Norwick este un oraș și un district ne metropolitan din Anglia, reședința a comitatului Norfolk, în regiunea de est a țării. Aflat pe râul Wensum, a fost în secolul al XI-lea cel mai mare oraș după Londra, fiind cel mai populat oraș din Anglia, rivalizând cu Bristolul până la revoluția industrială. Zona urbană are 283.000 locuitori, fiind destul de aglomerat, cu 3480 de locuitori pe kilometru pătrat, al patrulea ca densitate din țară, granițele sale fiind extinse spre zonele limitrofe Costessey, Hellesdon, Bowthorpe, Old Catton, Sprowston și Thorpe St. Andrew, așezări care s-au lipit de orașul mare.
Catedrala Norwich este tributară aproape în întregime stilului normand, fiind construită la îndemnul și la insistențele episcopului Herbert de Losigna, în perioada cuprinsă între începutul secolului al XI-lea și anul 1145. Lungimea totala a clădirii este de 140 de metri. După ridicarea acesteia, în anul 1145, catedrala nu a mai avut parte de foarte multe modificări, înaltă de 96 de metri și terminată în anul 1465 era o clădire cu camere, pe două etaje.
Clădirile ulterioare situate în curtea interioară a catedralei, au fost adăugate între anii 1300 și 1430, odată cu bolțile navei și ale altarului. Catedrala mai păstrează încă în jurul ei ruinele zidurilor fostei mânăstiri de aici. Între acestea se păstrează încă unele clădiri din secolele al XV-lea și al XIX-lea. Printre ele se afla și o infirmerie. Terenul Catedralei Norwich mai găzduiește, alături de biserica și Scoală Regele Edward al VI-lea, statuia ducelui de Wellington și a amiralului Nelson.
Triburile iceni care erau locuitorii străvechi ai locurilor, au fost cuceriți de romani care au denumit așezarea Venta Icenorum, adică piața icenilor. După decăderea Imperiului Roman, anglo-saxonii au fondat aici orașul Northwic, Westwic (care a devenit Norwich-over-the-Water) și Thorpe.
Castelul Norwich este o fortificație regală în comitatul Norfolk, fondat când Wiliam Cuceritorul a ordonat în 1066 construirea unui loc întărit, care mai apoi a devenit singurul castel din estul Angliei. Aici este și Muzeul Castelului Norwich. În mai 2012 Norwich a fost desemnat ca primul Oraș Englez al Literaturii.
O serie de atracții turistice importante sunt vizitate de către turiștii cărora li se oferă o gamă largă din care au de unde alege: Catedrala Norwich, Marele Spital, care este un spital medieval, din secolul al XII-lea care funcționează până în zilele noastre, Casa Consiliului Guildhall, construit în 1407-1413 care a fost locul unde administrația orașului își avea sediul până în 1938, fiind cea mai mare clădire medievală cu rol administrativ din afara Londrei, Moara St. James construită între 1836-1839 pe un loc al mănăstirii carmelitelor, unde era și o imprimerie textilă, acum fiind birouri și un Muzeu al Imprimeriei.
Casa Surrey care este locul unde s-a născut firma de asigurări Aviva, exemplu de arhitectura edwardiană, realizat de George Skipper și construită între 1900-1912 cu 15 feluri de marmură, fresce, un atrium de sticlă și un ceas special, Dragon Hall, construit de către un negustor ca un depozit central pentru marfa sa, numele său venind de la dragonul sculptat pe pereții exteriori, în prezent fiind un loc pentru evenimente, nunți și concerte, Forumul, proiectat de arhitectul Michael Hopkins în anul 2002 ce găzduiește Biblioteca Millenium și televiziunea BBC de est, fiind cea mai vizitată biblioteca din Anglia.
Piața Norwich, unul dintre cele mai mari piețe în aer liber din Europa, Primăria City Hall, construită în stil Art Deco, terminată în 1938 ce adăpostește administrația orașului acum, Clădirea St. Andrew și Blackfriars’ Hall ce datează din secolul al XIV lea, fiind cea mai completă mănăstire din Anglia. Construită din silex are o capelă, o criptă și arcade foarte bine conservate.
Muzeele sunt numeroase și întregesc imaginea și continuitatea istorică a orașului. Muzeul Castelului Norwich ascunde o colecție arheologică, una de artă, una de ceramică cu cea mai mare colecție de ceainice englezești, una de obiecte de argint și una de istorie naturală cu diorame. Muzeul Bridewell redeschis în 2012 într-o fostă închisoare pentru vagabonzii străzii care a fost o casă a breslelor înainte, prezintă expoziții cu subiecte legate de trecutul industrial al orașului: țesăturile, cizmăria, prelucrarea fierului, ingineria, măcinarea grânelor, creșterea animalelor, producerea ciocolatei, a muștarului, a berii și a altor produse alimentare, aici sunt prezente mașini și motoare vechi, inclusiv mașinile de țesut Jaquard și motorul victorian.
Conacul străinilor care este cea mai veche clădire din oraș, o casă de negustori bogați în care fiecare cameră este mobilată într-un alt stil, de la stilul Tudor timpuriu la victorianul târziu, cu o expunere impresionantă de costume și textile, obiecte de casă, jucării de copii și cărți din epocă. Muzeul Regal al Regimentului Norfolk, redeschis în 2013, prezintă viața militarilor din regimentele din secolul al XVII-lea până aproape de zilele noastre.
Un Muzeu al Aviației aproape de aeroport expune avioane militare și civile, iar Muzeul de Arheologie are un centru pentru studiul costumului și al textilelor cu o colecție de 20.000 obiecte, adunate de-a lungul a 130 de ani puse la dispoziția celor interesați printr-o programare prealabilă. Galeria Sainsburry se află în campusul Universității East Anglia proiectată de arhitectul renumit Norman Foster și adăpostește 300 de obiecte de artă.
Orașul Norwick deține 23 parcuri, 95 de spații în aer liber amenajate pentru plimbări și relaxare și 59 de arii naturale publice, printre care Grădina Plantation este o grădină victoriană idiosincratică ce include o fântână victoriană uriașă, peluze de flori, poduri rustice, toate cu detalii arhitecturale din secolul al XIX-lea, fiind înființată acum 140 de ani pe o suprafață de 12.000mp.