Pantheonul din Roma a fost construit in anul 27 i.Hr. de catre Marcus Agrippa. Acesta se gaseste in orasul Roma, in Italia. Pantheonul a fost construit dupa batalia de la Actium in care i-a invins pe Antoniu si Cleopatra, incheind astfel un razboi civil al romanilor. In anul 80 d.Hr., Pantheonul a fost distrus aproape in totalitate de un incendiu. A fost apoi reconstruit, insa a ars din nou 30 de ani mai tarziu. In timpul Imparatului Hadrian, romanii au reconstruit Pantheonul din Roma, iar in cinstea primului fondator al Pantheonului, Imparatul Hadrian a folosit aceeasi inscriptie pe care o folosise si Marcus Agrippa, si care se poate vedea si astazi deasupra intrarii principale. Textul, tradus din Latina, inseamna “Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, Consul pentru a treia oara, a construit asta”. In anii 700 d.Hr., Pantheonul a fost transformat intr-o Biserica si a fost dedicat Sfintei Maria si martirilor. Din aceasta cauza constructia a fost pastrata atat de bine pana in ziua de azi.

Pantheonul din Roma1

Faptul ca Pantheonul din Roma fusese transformat in Biserica a salvat constructia de la distrugere, abandon si jafuri, care aveau loc destul de des in ceea ce privea cladirile antice ale Romei, in perioada medievala timpurie. Totusi Pantheonul nu a fost ferit pe deplin de pradare, intrucat in secolul 16, Papa Urban a ordonat sa fie scos tot bronzul ce acoperea tavanul porticului. Bronzul luat a fost folosit in cea mai mare parte pentru a face tunuri, pentru fortareata papala a Castelului Sant’Angelo. De asemenea, de-a lungul timpului, au fost luate si bucati de marmura din exteriorul Pantheonului si folosite la alte constructii.

Pantheonul din Roma este una dintre cele mai fascinante cladiri religioase din lume. Acesta, asa cum ii spune si numele (cuvantul “Pantheon” inseamna “toti zeii”) este dedicate tuturor zeilor romanilor. Cladirea a fost folosita incontinuu de-a lungul istoriei, nefiind aproape niciodata parasita si uitata. Desi exteriorul sau este foarte frumos, Pantheonul este cunoscut mai mult pentru interiorul sau, unde vizitatorii se simt coplesiti cand intra in acel spatiu urias. Unii oameni cred ca sfera simbolizeaza bolta raiului, si pentru cei care au vazut interiorul constructiei e usor de inteles de ce se crede acest lucru.

Pantheonul din Roma11

Inaltimea rotondei este egala cu diametrul sau, ceea ce ii da forma perfecta de sfera. In centrul acoperisului se afla o gaura mare, care se numeste “oculus”. Scopul acestui oculus era sa lase lumina sa patrunda in cladire si sa permita fumului de la focurile sacre sa iasa afara. Datorita gaurii din acoperis, atunci cand ploua afara, ploua si in Pantheon. Pentru a rezolva aceasta problema, romanii au facut podeaua usor convexa, pentru a permite apei sa se scurga printr-un sistem de canalizare.

Cladirea are grosimea de 6 metri la baza si de 1 metru in jurul oculusului. De asemenea, betonul folosit la varful constructiei este mai usor decat betonul folosit la baza, pentru a impiedica prabusirea cladirii sub propria greutate. Aceste tipuri diferite de beton au fost obtinute prin amestecarea a diferite tipuri de pietre in beton. De-a lungul peretilor, in interiorul Pantheonului, se afla cateva altare mai mici. Acestea au fost dedicate la inceput celor 7 zei: Apollo, Diana, Venus (Afrodita la greci), Saturn (Cronos la greci), Jupiter (Zeus la greci), Mercur (Hermes la greci) si Marte (Ares la greci).

Pantheonul din Roma111

Dupa ce Pantheonul din Roma a fost inchinat crestinismului, unele dintre altare au fost dedicate martirilor crestini. In mijlocul peretelui interior se gaseste un altar foarte frumos si deosebit. Acesta impreuna cu absida, care pot fi vazute azi, au fost comandate de catre Papa Clement al XI-lea la inceputul secolului 18. Absida anterioara, care acum se afla in Capela Tunurilor de la Vatican, dateaza din secolul 13, desi traditia spune ca este mia veche de-atat. Pantheonul din Roma este folosit de asemenea ca mausoleu, in el fiind ingropati membri ai familiei Regale italiene si multi artisti faimosi din timpul Renasterii.

In ziua de azi Pantheonul din Roma, impreuna cu Piata Rotondei care inconjoara cladirea, este unul dintre cele mai vizitate locuri din oras. De asemenea, Pantheonul este unul din modelele de arhitectura cel mai des copiate in intreaga lume. Multe cladiri se bazeaza pe aceasta constructie, dintre care: Capitoliul din Statele Unite ale Americii, Memorialul Jefferson, Pantheonul din Paris si multe altele.

Pantheonul din Roma1111

Pantheonul este, de asemenea, cea mai bine pastrata cladire din Roma antica, iar tot ceea ce se vede in ziua de azi nu s-a schimbat foarte mult in ultimele 2 milenii. Majoritatea coloanelor si decoratiunilor din interiorul Pantheonului sunt aceleasi ca acum aproape 2000 de ani, iar podeaua este aceeasi pe care au calcat toti Imparatii Romei, inclusiv Hadrian si Charles al V-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.