Mamiferele insectivore sunt interesante insa animale mai putin aratoase. Spunem acest lucru avand in vedere caracteristicle lor morfologice, structura craniului, a dentitiei, forma corpului, a botului si astfel le-am putea considera oarecum primitive. Marea majoritate a speciilor sunt nocturne si se hranesc cu mici nevertebrate. Au botul bine dezvoltat, ochii mici, urechile de dimensiuni reduse, iar invelisul pilos difera de la o specie la alta. Interesant este faptul ca aceste animale insectivore sunt foarte fricoase, sunt active noaptea si prefera sa traiasca izolat, sa se ascunda mereu.
Specii de animale insectivore:
Ariciul vest-european este un mare amator de oua si lesuri de pasari, dar mananca si insecte, viermi, paianjeni. Traieste in Europa si are lungimea corpului de 22-27 cm si greutatea de 0,9-1 kg. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Erinaceus europaeus.
Gimnura mare sau Echinosorex gymnura este un ,,locuitor” al regiunilor din sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 26-46 cm si greutatea de 0,5-2 kg. Se aseamana cu un animal mic care este o combinatie intre arici si porcusor.
Cartita europeana (Talpa europaea) este o specie aproape oarba ce traieste in pamant, unde isi sapa galerii subterane. Are lungimea corpului de 1-16 cm si greutatea de 65-125 g. Arealul ei se intinde din Europa pana in nordul Asiei.
Ariciul indian traieste in sudul Asiei si are denumirea stiintifica de Paraechinus micropus. Este un animal mic, care are corpul acoperit de tepi foarte desi, ajunge la lungimea corpului de 14-23 cm si greutatea de 300-450 g. Are coada foarte scurta, de 1-4 cm.
Chitcanul de apa malaiezian (Chimarrogale hantu) traieste in sud-estul Asiei, in Rezervatia Ulu Langat din Malaysia. Are lungimea corpului de 8-12 cm si greutatea de 30 g.
Cartita cu nas stelat este o specie care inoata excelent in apele din estul Canadei si nord-estul SUA. Are lungimea corpului de 18-19 cm si greutatea de 45 g. Este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Condylura cristata. Are blana deasa si neagra.
Solenodonul haitian este o specie endemica din Caraibe. Are denumirea stiintifica de Solenodon paradoxus si este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 28-32 cm si greutatea de cel mult 1 kg. Are coada lunga de 17-26 cm.
Chitcanul bicolor cu dinti albi (Crocidura leucodon) traieste toata Europa si Asia de Vest, are lungimea corpului de 4-18 cm si greutatea de 6-13 g. Este un chitcan foarte adaptabil la mediul sau natural, se ascunde mereu prin tufisuri, fanete, cauta viermi, larve, mici nevertebrate in gradini, parcuri si zone cu liziere de paduri.
Chitcanul de apa tibetan (Nectogale elegans) in Asia de Sud, are lungimea corpului de 9-13 cm si coada lunga de 8-11 cm. Prefera sa inoate in torentele din Himalaya si apele din muntii care apar in jur.
Desmanul de Pirinei este un ,,locuitor” al raurilor din vestul Europei care se hraneste cu larve acvatice. Are lungimea corpului de 12,5 cm si greutatea de 40-50 g. Este numit stiintific Galemys pyrenaicus.
Chitcanul pitic cu dinti albi este o specie raspandita in sudul Europei, nordul, estul si vestul Africii, in sudul si sud-estul Asiei, in Sri Lanka. Are lungimea corpului de 4-5 cm si greutatea de 2-3 g, deci, am putea spune ca este un animal ,,minuscul”. Are denumirea stiintifica de Suncus etruscus. Se remarca prin urechile mari si botul ascutit. Coada este scurta, de 2-3 cm.
Ariciul de desert cu urechi lungi este o specie comuna in Asia Centrala, de Vest si de Est, dar si in Africa de Nord. Are lungimea corpului de 15-27 cm si greutatea de 250-275 g. Se aseamana cu ariciul indian prin modul de viata doar ca are tepii mai rari decat acesta. Are denumirea stiintifica de Hemiechinus auritus.
Cartita asiatica traieste in Asia mai ales in regiunile sudice si sud-estice. Are denumirea stiintifica de Euroscaptor micrura si poate ajunge la lungimea corpului de 7-10 cm si greutatea de 50-70 g. Este numita si cartita de Himalaya.
Gimnura de Filipine (Padogymnura truei) traieste doar in Mindanao din Asia de Sud-Est. Are lungimea corpului de 13-15 cm si greutatea de 150-175 g. Este un mamifer mic insectivor care prefera regiunile impadurite. Este o specie in pericol de disparitie.
Desmanul rusesc este o specie vulnerabila considerata in pericol de disparitie. Traieste intr-un areal ce se intinde din estul Europei si pana in centrul Asiei. Are lungimea corpului de 18-21 cm si greutatea de 450 g. Denumirea sa stiintifica este de Desmana moschata.
