De mai bine de 900 de ani, Castelul Kalmar a dainuit in orasul cu acelasi nume din provincia Smaland, impresionantul turn de aparare avand o istorie foarte bogata, insa si zbuciumata. Drumul sau, de la un turn de aparare spre un uluitor castel renascentist, a inceput in secolul al XII-lea, vremea in care piatra sa de temelie a fost pusa.

Castelul Kalmar1

Construit initial ca fortificatie, respectiv ca turn de aparare, Castelul Kalmar din Suedia a protejat Suedia de pirati, precum si de atat de desele atacuri, din acele vremuri, venite de pe mare din partea inamicilor, in special din partea Danemarcei. In fapt, asezarea uimitoarei constructii, undeva aproape de frontiera Suediei cu Danemarca, ne arata ca turnul de aparare a avut o importanta strategica si nu numai.

Asemenea altor castele din Europa, si cel din Kalmar servea drept loc de intalnire pentru reprezentantii celor care aveau sa constituie Uniunea de la Kalmar (in 1397), aici luandu-se decizii foarte importante, stabilindu-se politici, precum si acorduri, cum ar fi cel care a unit tarile nordice sub un asa zis regent comun. Insa ca urmare a anexarii Suediei la Insulele Scaniene, Castelul Kalmar avea sa-si piarda importanta strategica in 1658, devenind un fel de constructie ridicata in sanul unei lumi inerte, respectiv pierdute.

Castelul Kalmar11

Se poate observa, de altminteri, faptul ca uluitorul Castel Kalmar a fost construit initial ca turn de paza, ca mai apoi, sa i se adauge si alte turnuri, precum si aripi. De pilda, in anul 1280 avea un turn principal si alte patru turnuri, intelegand, de fapt, ca turnul principal a fost cel construit initial drept turn de paza. Turnul principal si celelalte patru turnuri erau legate cu un zid cortina. Cu alte cuvinte, in secolul al XIII-lea, Castelul Kalmar nu avea nimic din ceea ce l-a consacrat.

Tocmai de aceea, se considera ca cel care i-a adus castelului imaginea de care avea nevoie a fost regele Gustav Vasa, cel despre care se spune ca ar fi pus bazele Suediei Moderne (conform scriitorului Bjorn Hellqvist). Mai simplu, datorita lui Gustav Vasa si a celor trei fii ai sai, Castelul Kalmar din Suedia s-a transformat intr-o capodopera renascentista, capodopera pe care, de altfel, o putem admira chiar si astazi. Astfel, i s-au adaugat alte turnuri, o structura cu totul noua, o alta biserica, un acoperis poate si impresionant, precum si apartamente asemenea, toate acestea fiind protejate de terasamente fortificate.

Castelul Kalmar111

Insa drumul sau avea sa fie zdruncinat in istorie, deoarece, ca urmare a unui mare incendiu din 1600, Castelul Kalmar a fost devastat aproape in totalitate, in anii urmatori, ceea ce odata fusese o capodopera arhitectonica fiind data uitarii. Inevitabil, autoritatile au decis ca ceea ce ramasese din castel sa fie folosit drept inchisoare, depozit, arsenal regal ori, si mai umilitor, distilerie. Din fericire, intre anii 1914 – 1941, Castelul Kalmar avea sa renasca din propriile ruine, constructia fiind renovata sub atentia lui Martin Olsson. Drept urmare, astazi, Castelul Kalmar, un giuvaier istoric, o capodopera renascentista, poate fi admirat de turisti, fiind deschis publicului larg, de pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.