Catedrala Sf. Patrick din New York, Statele Unite ale Americii, este cea mai mare catedrala catolica, in stil gotic, din tara. In mijlocul cartierului Manhattan, in New York, se inalta, semeata, impozanta catedrala Sf. Patrick, inconjurata de cladiri futuristice, respectiv de zgarie nori stralucitori, exact vizavi de Rockefeller. Cam prin acea zona, ceva mai departe, se afla mult mai mica si mai simpla biserica Sf. Patrick, fosta resedinta a arhiepiscopiei romano-catolice a New York-ului. Pamantul pe care catedrala a fost construita, vandut de consilierul orasului in anul 1799, a fost cumparat la o licitatie pentru neplatirea taxelor in noiembrie 1928 de catre Francis Cooper, care l-a transmis mai departe reprezentantilor din consiliul de administratie al bisericii Sf. Petru.

Catedrala Sf. Patrick din New York1

Acestia din urma au intentionat initial sa foloseasca pamantul pentru a construi un cimitir. In sfarsit, dupa mai multe evenimente, in anul 1813, dioceza a dat pamantul in proprietatea lui Dom Augustin LeStrange, staretul unei comunitati numite Trappists, un ordin romano-catolic, numit si Order of Cistercians of the Strict Observance (O.C.S.O.). Aceasta comunitate era originara din Franta, ordinul venind in America din cauza persecutiei autoritatilor franceze. Pe langa siguranta oferita de Statele Unite ale Americii, comunitatea mica mai avea grija si de 33 de orfani.

Dupa ce Napoleon a cazut in acel an, Trappists s-au intors in Franta in anul 1815, abandonand proprietatea. La acel moment, proprietatea era amenajata in asa maniera incat sa serveasca unui viitor cimitir. In fine, in anul 1850, episcopia orasului New York avea sa fie ridicata la rangul de arhiepiscopie de catre papa Pius al IX-lea, iar episcopul John Joseph Hughes avea sa devina primul ei conducator. Numai ca era clar nevoie de o catedrala, respectiv de un sediu in care noua arhiepiscopie sa functioneze.

Catedrala Sf. Patrick din New York interior
Catedrala Sf. Patrick din New York interior

Astfel, in anul 1853 arhiepiscopul a facut cunoscut planul de construire a unei noi biserici Sf. Patrick in locul celei vechi si de creare a unui lacas de cult care sa oglindeasca bogatia si din ce in ce mai marea putere a Bisericii Catolice. Cel care a fost ales sa proiecteze catedrala Sf. Patrick, si anume James Renwick Jr., mai construise si alte biserici in New York. Interesant este faptul ca arhiepiscopul Hughes a ales acest loc pentru construirea noii catedrale, chiar daca era destul de departe de centrul orasului.

Chiar si asa, decizia arhiepiscopului s-a dovedit a fi una inspirata, caci Manhattan-ul s-a dezvoltat ulterior. Catedrala Sf. Patrick de inspiratie gotica are ca baza o impresionanta cruce latina, cu nava principala orientata de la est la vest si cea transversala, de la nord la sud. Biserica propriu-zisa are o lungime de 120 de metri si o latime de 53 metri, insa mai dispune de 2200 de scaune fiind una dintre cele mai incapatoare si bogat decorate biserici din oras. Este aproape imposibil sa nu comparam aceasta catedrala, pana la urma, acest monument, cu cele europene mai ales ca si catedrala Sf. Patrick din New York a fost pusa la grea incercare de-a lungul timpului.

Catedrala Sf. Patrick din New York interior1

De pilda, constructia catedralei a inceput in anul 1858, dar lucrarile au fost oprite din cauza izbucnirii Razboiului Civil American (1861-1865). Din fericire lucrarile de constructie au fost reluate in anul 1865, ca mult mai tarziu, catedrala sa fie sfintita in anul 1879. Inevitabil, constructia a trecut printr-o serie de imbunatatiri de-a lungul timpului, constinuand lucrarile de constructie prin adaugarea turnurilor din vest, a casei, a resedintei oficiale a arhiepiscopului, precum si a Capelei Fecioarei.

Avand in vedere toate acestea, se poate spune cu usurinta ca aceasta remarcabila catedrala din marmura alba este, fara doar si poate, unul dintre cele mai frumoase si deopotriva impresionante lacasuri sfinte construite in secolul al XIX-lea. Constructia este, daca vreti, rezultatul unei viziuni cu totul si cu totul aparte, extraordinare, pe care arhiepiscopul Hughes a avut-o. Totodata, catedrala Sf. Patrick reflecta rolul extrem de important pe care Biserica Catolica l-a avut in cultura si istoria New York-ului.

Catedrala Sf. Patrick din New York interior11

De mentionat sunt si personalitatile care au fost inmormantate aici, si anume intr-o cripta situata sub altar. Printre acestea, amintim mormintele lui: John Hughes (ingropat in anul 1883), al lui Michael Corrigan (ingropat in anul 1902), al lui John Murphy (ingropat in anul 1918), al lui Francis Spellman (ingropat in anul 1967), al lui Terence Cooke (ingropat in anul 1983), si al lui John Joseph O’Connor (ingropat in anul 2000). De asemenea, in catedrala a fost filmata si pelicula Miracle in the Rain (1956).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.