O capodopera arhitectonica, mormantul imparatului Jahangir (1569-1627) se afla intr-o suburbie din Lahore, Pakistan, si este unul dintre multitudinea de exemple care arata intocmai opulenta si, mai ales, puterea imparatilor, acesta fiind, de altfel, si unul dintre principalele motive pentru care succesorii acestora comanda construirea unor astfel de monumente impresionante.
Cat despre mormantul imparatului Jahangir, acesta a fost construit la ordinul fiului lui Jahangir, Jahan Sah, pentru a marca toate evenimentele importante din viata tatalui sau, precum si pentru a arata puterea de care s-a bucurat imparatul de-a lungul domniei sale. Si nu intamplator mormantul este o lucrare arhitectonica magnifica, imparatul, nascut Nuruddin Jahangir, ducand o viata fascinanta, el insusi fiind un om asemenea vietii sale.
Dupa ce a implinit 30 de ani, imparatul Jahangir s-a ridicat impotriva propriului sau tata, ca dupa sase ani, mai cu seama la varsta de 36 de ani, acesta sa-l inlature de la tron. Interesant este ca si Jahangir a fost obligat sa paraseasca tronul, chiar daca, la inceputul domniei sale, se bucura de o popularitate destul de mare printre oameni. Astfel, la un an dupa ce s-a urcat pe tron, Jahangir a fost obligat sa cedeze tronul in favoarea fiului sau, Jahan Sah. Insa imparatul Jahangir a reusit sa se apere in fata acestor nemultumiri, hotarand, de asemenea, sa il inchida si pe propriul sau fiu.
Ba chiar, ulterior, imparatul l-a si orbit, insa mai apoi, a inceput sa aiba mustrari de constiinta, drept pentru care a angajat mai multi medici, dintre cei mai buni, pentru a-si vindeca fiul. Dincolo de toate aceste detalii referitoare la viata agitata pe care imparatul a avut-o, Jahangir a devenit cunoscut si din cauza problemelor cu alcoolul, dar si pentru ca s-a casatorit nu mai putin de 12 ori, toate acestea indreptatind, de altminteri, construirea unui asemenea mormant, demn de un imparat excentric.
Mausoleul imparatului Jahangir se afla intr-o gradina superba, ascunsa intre ziduri inalte, separate de patru minarete cu o inaltime de 30 de metri. Doua porti masive, realizate din piatra, ne invita sa descoperim universul fascinant al vietii lui Jahangir, nu inainte insa de a ramane impresionati de frumusetea ornamentelor care se afla pe zidurile inalte.
Un mozaic uimitor decoreaza exteriorul structurii, aici aflandu-se versete din Coran si deja nelipsitele motive florale, prezente pe multe dintre astfel de constructii. In interior, se afla un sarcofag din marmura, iar pe laturile acestuia se afla tot mozaicuri. Monumentul vorbeste mai mult ca viata lui Jahangir, ne intriga si, in acelasi timp, ne invita sa descoperim cele mai importante momente pe care imparatul le-a trait.