Moscova este capitala Rusiei, un oras de vis, cu multe catedrale si biserici, asezat pe malurile raului Moscova, pe coline joase, in centrul partii europene a Rusiei. Orasul s-a dezvoltat in inima une intinse campii.

Fiecare epoca istorica a marcat acest oras, fapt care explica marile constructii moderne pe de o parte si vechile monumente, constructiile clasice rusesti pe de alta parte. Orasul este mentionat documentar in anul 1147, an in care printul Iuri Dolgoruki a invitat un aliat al sau la banchetul pe care il organizase pe mosia sa de la ,,Moscov”.

Orasul Moscova1

In sec. al XIII-lea se duc lupte impotriva invaziei mongole, Moscova devine capitala statului centralizat rus. Unificarea Rusiei are loc in jurul Marelui Cnezat al Moscovei. In timpul domniei cneazului Ivan al III-lea, dominatia mongola este definitiv indepartata. In aceasta perioada se intetesc relatiile comerciale cu Europa de Vest, mai ales cu Anglia, Asia Centrala, Persia, India, dar si cu lumea mediteraneana.

Moscova este invadata in doua randuri de polonezi, care au fost alungati de printul Pojarski si Kuzma Minim. In 1712, Petru cel Mare muta capitala la Sankt Petersburg. Orasul, privat de functii politice, devine un centru comercial industrial, al doilea ca marime al tarii si locul de incoronare al tarilor. In 1812, este supus invaziei napoleoniene. In octombrie 1912, francezii sunt nevoiti sa se retraga, apoi orasul este reconstruit rapid. Prima legatura de cale ferata leaga Moscova de Sankt Petersburg in 1851. In urma revolutiei bolsevice din 1918, Moscova redevine capitala Rusiei. In perioada 1922-1991 este capitala Uniunii Sovietice. La sfarsitul anului 1941, Moscova era pe punctul de a fi cucerita de nemti. Dar a scapat datorita rezitentei trupelor conduse de maresalul Jukov si locuitorilor de aici. Orasul cunoste dupa 1945 o relativa crestere demografica. In 1991 devine capitala Republicii Rusia.

Kremlin
Kremlin

Moscova s-a nascut si s-a dezvoltat in jurul Kremlinului, o fosta fortareata la sfarsitul veacului al XV-lea, resedinta puterii de stat, a taralui, dar si a sovietului suprem.

Kremlinul este un ansamblu arhitectural maiestuos pe varful colinei Borovitki. Cupolele bisericilor, catedralelor, siluetele elegante a palatelor de piatra alba, stradutele medievale din incinta zidurilor crenelate sunt imaginea mareata si glorioasa a Rusiei. Kremlinul este integrat in patrimoniul national unic, el poarta amprenta diverselor epoci istorice. Aici au fost construite trei linii de incinta: Zemlianoi-gorod (,,orasul de pamant”), Kitai-gorod (,,orasul chinezesc”) si Beli-gorod (,,orasul alb”).

Nucleul istoric al orasului se situeaza pe locul unde se afla astazi Kremlinul si Piata Rosie.

Orasul este legat de restul Rusiei prin autostrazi, linii aeriene si canale navigabile. Orasul are peste 75 de institutii de invatamant, cum este Universitatea Lomonosov si Academia de Stiinte, 30 de teatre, 60 de muzee. Printre acestea, mai importante sunt Galeria Tretyakov care adaposteste cateva dintre cele mai marete opere de arta din istoria Rusiei si detine colectia cea mai interesanta de icoane rusesti din lume. Tot aici se afla colectia de picturi, ilustratii si sculpturi ale artei rusesti din sec. XVIII-XX, si altele.

Citește și:  Maynardville Park: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town
Casa Puskin
Casa Puskin

In Moscova se afla Muzeul de Arta, Casa Puskin, Palatul Armurilor (arta decorativa). Centrul orasului are trei piete animate: Piata Rosie, Piata Manej, Piata Teatrelor. Partea istorica a orasului in care predomina stilul clasic la Casa Paskov, cladirea veche a Universitatii, Casa Sindicatelor, Teatrul Balsoi, si stilul vechi rusesc intalnit la Muzeul de Istorie, Duma orasului. In fata Primariei din oras se afla statuia printului Iuri Dolgoruki – fondatorul orasului.

Minunate monumente religioase sunt

Catedrala Blagovescenski
Catedrala Blagovescenski

Catedrala Blagovescenski (,,Catedrala Bunei Vestiri”) care a fost construita in 1485-1489, ea fiind biserica particulara a cnejilor si tarilor Moscovei cu iconostasul pictat de Andrei Rubliov si Teofan Grecu.

Catedrala Uspensky
Catedrala Uspensky

Catedrala Uspensky (,,Adormirea Maicii Domnului”) este o constructie in stil renascentist cu 5 turle, construita de arhitectul italian Fioravanti la porunca lui Ivan al III-lea, este biserica in care s-au incoronat toti tarii Rusiei. Turnul-clopotnita al lui Ivan Veliki are 81 m, un clopot de 70 de tone aflat intre alte 21 de clopote, a fost terminat pe vremea tarului Boris Budunov. Langa acest turn, intr-o piata larga se citeau legile date de tar.

In apropiere se afla Biserica ,,Asezarii in racla a Sfantului Vesmant”.

O adevarata bijuterie este Biserica Sf. Vasili Blajenai (,,Preafericitul”) are 9 capele si a fost construita cu binecuvatarea Mitropolitului Macarie la porunca lui Ivan cel Groaznic, pentru a comemora victoria sa asupra tatarilor.

Parcul Gorki
Parcul Gorki

Marile bulevarde moscovite sunt strajuite de arbori, de oaze de verdeata. In oras intalnim mari parcuri: Parcul Kultury, Parcul Gorki, Luna Park, si altele. Kolomenskaya este un parc muzeu unde iarna sute de copii vin cu saniile. Kuskovo, fosta resedinta de vara a contilor Seremetiev este un domeniu superb, inconjurat de un parc in stil francez. Impresionante sunt si Gradina Botanica, Parcul Izmailovski, Parcul Sokolniki, Parcul Petrovski, Parcul Kuzminski. Taritino este unul dintre cele mai seducatoare parcuri care imprejmuieste fosta resedinta de vara neterminata a Ecaterinei a II-a. Impresionante sunt si Cheiurile Moscovei.

Cartierul Arbat
Cartierul Arbat

Cartierul Arbat este un echivalent al Montmartre-ului din Paris, unde pictorii si sculptorii isi vand lucrarile. Metroul contruit in 1935 face legatura intre principalele mari zone ale orasului. El este mai mult un muzeu subteran decat un sistem de transport in comun. De exemplu, statia ,,Kievskaia” este decorata cu mozaicuri ce ilustreaza scene din istoria Ucrainei, in vreme ce pentru decorarea statiei de metrou ,,Maiakovskaia” s-au folosit otel inoxidabil si marmura.

Teatrul Balsoi
Teatrul Balsoi

Teatrul Balsoi dateaza din 1824, este cel mai celebru teatru al Rusiei cu opera si balet, renumit in intreaga lume. A fost gazda pentru premierele si interpretii cei mai cunoscuti ai lumii printre care: Lacul Lebedelor, Spartacus, concerte semnate de Richard Wagner, etc. O seara la Opera Balsoi si Teatrul de Balet constituie una dintre cele mai frumoase iesiri in Moscova pe timp de noapte.

Acest oras este o mare metropola ce atrage turistii din intreaga lume.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.