Este unul dintre cele mai faimoase și îndrăgite monumente ale Africii de Sud, spunând o poveste inspirată de trecutul poporului sud – african și un mesaj adresat generațiilor viitoare.
Monumentul Taal este cunoscut în special sub numele de monumentul limbii afrikaans, fiind, evident, destinat a onora momentul în care această limbă a fost recunoscută ca și limbă oficială în Africa de Sud, alături cele două limbi oficializate anterior.
Monumentul Taal a fost inaugurat în anul 1975, atunci când se împlineau fix 50 de ani de la oficializarea limbii afrikaans. Această limbă derivă din neerlandeză și este vorbită de marea majoritate a populației din provinciile sud africane Western Cape și Northern Cape. Două dintre cele mai importante etnii ale Africii de Sud consideră limba afrikaans drept limba lor primară, și anume mulatrii și afrikanderii, urmașii coloniștilor olandezi.
Parcursul limbii afrikaans de la formare și până la recunoașterea ei oficială a fost destul de îndelungat. Provine din limba neerlandeză, vorbită în secolul al XVII-lea de primele echipaje de olandezi veniți în peninsula Capului. În timp ce se construia celebra Colonie a Capului, limba începuse deja să se transforme. Înmugurea limba afrikaans. De-a lungul zecilor de ani, această limbă s-a tot dezvoltat, sub forma unui dialect, până când a ajuns să caracterizeze pe cei mai mulți dintre coloniștii Capului. Pe atunci i se spunea „olandeza africană” și în ciuda disprețului pe care îl cam stârnea, spre finalul secolului al XIX-lea, a trebuit să fie recunoscută ca și limbă distinctă de engleză și neerlandeză.
În anul 1925, limba afrikaans devenea oficial a treia limbă a Africii de Sud, alături de cele două mai sus menționate, dar de-a lungul următorilor zeci de ani avea să fie folosită și mai mult, până ce a ajuns să înlocuiască aproape limba neerlandeză.
În anul 1961, cele două limbi oficiale vorbite în Africa de Sud erau, oficial, engleza și limba afrikaans.
Monumentul Taal din orașul Paarl evocă în mod artistic tocmai această istorie. A fost construit pe cea mai înaltă colină a orașului Paarl, iar alegerea locului a fost influențată de un anumit detaliu istoric: oficializarea limbii afrikaans, ca limbă separată de olandeză, a reprezentat o inițiativă născută în cadrul orașelor de fermieri Paarl și Stellenbosch.
Monumentul Taal a fost opera de creație a arhitectului Jan van Wijk care s-a inspirat din formele de relief din jurul orașului Paarl, și anume stâncile de granit, dar și din mesajul unor cuvinte emoționante, rostite de Wyk Louw – „limba afrikaans are un picior în Africa de Sud și al doilea picior în Occident” – și de către scriitorul de limbă afrikaans Cornelius Jacobus Langenhoven: „limba afrikaans este o curbă ascendentă”.
În spiritul surselor de inspirație, arhitectul Jan van Wijk a construit deci monumentul Taal sub forma unei serii de coloane foarte înalte, cu aspect de obelisc. Coloanele sunt dispuse în șir indian, foarte apropiate unele de altele, ceea ce face ca de la distanță să se creeze impresia unei curbe ce crește în ritm rapid. Monumentul Taal este uriaș și destul de neobișnuit. Are înfățișarea unui dom dublu, marcat de turnuri neregulate, cu vârfurile înalte, spre înaltul văzduhului.
Turiștii sunt așteptați să viziteze monumentul Taal nu numai pentru a cinsti evoluția limbii afrikaans, dar și pentru a se bucura pe îndelete de priveliștile de vis pe care colina de granit din orașul Paarl le pune în fața ochilor.
Privit de undeva de sus, monumentul Taal se aseamănă unei construcții naturale, împrejmuită de mai multe lanțuri muntoase, sub forma unor paznici puternici. În depărtare, se vede faimosul munte Table al Africii de Sud, în timp ce în nordul monumentului Taal se pot zări piscurile mândre ale munților Stellenbosch. Pe partea de răsărit se întrevăd munții Hottentots Holland, iar materialele din care a fost construit monumentul Taal lasă impresia că întreg peisajul este unul natural. Monumentul Taal se află la poalele munților Paarl, ceea ce contribuie și mai mult la integrarea lui în aspectul de relief muntos al așezării.
În prezent, limba afrikaans este una dintre cele mai noi limbi ale lumii, dar este vorbită de-a lungul a trei continente: Africa, Asia și Europa. Sud africanii sunt extrem de mândri de ea, iar monumentul Taal reprezintă unul dintre cele mai iubite monumente comemorative.
Astfel că în anul 2005, atunci când o publicație din Marea Britanie a avut de făcut unele comentarii răutăcioase la adresa limbii afrikaans, spunând despre ea că este o limbă extrem de urâtă, sud africanii au reacționat. O serie de oameni de afaceri au boicotat unele branduri britanice, iar multimiliardarul sud african Johann Rupert și-a retras sprijinul unor campanii publicitare destinate mărcilor faimoase precum Cartier, Alfred Dunhill sau Van Cleef & Arpels.
La intrarea în monumentul Taal a fost așezată o placă mare, pe care sunt inscripționate câteva cuvinte scrise de doi mari scriitori sud africani și care definesc limba afrikaans drept o limbă vie ce a contribuit în mod activ la dezvoltarea societății sud africane și a menținut o continuă relație de prietenie între Europa Occidentală și continentul african.
Uimitor este că monumentul Taal poate fi vizitat pe interior. Coloana ascendentă reprezintă un soi de tunel gol, de-a lungul căruia se pot plimba turiștii. Vârfurile fiecăreia dintre coloanele care alcătuiesc monumentul sunt deschise, astfel că turistul poate da capul pe spate și zări, prin vârful coloanelor, cerul de deasupra. Pereții laterali ai coloanelor sunt marcați de mici găuri ce permit luminii să pătrundă în interior și să lase impresia unei poteci luminate artificial. De fapt, este lumina soarelui ce realizează diverse jocuri înăuntru.
La exterior, monumentul Taal este înconjurat de o grădină publică, spre încântarea turiștilor. Spațiul verde, destul de vast, este acoperit cu vegetație tipic sud africană, fynbos, și de-a lungul său se pot face plimbări sau chiar drumeții spre muntele Paarl. Există și câteva trasee pentru bicicliști. Alte activități specifice acestui obiectiv turistic sunt picnicurile la lumina lunii și urmărirea stelelor căzătoare, de-a lungul lunilor de vară.
Monumentul Taal dispune și de două amfiteatre folosite în scopuri comerciale. Se organizează evenimente private, de genul nunților sau petrecerilor aniversare, dar și evenimente culturale, de genul concertelor cu public restrâns.
Programul de vizitare variază, în funcție de anotimp. Din aprilie până în septembrie se vizitează între orele 8.00 și 17.00, iar în restul anului, programul se prelungește până la ora 20.00. Accesul se face contra cost.