Zidurile din Cartagena, cunoscute si cu denumirea de Las Murillos, sunt fortificatii ce protejeaza o parte din vechea asezare spaniola, inconjurand portul orasului, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest port este fascinant prin arhitectura sa militara, precum si prin pozitia strategica pe care a detinut-o de-a lungul vremurilor, aflandu-se pe ruta catre Indiile de Vest. Inevitabil, vechea asezare spaniola s-a bucurat, la acele timpuri, de prosperitate economica, drept pentru care portul era tinta piratilor, care nu se dadeau in laturi de la a ataca, ori de cate ori prindeau ocazia, orasul.

Zidurile din Cartagena1

Tocmai de aceea, s-au ridicat aceste fortificatii, pentru a proteja orasul. De fapt, imediat dupa ce orasul Cartagena a fost fondat in anul 1533 a si inceput sa fie atacat de pirati. Cel care a fondat aceasta asezare spaniola a fost conchistadorul spaniol don Pedro de Heredia. Acesta a fost obligat de piratul francez Jean-Francois de la Roque de Ruberval sa paraseasca orasul in anul 1551, silindu-l, totodata, sa-i plateasca o suma mare de bani in aur.

La acele vremuri, piratii dominau o mare parte din asezarile situate pe ruta catre Indiile de Vest si nu numai. Insa istoria acestei asezari, ce face parte astazi din Columbia, este mult mai neagra, in anul 1585, de pilda, sir Francis Drake pradand Cartagena. Acesta i-a obligat pe localnici sa plece intr-un oras din imediata apropiere a Cartagenei, mai cu seama intr-un loc unde sa se refugieze. Si abia acesta a fost momentul care a culminat cu ridicarea acestor fortificatii, ce pot fi admirate chiar si in zilele noastre. Cel care a gasit de cuviinta ridicarea Zidurilor din Cartagena a fost regele Filip al II-lea al Spaniei, care a comandat de indata construirea unor fortificatii pentru a proteja orasul de intentiile celor care voiau sa atace asezarea.

Zidurile din Cartagena11

Lucrarile de constructie s-au intins pe o perioada de 200 de ani, fiind nevoie de nu mai putin de 50 de milioane de pesos pentru finalizarea lucrarilor de constructie la fortificatiile orasului Cartagena. Acestea au fost construite dintr-un zid cu inaltimea de 27 de metri, dispunand, in acelasi timp, de mai multe fortarete, printre care si San Felipe de Barajas si San Sebastian de Pastelillo, acestea fiind cele mai cunoscute. Dar zilele de liniste pentru aceasta asezare au luat sfarsit in anul 1741, cand Zidurile din Cartagena au fost atacate de o flota britanica sub conducerea amiralului Edward Vernon. Nu mai putin de 186 de nave si 23.600 de oameni au luptat impotriva fortele spaniole, mult mai mici la numar ca cele britanice. Fortele spaniole erau compuse, de fapt, din numai sase nave si 3.000 de oameni.

Cu toate acestea, fortele britanice au fost ingenuncheate, atat datorita comandantului spaniol Blas de Lezo, cat si fortificatiilor orasului Cartagena. In prezent, Cartagena, asezarea ce poarta numele unui port din Spania, este unul dintre cele mai importante si deopotriva vizitate situri istorice din cate exista in America de Sud.

Zidurile din Cartagena111

In orasul vechi, inca se simte amintirea trecutului colonial spaniol, constructiile evocand acest trecut. Si Zidurile din Cartagena evoca aceasta amintire, fiind, in acelasi timp, cel mai mare sistem defensiv din America de Sud. In plus, vizitatorii care vin aici se pot bucura de un peisaj nemaipomenit asupra orasului si a Marii Caraibilor. In definitiv, aceste fortificatii nu sunt decat dovezi de necontestat ale rezistentei si incrancenarii spaniolilor de a tine la distanta inamicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.