Kremlinul din Moscova a fost asociat in mod direct cu fiecare eveniment major din istoria Rusiei inca din secolul al 13-lea. Kremlinul este compus din o serie de capodopere arhitecturale si ale artelor plastice. Printre cladirile care alcatuiesc compexul Kremlin din Moscova se afla: monumente religioase de o frumusete extraordinara ca Biserica Bunavestirii, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Biserica Arhanghelului Mihail si clopotnita lui Ivan Veliki; si palate precum Marele Palat al Kremlinului, care cuprinde Palatul Teremnoi si Biserica Nasterii Maicii Domnului.
In Piata Rosie, care separa fosta cetate regala de actuala resedinta a presedintelui Federatiei Ruse, se afla Catedrala Sfantului Basil cel Binecuvantat, un edificiu important al artei ortodoxe. Arhitectura ruseasca a fost afectata de numeroase ori in istoria sa, de influente emanate de Kremlin. Unul dintre exemplele in acest sens este perioada Renasterii italiene.
Conform cronicilor, Kremlinul din Moscova dateaza din anul 1156. Inca de cand s-a stabilit aici Principatul Moscovei in 1263 si de cand scaunul Mitropolit a fost transferat aici in 1328, Kremlin a fost atat centru politic, cat si centru religios. Unele dintre cladirile originale se afla la granita cu Piata Catedralei, altele, precum Biserica Nasterii Maicii Domnului, au fost incorporate in complexul Kremlin din Moscova, cand acesta a fost reconstruit. Nucleul complexului s-a extins catre nord, odata cu ridicarea Palatului Patriarhilor si a Bisericii celor Doisprezece Apostoli in secolul al 17-lea. Mai apoi a fost adaugat si Arsenalul lui Petru cel Mare, care se afla in coltul de nord-vest al complexului.
In 1812, armata franceza in frunte cu Napoleon a ocupat Kremlinul de pe 2 septembrie pana pe 11 octombrie. Cand Napoleon a fost alungat din Moscova, acesta a ordonat ca intregul complex sa fie distrus. Astfel Arsenalul, cateva portiuni ale zidului, si cateva turnuri au fost distruse de explozii, iar incendiile au distrus cateva biserici si Palatul Fatetat. Din fericire ploile n-au permis ca distrugerile sa fie atat de mari precum spera Napoleon. Lucrarile de restaurare au inceput in 1816 si s-au incheiat in 1819, si au fost supravegheate de Osip Bove. Dupa 1851, au mai fost adaugate Monumentul lui Alexandru II si o cruce de piatra care marcheaza locul unde a fost asasinat Ducele Sergei Alexandrovich al Rusiei in 1905. Aceste monumente au fost insa distruse de bolsevici in 1918.
Palatul triunghiular al Senatului, care astazi este sediul Consiliului Ministrilor, a fost construit de Kazakov pentru Imparateasa Ecaterina II. Aceasta cladire se afla in sectorul nord-estic, intre Arsenal, Manastirea Miracolului si Manastirea Ascensiunii. Cele doua manastiri superbe au fost demolate in anul 1932. In sectorul de sud-est, Kazakov a construit inca un palat, mai mic, pentru imparateasa. Acest palat era cunoscut sub numele de Palatul Nicolae, si deasemenea a fost distrus in 1932. Piata Rosie este strans asociata cu Kremlin din Moscova, aflandu-se sub zidul estic al complexului.
In partea cea mai de sud a pietei se afla Catedrala Sfantului Basil cel Binecuvantat, care reprezinta unul din cele mai frumoase monumente ortodoxe. Initial, langa aceasta catedrala se mai afla un edificiu religios, si anume Catedrala lui Kazan, care fusese construita in 1633. Aceasta catedrala fusese construita la ordinul printului Pozarsky pentru a comemora victoria sa asupra polonezilor, insa a fost demolata la inceputul anilor 1930, odata cu alte manastiri din apropiere.
Corpul triunghiular al Kremlinului, strapuns de 5 porti si consolidat cu 29 de turnuri, conserva amintirea fortificatiilor din lemn ridicate de Yuri Dolgoruki in 1156, pe dealul aflat la confluenta dintre raurile Nieglinnaya si Moskova. Prin aspectul sau si prin istoria transformarilor prin care a trecut, fortareata a fost prototipul Kremlinului, la fel ca restul citadelelor din orasele rusesti vechi ca Smolensk, Pskov, Kazan sau Tula. Influenta stilului arhitectural al Kremlinului poate fi vazut la Catedrala Adormirii Maicii Domnului construita de Rudolfo Fioravanti intre anii 1475 si 1479, si la Palatul Fatetat construit de Pietro Antonio Solario si Marco Ruffo intre anii 1487 si 1491. Expresia Renascentista s-a vazut si mai clar atunci cand a fost reconstruita Catedrala Arhanghelului Mihail intre anii 1505 si 1509, de catre Alevisio Novi.
Kremlinul din Moscova a fost si resedinta lui Lenin si a lui Stalin, acesta din urma indepartand toate urmele regimului tarist care ramasesera. Una dintre masurile pe care le-a luat a fost sa inlocuiasca vulturii din aur de pe turnuri cu stele. Tot atunci au fost demolate numeroase manastiri si catedrale pentru a face loc pentru scoala militara si pentru Palatul Congresului. Muzeele Kremlin din Moscova au fost deschise publicului in 1961, iar in 1990 intregul complex a fost printre primele structuri sovietice care a ajuns pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Actualul administrator al Muzeelor Kremlin este fiica lui Yuri Gagarin, pe nume Elena Gagarin. Patriarhul Moscovei are cateva apartamente in complex, insa in catedrale slujbele au loc in mod neregulat, intrucat acestea inca sunt administrate sub forma de muzee.