La 80 de kilometri de capitala Frantei, Paris, in sud, se afla poate una dintre cele mai frumoase constructii de acest gen din lume, si anume Catedrala din Chartres, considerate in unanimitate un exemplu veritabil de arhitectura gotica. De fapt, catedrala este, daca vreti, exemplul suprem de arhitectura gotica, fapt pentru care a si exercitat o influenta semnificativa asupra dezvoltarii acestui stil, atat in Franta, cat si la celelalte popoare europene, cum ar fi cel englez sau spaniol. Nu putem, totodata, sa nu remarcam starea perfecta in care a fost conservata, fiind si din acest punct de vedere un exemplu suprem pentru arhitectura gotica.

Catedrala din Chartres1

Mai mult decat atat, catedrala medievala din Chartres este celebra, printre altele, pentru calitatea exceptionala a sculpturilor si a vitraliilor sale, fiind considerata un adevarat giuvaier arhitectonic, un simbol veritabil al rezistentei. Si poate ne-am imaginat ca o asemenea bijuterie a avut nevoie de secole sa devina ceea ce astazi putem vedea cu atata admiratie; aflam, de pilda, ca nu a fost nevoie de foarte multi ani pentru a se construi corpul principal al catedralei, acesta fiind inaltat destul de repede. Si totusi, lucrarile de constructie au inceput in anul 1194 si au fost incheiate in mai mult de douazeci si cinci de ani.

De mentionat aici este ca lacasul sfant inlocuia un mai vechi lacas romanic – ultimul dintr-o serie de biserici ridicate pe locul cu pricina -, care fusese distrus in urma unui incendiu devastator. Cu toate acestea, din fericire, atat fatada de vest a cladirii anterioare, cu superba Poarta Regala sculptata, cat si turnul de sud, si anume cel situat in dreapta, daca privim catedrala din exteriorul fatadei au supravietuit insa flacarilor si au fost incorporate in noul edificiu, dar nu inainte de a se concepe un plan pentru a se face o trecere usoara, in asa maniera incat sa nu fie vizibile niciun fel de elemente discrepante la noul lacas sfant. Mai tarziu, un al doilea turn mult mai inalt avea sa fie adaugat, la inceputul secolul al XVI-lea.

Chartres cathedral - tympanum

Si desi astazi este in stare perfecta, Catedrala din Chartres a trecut prin momente mai putin fericite, de altfel, ca orice alt edificiu din Europa. In timpul Revolutiei Franceze, spre exemplu, catedrala a avut de suferit; in primul rand, Comitetul Revolutionar a decis atunci sa distruga catedrala aruncand materiale explozive. Si totusi, Catedrala din Chartres nu a fost distrusa, plus, lucrarile de restaurare au fost intr-atat de multe si de bine executate incat reputatia lacasului sfant nu a avut in niciun chip de suferit.

A scapat si de distrugerile celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand doar acoperisul a avut de suferit in anul 1939, imediat dupa ce germanii au invadat Franta. Astazi, atunci cand vizitatorii intra inauntru, ei sunt imediat coplesiti atat de dimensiunile spatiului (Chartres are cea mai lata nava dintre bisericile franceze) cat si de frumusetea de filigran a vitralilor medievale. Exista trei rozete, cea mai frumoasa fiind cunoscuta drept “roza Frantei”. La fel de celebre printre turistii straini, dar si printre francezi sunt fereastra albastra a Madonei, din apropierea usii dinspre sud, si Arborele lui Iesei, care ilustreaza descendenta lui Hristos din neamul regelui David.

Chartres cathedral11

Si nu e de mirare, mai ales ca, in Evul Mediu, Chartres a devenit un important loc de pelerinaj, atragand credinciosi din diferite parti ale Europei. Multi erau invalizi, care sperau intr-o vindecare miraculoasa, si foloseau adesea neobisnuitul labirint (1205), lung de 294 metri, trasand pe pardoseala navei. Pelerinii trebuiau sa-l parcurga in genunchi, in meditatie si cainta, aceasta penitenta fiind considerata echivalentul simbolic al unui pelerinaj la Ierusalim. Odata cu lasarea serii, interiorul Catedralei din Chartres devine un fel de loc difuz luminat, dar plin de viata, misterios si, in acelasi timp, maret, multe dintre detaliile stilului gotic disparand printre umbrele lumanarilor si candelabrelor, distribuite inegal.

Turistii interesati sa viziteze acest impresionant edificiu trebuie sa stie ca aici se mai afla si faimoasa relicva Sancta Camisa, despre care se spune ca ar fost tunica purtata de Fecioara Maria la nastere lui Iisus Hristos. Catedrala din Chartres este inclusa si in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.