Sturzii sunt pasari care fac parte din ordinul Passeriformes, familia Turnidae si alcatuiesc un grup de aproximativ 63 de specii. Acestea se remarca prin faptul ca formeaza perechi durabile si au un puternic instinct teritorial, isi stabilesc cu atentie o zona si apoi canta foarte mult pentru a o ,,prezenta”. Mierla si privighetoarea fac parte din grupul acestor pasari si au cantecul cel mai frumos. Un alt cantaret deosebit este sturzul-cantator care am putea spune ca se aseamana cu mierla prin trilurile pe care le scoate. Majoritatea speciilor sunt migratoare, sunt raspandite in numeroase regiuni ale lumii, insa nu apar deloc in Antarctica si Noua Zeelanda.

Specii de pasari din familia sturzilor:

Privighetoarea mare, Luscinia megarhynchos
Privighetoarea mare, Luscinia megarhynchos
Privighetoarea roscata - Luscinia megarhynchos
Privighetoarea mare – Luscinia megarhynchos

Privighetoarea este cunoscuta prin cantecul ei extraordinar de frumos, pe care il emite mai ales pe inserat. Are lungimea corpului de aproximativ 16,5 cm si denumirea stiintifica de Luscinia megarhynchos. La noi in tara este numita si privighetoarea mare.

Privighetoarea-sturz canta in copac
Privighetoarea-sturz canta in copac
Privighetoarea-sturz, Specia Luscinia luscinia
Privighetoarea-sturz, Specia Luscinia luscinia

Luscinia luscinia este o alta specie de privighetoare care este mai mica decat privighetoarea mare. Este cunoscuta si cu numele de privighetoarea-sturz, traieste in Europa, Africa si Asia. Are lungimea corpului de cel mult 16 cm si anvergura aripilor de pana la 18 cm.

Mierla pe acoperisul unei cladiri
Mierla pe acoperisul unei cladiri

Mierla este o pasare intalnita frecvent in padurile de munte si de ses din tara noastra. Are denumirea stiintifica de Turdus merula, apare si in alte regiuni ale lumii, in Europa, Insulele Canare, Asia si Africa. Are lungimea corpului de 15-20 cm si coloritul penajului destul de inchis.

Mierla gulerata cu o rama in cioc
Mierla gulerata cu o rama in cioc
Mierla gulerata
Mierla gulerata

O alta specie de mierla este Turdus torguatus care traieste in zonele stancoase din Muntii Alpi. Este cunoscuta si cu numele de mierla gulerata, datorita unui desen alb in forma de semiluna din zona pieptului ei, care contrasteaza puternic cu penajul negru-maroniu. Are lungimea corpului de 24 cm, greutatea de 90-130 g si anvergura aripilor de cel mult 40 cm.

Sturzul de vasc pe ramura copacului
Sturzul de vasc pe ramura copacului

Sturzul de vasc este o pasare cantatoare din Europa Centrala. Are denumirea stiintifica de Turdus viscivorus si se hraneste cu fructele de vasc, viermi, insecte si alte fructe mici.

Sturzul-cantaret cauta insecte in iarba
Sturzul-cantaret cauta insecte si viermi in iarba

Sturzul-cantaret este o pasare cantatoare care emite triluri mai ales seara. Traieste in nord-vestul Asiei, Europa si nordul Africii. Are lungimea corpului de cel mult 23 cm, iar hrana sa este alcatuita din fructe de padure si insecte. Are denumirea stiintifica de Turdus philomelos.

Citește și:  Curiozitati despre ștruț, află totul aici
Pasarea albastra, Sialia sialis
Pasarea albastra, specia Sialia sialis
Pasarea albastra
Pasarea albastra la cuib

Pasarea albastra este o specie din America de Nord cu penajul albastru pe partea dorsala a corpului. Are denumirea stiintifica de Sialia sialis si poate avea lungimea corpului de aproximativ 19 cm.

Privighetoarea albastra canta pe o ramura de copac
Privighetoarea albastra canta pe o ramura de copac

Privighetoarea albastra este cunoscuta si cu numele de gusul-vanat si denumirea stiintifica de Luscinia svecica. Are lungimea corpului de 14 cm, greutatea de cel mult 18 g si apare frecvent la noi in tara ca pasare migratoare. Este o specie care traieste in regiunile din nordul Americii si Europei, iar in lunile reci migreaza spre sud-vestul Asiei si nordul Africii.

Sturzul tricolor
Sturzul tricolor

In estul Asiei si in Europa traieste specia Copsychus tricolor care are coada foarte lunga. Aceasta pasare este cunoscuta cu numele de sturzul de Sama. Are cantecul deosebit de frumos, ceea ce il face sa fie foarte popular. De asemenea impresioneaza prin penajul frumos colorat in trei culori predominante (vezi foto).

Prihorul cu stea alba pe creanga unui copac, Foto: talking-naturally.co.uk
Prihorul cu stea alba pe creanga unui copac, Foto: talking-naturally.co.uk
Prihorul cu stea alba (Pogonocichla stellata) in apropierea cuibului, Foto: ibc.lynxeds.com
Prihorul cu stea alba, specia Pogonocichla stellata in apropierea cuibului, Foto: ibc.lynxeds.com

Prihorul cu stea alba este o pasare mica cantatoare care traieste in padurile din estul Africii, prefera mai ales zonele de la Capul Bunei Sperante. Are lungimea corpului de 15-16 cm si greutatea de 18-26 g. Denumirea sa stiintifica este Pogonocichla stellata. Sunetele sale se aseamana cu un scartait strident.

Pietrarul sur are lungimea corpului de 14-15 cm
Pietrarul comun este numit si pietrarul sur

Pietrarul comun este o pasare din familia sturzilor care traieste in padurile din Europa de nord, iar in anotimpul de iarna migreaza in Africa. Are lungimea corpului de cel mult 14-15 cm si denumirea stiintifica de Oenanthe oenanthe.

Prihorul european - Erithacus rubecula
Prihorul european – Erithacus rubecula

Prihorul european este o pasare vioaie care traieste in Europa, Asia de Nord-Vest si Africa de Nord. Are lungimea corpului de 14 cm si emite sunete ascutite ca de alarma. Denumirea sa stiintifica este de Erithacus rubecula.

Prihorul american, specia Turdus migratorius
Prihorul american, specia Turdus migratorius

Prihorul american este o specie mai mare, are lungimea corpului de aproximativ 25 cm. Traieste in padurile continentului nord-american, de aceea este numit si prihorul din America de Nord. Denumirea sa stiintifica este Turdus migratorius.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.