Casa parohiala Haworth din Anglia este un muzeu deschis in orasul cu acelasi nume, pentru a le comemora pe cele trei surori Bronte, si anume Charlotte, Emily si Anne. Multora dintre noi ne este cunoscut numele de Emily Bronte, celebra romanciera care a scris „La rascruce de vanturi”. Locuinta familiei Bronte este considerata a fi un loc al pieririi, membrii familiei murind pe rand. Haworth, un orasel desprins parca din mrejele literaturii, este situat in tinuturile mlastinoase ale comitatului York. Aceasta asezare a devenit faimoasa datorita surorilor Bronte, precum si a romanelor scrise aici.

Casa parohiala Haworth1

Tocmai de aceea, an de an, oraselul Haworth atrage mii si mii de pelerini literari spre casa unde au fost scrise romanele „La rascruce de vanturi”, precum si „Jane Eyre”. Cursul evenimentelor nefericite din familie avea sa inceapa odata cu sosirea aici, in anul 1820, a pastorului anglican Patrick Bronte, impreuna cu sotia, tanarul lor fiu, Branwell, si cinci fiice mai mici – Maria, Elisabeth, Charlotte, Emily si Anne. Decizia lor de a se aseza in casa parohiala, construita in secolul al XVIII-lea, nu a fost, sa spunem asa, una inspirata, cu atat mai mult cu cat locuinta in sine era posomorata, chiar cenusie. De fapt, intreaga zona era vazuta ca o amenintare, indeosebi din cauza cimitirului din apropiere. Aici, dupa un an, mai precis in 1821, avea sa moara doamna Bronte.

La putini ani dupa moartea acesteia, in anul 1825, atat Maria, cat si Elisabeth Bronte aveau sa se stinga din viata. Chiar daca aici isi pierdusera deja trei membri ai familiei, ceilalti copii au decis sa-si petreaca cea mai mare parte din viata in aceasta casa sumbra. Iarasi, un aspect interesant este ca niciunul dintre ei nu a atins varsta de 40 de ani. Acest sir de evenimente tragice il putem pune pe seama nenorocului, chiar daca, de-a lungul anilor, s-au facut tot felul de speculatii referitoare la „nenorocul fatal” al familiei Bronte, care, potrivit unor voci, a survenit odata cu mutarea in casa parohiala Haworth din Anglia.

Citește și:  Gradina Botanica Van Dusen: Obiective turistice Canada - Vancouver

Casa parohiala Haworth11

In sfarsit, dupa cum bine stim, Charlotte, Anne si Emily scriau carti in miniatura, invocand o lume fantastica. Aceasta se numea Gondal. Vizitatorii care trec pragul casei parohiale Haworth pot vedea unele dintre carti expuse aici. Cele trei surori au publicat, in anul 1846, un volum de poezie, sub numele de „Currer, Ellis si Acton Bell”. Cat despre fratele surorilor Bronte, Branwell, acesta si-a petrecut, mare parte din viata, band la Hanul Black Bull din apropiere.

Mai degraba, acesta si-a irosit viata, murind in anul 1948. Tot ca o consecinta, in cazul in care, desigur, putem vorbi cumva de consecinte, si Emily a murit in acelasi an, intinsa pe o canapea, ce se afla inca in aceasta casa parohiala Haworth. Pe de alta parte, Charlotte avea sa se casatoreasca, in cele din urma, cu preotul paroh din Haworth, in anul 1854. Din nefericire, si aceasta a murit un an mai tarziu, neavand timp sa-si intemeieze o familie in adevaratul sens al cuvantului.

Casa parohiala Haworth111

In schimb, Patrick Bronte a continuat sa locuiasca in casa pana la moartea sa, in 1861. Si-a inmormantat intreaga familie, cu exceptia Anei, in cavoul aflat in biserica reconstruita cam prin anul 1880. In prezent, Casa parohiala se afla sub administrarea Societatii Bronte, ce a fost fondata in anul 1893. Aceasta a achizitionat casa in anii 1920. Turistii interesati de viata familiei Bronte trebuie sa stie ca nu doar Casa parohiala Haworth este asociata cu acestia, ci, in aceasta zona mlastinoasa din jurul casei parohiale, exista mai multe locuri in care amintirea familiei Bronte, a vietii membrilor acesteia, precum si a cartilor scrise de surorile Bronte, este inca vie si dainuie aproape peste intreaga zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.