiv asupra vietii acestora. Pe vremuri avea loc si o parada in timpul sarbatorii de 10 zile Esala Erahera, dintele fiind scos intr-o procesiune pe un elefant bogat impodobit, inconjurat de mii de oameni care dansau si se bucurau. Inca 100 de elefanti se alaturau procesiunii, asa ca in mod clar trebuie sa fi fost spectaculos. Chiar se considera astazi ca aceasta sarbatoare trebuie neaparat inclusa pe lista celor mai mari manifestari budiste.

Templul Dintelui din Sri Lanka111

Insa, odata cu marirea conflictului cu tamilii hindusi in majoritate, orice simbol al budistilor a devenit un posibil loc de atac. Ca urmare, s-a renuntat la aceasta procesiune, desi oamenii se aduna in continuare in acest loc pentru a sarbatori impreuna, fara insa a mai scoate relicva din templu.

Templul in sine a trebuit sa treaca printr-un proces amplu de reconstructie, dupa ce un atentat grav cu bomba l-a afectat sever in 1998. Desi astazi pare ca situatia este mai calma, Templul Dintelui recapatandu-si forma de odinioara, inca exista o stare de tensiune si neliniste. Cu toate acestea, templul ramane un centru important al credintei si vietii in general, in timpul marii sarbatori presedintele si demnitarii venind aici pentru a promite devotamentul fata de populatie in fata relicvei sacre.

Kandy, Temple of the Sacred Tooth Relic, Alut Maligawa
Kandy, Temple of the Sacred Tooth Relic, Alut Maligawa

Pentru cei care ajung totusi in Sri Lanka in calitate de turisti, au cu ce sa isi ocupe timpul din plin, mai ales luand contact cu o cultura total deosebita si plina de viata. Pentru a vedea templul trebuie sa ajunga in localitatea Kandy. Insa Templul Dintelui nu reprezinta singura locatie demna de interes din zona. Tot aici se afla palatul imperial, folosit o vreme si pentru diplomatie. Sala de audiente si muzeul de arheologie merita intr-adevar vizitate, oferind o perspectiva completa asupra istoriei si culturii in Sri Lanka. Iar pentru a intelege si mai bine spiritul acestei tari, nu trebuie decat sa se priveasca intrarea in templu, pe unde vor trece in fiecare zi pelerini imbracati in alb si tinand flori de lotus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.