Gimnura mica este un animal insectivor raspandit in sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Hylomys suillus, poate ajunge la lungimea corpului de 10-15 cm, greutatea de 12-80 g si lungimea cozii de 1-3 cm. Are obiceiul sa traiasca izolat, ascunsa mereu pe sub pietre, pe sub bustenii culcati la pamant si in stratul de frunze uscate sau aflate in stare de putrefactie de pe sol.
Chitcanul pag (Diplomesodon pulchellum) traieste in Asia Centrala. Are lungimea corpului de 5-7 cm si greutatea de 7-13 g. Se remarca prin coloritul cenusiu al parului de pe partea superioara a corpului, si parul alb de pe partea inferioara a acestuia. Pe mijlocul spatelui are o pata alba caracteristica. Coada este foarte scurta, de 2-3 cm.
Chitcanul de apa euroasiatic este raspandit intr-un areal vast, din Europa si pana in nordul Asiei. Are denumirea stiintifica de Neomys fodiens si este considerat un inotator excelent, fiind ajutat de picioarele din spate ce au peri franjurati care lovesc apa si cresc apasarea cand inoata. Are lungimea corpului de 6,5-9,5 cm si greutatea de 8-25 g.
Chitcanul platosa din Africa Centrala si de Est are denumirea stiintifica de Scutisorex megalura. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 10-15 cm si greutatea de 70-125 g. Este cunoscut si cu numele de chitcanul-erou si considerat un foarte bun catarator.
Chitcanul mexican urias (Megasorex gigas) are botul ascutit si proeminent, perfect adaptat sa scormoneasca cu ajutorul lui in stratul de frunze si solul afanat dupa mici nevertebrate – paianjeni, larve, miriapode, insecte, viermi – hrana sa preferata. Traieste in sud-vestul Mexicului, are lungimea corpului de 8-9 cm si greutatea de 10-12 g.
Chitcanul moscat de padure sau Sylvisorex megalura traieste in Africa si are lungimea corpului de 5-7 cm si greutatea de 5 g. Este o specie terestra si arboricola care prefera padurile si zonele mai umede.
Chitcanul euroasiatic este raspandit din Europa si pana in nordul Asiei. Are denumirea stiintifica de Sorex araneus si este considerata o specie agresiva, lacoma si adaptabila la mediul natural in care traieste. Are lungimea corpului de 5-8 cm si greutatea de 5-14 g.
Cartita aurie a lui Grant este o specie din Africa de Sud. Are denumirea stiintifica de Eremitalpa granti si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are corpul compact, acoperit de blana lunga si moale, poate ajunge la lungimea corporala de 7-8 cm si greutatea de 15-30 g.
Chitcanul nord-american cu coada scurta (Blarina brevicauda) traieste in regiunile din sudul Canadei si pana in estul si nordul Statelor Unite ale Americii. Are lungimea corpului de 12-14 cm si greutatea de 20 g. Are blana neagra-stralucitoare, isi gaseste prada cu ajutorul mirosului foarte bine dezvoltat deoarece are vederea slaba, iar muscatura sa este veninoasa datorita salivei toxice.
Tenrecul cu picioare palmate (Limnogale mergulus) este o specie din estul Madagascarului. Are lungimea corpului de 12-17 cm si greutatea de 40-60 g. Este o specie in pericol grav de disparitie. Se asemana la infatisare cu o vidra, are mustatile lungi, ochii si urechile mici.
Tenrecul comun (Tenrec ecaudatus) din Insula Madagascar are lungimea corpului de 26-39 cm si greutatea de 1,5-2,5 kg. Este cea mai mare specie de acest gen care traieste pe uscat.
Cartita aurie de la Capul Bunei Sperante (Chrysochloris asiatica) este o specie din Africa de Sud care are lungimea corpului de 9-14 cm. Are blana moale de culoare maslinie, cenusie sau maronie. Se hraneste cu viermi si traieste solitar.
Tenrecul tepos este un ,,locuitor” al Mdagascarului. Are lungimea corpului de 15-22 cm si greutatea de 175-275 g. Ca specie este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Setifer setosus. Deoarece are pielea corpului prevazuta cu numerosi tepi, aspectul sau exterior este asemantor unui arici.
Chitcanul-vidra urias este un animal care se aseamana cu o vidra si traieste in Africa Centrala si de Vest. Are lungimea corpului de 29-35 cm si greutatea de 350 g. Se remarca prin coada lunga si aplatizata, de 24-90 cm, cu ajutorul careia se propulseaza prin apa. Are denumirea stiintifica de Potamogale velox.
Tenrecul dungat are corpul acoperit cu fire de par negre mai scurte ce alcatuiesc culoarea de fond si fire de par mai lungi albe sau in nuante de maroniu si galben ce contrasteaza cu fundalul negru al blanitei sale. Este cunoscut cu denumirea stiintifica de Hemicentetes semispinosus. Are lungimea corpului de 16-19 cm si greutatea de 80-275 g.
Chitcanul-vidra Nimba (Micropotamogale lamottei) este o specie in pericol de disparitie care traieste in vestul Africii. Are lungimea corpului de 12-20 cm si greutatea de 125 g. Prefera cursurile de apa din padurile Muntelui Nimba.
foarte frumos niste fiinte extraordinare…:P