Se află în partea de nord – vest a țării și reprezintă o destinație turistică aparte. Orașul Ardabil a fost întemeiat cu 500 de ani înainte de era noastră, iar numele său înseamnă „loc sfânt”. În orașul Ardabil s-a născut dinastia Safavidă, cea care între secolele al XIII-lea și al XIV-lea a întemeiat credința sufistă; ulterior, safavizii sunt cei care au impus religia shia ca religie a imperiului. De dinastia Safavidă se leagă și fondarea celui mai mare imperiu iranian și dezvoltarea artelor frumoase.
Există obiective faimoase de vizitat în orașul Ardabil din Iran, dar de acest loc se leagă și celebrele covoare persane sau mătasea naturală.
Cel mai important loc este mausoleul lui Safi-ad-Din, șeicul care a întemeiat ordinul religios al safavizilor; din anul 2010, mausoleul se află înscris pe lista patrimoniului UNESCO. Datează din prima jumătate a secolului XIV și este recunoscut drept un loc de pelerinaj. Domul are o înălțime de 17 metri, iar cupola este îmbrăcată în țiglă albastră și sculptată cu versete din Coran. Poartă numele Alah Alah, iar culoarea albastră exprimă infinitul. La interior a fost construită ulterior și o sală a porțelanurilor în care majoritatea obiectelor sunt de culoare albastră, precum domul. Există și o mănăstire pentru călugări musulmani, o moschee numită Casa Paradisului și o școală. Impresionantă este și sala lămpilor, decorată în nuanțe de aur și indigo. Interiorul are o formă octogonală. Turiștii au ocazia de a petrece clipe de relaxare și reculegere în curtea amenajată cu bun gust în jurul mausoleului.
Cea mai cunoscută moschee a orașului Ardabil din Iran este în prezent o ruină; poartă numele de Jomeh și a fost construită cu multe sute de ani în urmă. Totuși, atrage foarte mulți turiști, datorită vârstei și comorilor găsite înăuntru. Din moscheea Jomeh au rămas în picioare o parte din fațadă și cele două minarete, pe suprafața cărora s-au descoperit o serie de inscripții extrem de vechi. Unele datează din secolul al III-lea al erei noastre. În stare bună au fost găsite inscripții de secol al XIII-lea și mutate la muzeu. Din interiorul construcției religioase au fost preluate și numeroase obiecte de cult, sub forma pieselor de ceramică. Toate se găsesc la muzeu. Este vorba despre muzeul local, Muzeul Poporului, unde sunt expuse foarte multe colecții de etnografie arabă.
Obiectivele religioase sunt cele mai numeroase și fascinante, în orașul Ardabil din Iran: Mausoleul Imamului Zadeh Saleh, construit în secolul al XVIII-lea; moscheea Mirza Ali Akbar din secolul al XIX-lea, ce impresionează prin minarete înalte cu aspect de far maritim și o friză din gresie albastră; altarul lui Sheik Jebra’il, un loc sfânt și extrem de vechi unde turiștii nu au voie să intre încălțați; moscheea Haji Fakr, ascunsă pe una dintre aleile orașului Ardabil și având minarete a căror formă pare inspirată de râșnițele de piper.
Orașul Ardabil din Iran dispune și de o biserică creștină. Este vorba despre biserica ortodoxă a Sfintei Fecioare Maria, aparținând comunități armene. A fost construită în secolul al XIX-lea și impresionează cu o ușă sculptată în lemn și un dom înalt.
Podurile Safavide se numără și ele printre atracțiile turistice ale orașului Ardabil din Iran. Majoritatea au fost construite în perioada dinastiei Safavide și poartă nume pline de expresivitate. Cel mai cunoscut este podul celor șapte ochi; toate au o arhitectură specifică locului, ceea ce le face și imposibil de șters din memorie.
Turiștii sunt în mod special atrași de bazarul orașului Ardabil; a fost construit între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea și are forma unei cruci cu cele patru laturi foarte extinse. Capetele crucii sunt marcate prin patru domuri. În jurul bazarului există numeroase moschei, altare și școli religioase care aparțin comunității religioase șiite și sunt folosite numai de musulmani. Există și băi publice cu masaj.
Principalul bulevard, din punct de vedere turistic, al orașului Ardabil din Iran este bulevardul Chaldoran, unde sunt deschise foarte multe magazine, localuri cu mâncare tradițională, centre comerciale și spații de îmbăiere.
Lacul Shourabil este principalul obiectiv turistic natural al orașului. Este situat central în Ardabil și ocupă o suprafață de 640.000 de metri pătrați, oferind și o vedere de vis asupra munților Sabalan. Pe suprafața lui a fost construit un restaurant plutitor, dar ulterior acesta a fost mutat pe malul lacului, pentru siguranța celor dinăuntru.
De numele orașului se leagă cel mai faimos covor persan al lumii; se cheamă covorul Ardabil și a fost țesut în prima jumătate a secolului al XVI-lea; timp de 300 de ani acest covor a împodobit intrarea în mausoleul Sheick Safi, apoi a fost luat de un englez și dus în Marea Britanie unde a făcut furori.