Reprezintă principalul port al Irakului și capitala provinciei Basra. Orașul este situat în sudul țării, pe cursul fluviului Shatt al-Arab. I se spune „Veneția Orientului”, datorită unei rețele de canale aflată chiar în centrul său, dar locul este cu adevărat special datorită unui alt fapt. Se spune că orașul Al Basra ar reprezenta fosta Grădină a Raiului, cea ridicată la cer după căderea lui Adam în păcat. Din punct de vedere turistic, orașul reprezintă punctul de plecare al aventurilor ce l-au avut în centrul atenției pe Sinbad Marinarul.
Orașul Al Basra a fost întemeiat în secolul VII al erei noastre, iar întreaga sa istorie a fost marcată de lupte între arabii care l-au întemeiat și otomanii care au dorit (și reușit) la un moment dat să îl cucerească. În primele sale secole de existență, s-a impus ca unul dintre cele mai strălucite centre culturale arabe, dispunând de foarte mulți oameni culți, prozatori, poeți și teologi.
Există numeroase atracții turistice, atât de ordin arhitectural, cât și religios, natural și comercial. Orașul Al Basra dispune de un potențial turistic extraordinar, datorită eforturilor depuse pentru atragerea vizitatorilor și datorită numeroaselor obiective de vizitat.
Marea moschee Basra este locul din care pornește orice tur de vizitare al orașului. Este vorba despre prima moschee a Islamului, construită în afara Peninsulei Arabice. A fost înălțată în secolul VII, din stufăriș și crengi de palmier, dar în urma unui incendiu devastator a trebuit reconstruită din materiale ceva mai durabile. De această dată, a fost construită din ghips și cărămidă arsă, cu un acoperiș metalic. În jurul său se formase încă de la începuturi un adevărat centru cultural religios. Moscheea a fost numită Imam Ali, în onoarea celebrului personaj istoric, urmaș al profetului, care ar fi trecut pragul edificiului religios, la începutul secolului VII. A doua etapă de restaurare a moscheii a avut loc în anul 1997, când edificiul a căpătat o înfățișare foarte nouă, aproape modernă. Banii au fost donați de către localnici. Din vechea moschee a rămas în picioare minaretul și o parte din vechii piloni de granit ai construcției inițiale.
Orașul Al Basra dispune de patru foste palate oficiale. Cel mai cunoscut este palatul lui Saddam Hussein, construit în stil grandios și menit a copleși pe cei veniți să-l viziteze. Interioarele au fost inspirate de stilul rococo, dar înălțimea nu impresionează. După îndepărtarea regimului dictatorial, fostul palat prezidențial a fost restaurat și transformat în sediu al Muzeului Basra, dedicat educației, culturii și științei din provincia cu același nume. Restul celor trei palate se află în apropierea celui oficial și au fost construite în prima jumătate a secolului XX. În urma restaurărilor, complexul de palate a fost deschis publicului larg, spre vizitare. În mod regulat se organizează și expoziții de antichități menite să reflecte istoria îndelungată a provinciei.
O atracție de ordin cultural este reprezentată de ruinele casei celui mai mare poet din Irak, Badr Shakir al-Sayyab, născut la începutul secolului XX. Este vorba de casa în care a locuit timp de mai multă vreme marele poet. Pe fondul Războiului din Irak, construcția a avut de suferit destul de mult, astfel că se prezintă azi sub forma unei ruine. În fața intrării se află o statuie a marelui poet.
Obiectivele naturale sunt printre cele mai interesante în orașul Al Basra din Irak. Aici se află unele dintre cele mai renumite plantații de curmali din lume. Fructele se numără printre cele mai dulci și gustoase, astfel că în orașul Al Basra una dintre principalele activități este cea referitoare la cultivarea și vânzarea curmalelor.
Interesante sunt și pădurile de palmieri, extrem de numeroase, aflate pe malurile fluviului Shaat al-Arab. Vegetația foarte bogată de aici oferă turiștilor un adevărat spectacol al naturii.
Insula lui Sinbad a fost zeci de ani la rând una dintre marile atracții turistice al orașului. Aici funcționau un cazinou și un hotel de lux. Însă pe fondul Războiului din Irak, insula a fost bombardată și nici până azi fostele construcții nu au fost restaurate. S-a reconstruit podul ce leagă insula de orașul Al Basra, însă turiștii care se aventurează până acolo au de înfruntat imaginea tristă a unui loc devastat de război.
Parcurile orașului Al Basra sunt numeroase, însă cele mai căutate sunt cele deschise printre primele. Akhora și Barsa Land se bucură de un număr mare de turiști, cu atât mai mult cu cât sunt parcuri tematice, cu numeroase zone de agrement.
Personalitatea locuitorilor poate fi cel mai ușor cunoscută în cadrul bazarului. Turiștii au la dispoziție piețe permanente, dar și piețe temporare. De cel mai mare succes se bucură vechile piețe ale orașului – piața Indiană și bazarul Hanna Sheikh.