Adelaide este capitala statului Australia de sud, cu o suprafață de 1827 km² și o populație de 1.191.666 locuitori, cu o densitate de 911 loc/km². El este un oraș așezat în nordul Peninsulei Fleurieu, pe Valea Adelaide, între Golful Sf. Vincențiu și Muntele Lofty. Adelaide este un oraș de coastă situat în golful Saint-Vincent, pe răul Torrens, la 11 km de Portul Sf. Vincent. Orașul a fost denumit în anul 1836 de către primul guvernator al statului, căpitanul John Hindmarsh, după Adelaide, regina de origine germană a Angliei.
Cel care a întemeiat orașul, la început o colonie europeană, colonelul Light, în anul 1836 a dorit un spațiu deschis. Numit astfel în onoarea Reginei Adelaide, soția regelui William IV, a fost desemnat a fi capitala provinciei britanice libere din Australia. Colonelul William Light, unul dintre fondatorii orașului, a proiectat orașul și a ales locația în aproprierea râului Torrens, în zona ocupata inițial de către indigenii australieni din tribul Karuna, în spațiu deschis. Proiectul lui Light a prevazut orașul Adelaide cu străzi sub forma de grilaj, străbătut de bulevarde largi, piețe publice mari și înconjurat peste tot de parcuri. În contrast cu orașele Sydney sau Hobart el nu a devenit colonie pentru lagărele de deținuți englezi.
Orașul este situat pe malul Oceanului Înghețat de Sud. Partea centrală a orașului Adelaidei conține o zonă cu zgârie-nori moderni, destul de mică, iar restul orașului are unul sau două nivele. Aici turiștii sunt atrași de a treia cea mai mare insulă din Australia, Kangaroo Island, rezervație naturală cu o colonie de lei de mare şi o plajă frumoasă de pescuit. Adelaide este capitala și cel mai poluat oraș al statului australian Australia de Sud. Este al cincilea oraș ca mărime din Australia și este cunoscut ca fiind orașul bisericilor. Adelaide este un oraș de coastă, situat pe malul estic al golfului St. Vincent, suburbiile ating 20 km de la coastă până la poalele dealurilor, însa se extind 100 km de la orășelul Gawler în partea nordică, până la Sellicks Beach în sud.
Ca și gazdă a guvernului australian și centru comercial, Adelaide este locul unde se găsesc multe instituții financiare și guvernamentale. Mare parte dintre acestea sunt amplasate în centrul orașului, de-a lungul bulevardului cultural și a diverselor districte economice din zona metropolitană.
Adelaide este un oraș cultural fiind numit și festival city pentru festivalurile de muzică de jazz, de film, Festivalul Fringe pentru artă, Festivalul Another way to love pentru idei de pionierat ale oamenilor și cum pot fi puse în practică, Festivalul de cabaret, Festivalul Fuse pentru industria concertelor, Festivalul Ideilor, Festivalul Gastronomic Tasting Australia, Festivalul Scriitorilor Adelaide Writers Week, Festivalul comunității germane, Festivalul aviatic, Festivalul pentru expozițiile unor artiști renumiți și pentru multele întruniri sportive de pe stadioanele și din centrele sportive din oraș. Adelaide este capitala şi cel mai mare oraș al statului Australia de Sud și este al cincilea cel mai mare oraş din tară. Astăzi Adelaide este recunoscut pentru preparatele culinare, plajele sale lungi și datorită vinurilor sale.
Plajele sunt puncte de atracție deosebite: Plaja Alding, Plaja Sellicks, Aldinga, Maslin, Christies, în total 20, unde se pot face plimbări și cu mașina, se poate juca volei sau fotbal. Grădina zoologică cu urși panda uriași, cele 3 grădini botanice cu plante rare, sanctuarul delfinilor situat în estuarului Port River, Piața fermierilor pentru fructe și legume, Piața Gilles pentru cumpărături, strada King William cu clădirile din secolul al XVII-lea sunt câteva dintre cele mai atractive obiective turistice.
Industria orașului constă în prelucrarea petrolului, construcțiile navale, industria electronică și producătoare de bunuri electrocasnice și mașini. Din portul Adelaide, situat la 11 km NV de oraș, se exporta grâne, lână și vin. Printre clădirile remarcabile din oraș se număra Parlamentul, clădirea guvernului, catedrala anglicană Sf. Petru și catedrala romano-catolica Sf. Francis Xavier (construită între 1856-1926). Adelaide se găsește într-una din cele mai importante regiuni viticole ale Australiei și se învecinează cu unele dintre cele mai aride zone din lume – câmpia Nullarbor și Marele Desert Victoria.
În 2006 este anunțat Proiectul Adelaide Solar City, o inițiativă a Guvernului australian. Programul a creat noi parteneriate pentru a economisi energie, pentru asimilarea de tehnologii performante solare de vârf, pentru eficiența energetică și generarea de energie solara.
Catedrala Sfântul Francisc din Adelaide este o catedrală romano-catolică. Aceasta este clasificată ca fiind o catedrală ridicată în stilul renascentist gotic îmbinat cu stilul englezesc timpuriu. Catolicismul a ajuns în acest loc puternic protestantizat prin filiera irlandeză. Turla acesteia atinge înălțimea de 36 de metri, iar catedrala are o lungime de 56.5 metri și o lățime de 29.5 metri. Piatra de fundație a fost așezata în anul 1856, iar lucrările la turnul acesteia au început în1887, catedrala nefiind terminată până în anul 1996.
Catedrala a avut, de-a lungul istoriei sale, trei orgi. Prima orgă a fost cea amplasata în anul 1869 de către Johann Wolff, având două pedale și un rand de clape. Aceasta avea sa fie înlocuită în anul 1926 de către J. E. Dodd cu una cu două rânduri de clape, care și ea va fi reconstruită în anul 1954. În prezent, populația catolica din Adelaide se ridică la un procent de 20 %. Acest procent egalează aproape numărul anglicanilor din oraș.
Muzeele sunt numeroase și variate: Adelaide Gaol, Galeria Adelaide de Artă, Muzeul Migrării, Muzeul de Arheologie clasică, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Australian de Aviație, Muzeul Carrick Hill, Muzeul și Institutul Tandanya Național Aboriginal pentru Cultură, Muzeul Old Government House. Cele 43 de parcuri și grădini dintre care cel puțin 3 sunt grădini botanice, cele 14 centre comerciale mari, locurile istorice ca și Old Gum Tree sunt obiective turistice pe care un vizitator al orașului Adelaide nu ar trebui să le omită.