Grace Kelly a fost actriță și prințesă de Monaco, o mamă devotată copiilor ei și o prințesă generoasă, modestă, plină de viață și eleganță, care s-a implicat de-a lungul vieții în apărarea drepturilor copiilor.

Grace Kelly ca actriță

Grace Kelly1

Grace Kelly, cu numele complet de Grace Patricia Kelly, a fost o actriță americană care prin căsătoria cu prințul Rainier al III-lea a devenit prințesă.

S-a născut în data de 12 noiembrie 1929, în Philadelphia și și-a început cariera de actriță la vârsta de 21 de ani, în New York. Filmul care a făcut-o vizibilă a fost “High Noon” (1952), film western în care a jucat și Gary Cooper și Lloyd Bridges. În 1953 va juca alături de Clark Gable (cunoscut pentru rolul lui Rhett Butler din filmul „Pe aripile vântului”) și Ava Gardner în filmul Mogambo. Colaborează cu Alfred Hitchcock, un mare creator de suspans, jucând în filmele „Dial M for Murder” (1954), „Rear Windows” (1954); va juca și alături de Cary Grant în „To Catch a Thief” (1955). „Rear Windows” îi va aduce faimă, iar filmul „The Country Girl” (1954), în care a jucat alături de Bing Crosby, îi va aduce Oscarul pentru cea mai bună actriță. Printre alți actori importanți a mai jucat și cu Frank Sinatra, în filmul „High Society” (1956).

Grace Kelly – prințesă de Monaco

Îl cunoaște pe prințul Rainier al III-lea la Festivalul filmului Cannes, în aprilie 1955. Cei doi se vor căsători pe data de 19 aprilie 1956, moment în care criza de succesiune la tron pentru Monaco se va sfârși, Franța nemaiputând revendica statul Monaco. Familia ei a plătit statului Monaco o zestre de 2 milioane de dolari. Cuplul a avut 3 copii: Caroline, Albert (actualul prinț din 2005, după ce a murit tatăl său) și Stephanie.

Căsătoria cu prințul Rainier al III-lea o va determina să se retragă din viața filmului, intrând în rolul de prințesă. Monaco este un stat suveran independent, cunoscut pentru mărimea sa mică (al doilea după Vatican), pentru casino-ul Monte Carlo și plajă. În urma mariajului cu prințul Rainier al III-lea va fi purtătoarea a 142 de alte titluri de onoare alături de cel de prințesă.

Citește și:  Femei celebre - Ella Negruzzi

O perioadă de politică de anvergură pentru prinții de Monaco a reprezentat-o blocajul Monaco-ului de către Franța, în 1963. Pretențiile Franței ca Monaco să plătească taxe totale, în acea perioadă fiind cunoscut drept un stat cu puține taxe, cât și dezacordul prințului Rainier, a dus la un blocaj al Monaco-ului. Blocajul Monaco-ului s-a finalizat la 18 mai 1963, prin semnarea unui acord între Franța și Monaco, în care era prevăzut ca cetățenii francezi de mai puțin de cinci ani, cu afaceri sau rezidenți în Monaco, să fie taxați cu 25% din profit. Privilegiul fiscal pentru aceștia a fost desființat, paradisul fiscal al Monaco-ul sfârșindu-se, oamenii de afaceri francezi, dar cu reședință în Monaco trebuind să se conformeze condițiilor economice franceze.

Viață publică

Grace Kelly11

Grace Kelly a înființat o organizaţie non-profit pentru protejarea drepturilor copiilor, din punct de vedere fizic și moral. Azi, organizația se află sub conducerea prințesei Stephanie. Ca prințesă, Grace Kelly a fost președinte a organizației Crucea Rosie, îngrijindu-se de cauza copiilor şi de artă prin Fundația internațională pentru artă.

A fost apreciată de către popor, fiind o prințesă elegantă, serenă, generoasă și modestă. S-a stins din viață la vârsta de 52 de ani, în septembrie 1982, în urma unui atac cerebral în timp ce conducea o mașină.

Un film artistic care introduce spectatorul în timpurile de restriște ale Monaco-ului și liderilor ei, este “Grace of Monaco”, cu Nicole Kidman și Tim Roth, în regia lui Olivier Dahan, care a transpus în scenă propria sa viziune asupra personalității prințesei de Monaco. Filmul a fost însă respins de către familia princiară monegască.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.