Este cel mai mare oraș al țării și cel mai important centru cultural, economic și politic din El Salvador. Reprezintă capitala statului și atrage doar turiștii cei mai curajoși, având în vedere că se află situat chiar în valea vulcanului Boqueron. Deși peisajele naturale sunt fermecătoare, valea care adăpostește San Salvador se cheamă „Valea Hamacurilor”, întrucât numeroasele cutremure petrecute în zonă dau senzația că valea se leagănă în bătaia vântului precum hamacul.

San Salvador1

Erupțiile vulcanului Boqueron sunt cele care au șters de altfel și urmele celor mai vechi locuitori indigeni ai regiunii, triburile Pipil, care au locuit aici înainte de secolul al XV-lea și înainte de apariția coloniștilor spanioli. Toate monumentele și construcțiile triburilor Pipil au fost năruite de cutremure și lavă, iar oamenii s-au retras în cele din urmă din aceste locuri, abandonând valea.

Orașul San Salvador a fost oficial întemeiat de către cuceritorii spanioli care l-au mutat însă în două rânduri de-a lungul secolului al XVI-lea. Nici construcțiile lor, ceva mai serioase, nu au supraviețuit integral cutremurelor și erupțiilor vulcanului Boqueron, astfel că orașul San Salvador, deși vechi, se laudă în prezent cu o arhitectură destul de modernă, de recentă.

Locuitorii sunt fascinați de visul american, iar orașul depune eforturi de a imita aspectul și chiar și atmosfera celebrului Los Angeles. La o primă vedere, San Salvador seamănă unui oraș din America Centrală, dar turiștii care au răbdare să-l cerceteze pot depune mărturie că este totuși vorba despre o localitate tipică Americii Latine.

San Salvador11

Dispune de câteva cartiere rezidențiale de lux ce merită vizitate (Santa Elena, San Benito, Colonia Escalon, Colonia San Francisco și Ciudad Merliot) și care oferă turiștilor modalități de petrecere a timpului: cazare, cinat în restaurante, plimbări pe bulevarde splendide, cumpărături în mall și în magazine de firmă. San Salvador dispune de foarte multe malluri, unele dintre ele fiind foarte scumpe, dar atrăgătoare: El Paseo, Plaza Merliot, Basilea, Loma Linda, Plaza San Benito.

Există, în schimb, și câteva cartiere mărginașe unde turiștii nu au ce căuta, din cauza ratei crescute a criminalității – în special suburbia Soyapango.

Cele mai frumoase bulevarde pentru turiști sunt: bulevardul de los Heroes, bulevardul Constitucion, bulevardul de los Proceros, pasajul General Escalon, Alameda Roosevelt, bulevardul Jerusalem și bulevardul Juan Pablo Segundo.
Plimbări în aer liber se pot face și de-a lungul câtorva dintre cele mai renumite parcuri ale orașului San Salvador: parcul de los Pericos (cel mai mare parc din oraș), parcul Cuscatlan, grădina botanică Laguna, parcul Saburo Hirao, parcul Balboa, parcul Los Planes des Renderos și grădina zoologică a orașului.

San Salvador111

Ca monumente de vizitat, San Salvador dispune de câteva clădiri de secol XIX. Centrul istoric al orașului se află pe suprafața locului inițial în care fusese întemeiat San Salvador, dar clădirile sunt foarte puține și în stare de degradare.
Cel mai cunoscut monument este o statuie impresionantă înfățișându-l pe Iisus Hristos în rolul de Salvator, de Mântuitor al omenirii. Monumentul se numește Divino Salvador del Mundo și se află în piața El Salvador del Mundo.

Există și câteva clădiri simbolice ce atrag un mare număr de turiști:
Palatul Național este o splendoare arhitecturală, în special la interior. Constă în patru încăperi principale, foarte spațioase și realizate pe culori – camera roșie, camera galbenă, camera albastră și camera roz – și încă o sută de încăperi secundare, de dimensiuni mai mici.
Catedrala Metropolitană, principala biserică a arhidiecezei romano – catolice din San Salvador. Este o construcție grandioasă care a primit deja în două rânduri vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Înăuntru se află și mormântul arhiepiscopului Oscar Romero, asasinat în 1980.
Teatrul Național, cel mai vechi teatru din America Centrală. Construcția lui a început în 1911 și datorită frumuseții arhitecturale este deschis turiștilor care îl pot vizita în afara orelor de program artistic. Construcția este opera unei echipe de arhitecți și decoratori din Franța și Italia.
Casa Duenas, o locuință privată de lux pe care statul a preluat-o prin forță și a folosit-o zeci de ani de zile ca locuință de protocol. Fusese construită în 1920 de către un proprietar de plantație de cafea, însă splendoarea ornamentațiilor sale i-a adus o faimă deosebită. Aici au locuit temporar nume celebre precum Robert Kennedy, Richard Nixon, Clark Gable și Tony Curtis.
San Salvador dispune de numeroase muzee pentru turiști. Cele mai importante sunt Muzeul de Artă El Salvador, Muzeul Național de Antropologie și Muzeul Marin pentru Copii.

San Salvador1111

Bucătăria propusă de către orașul San Salvador constă într-un amestec năucitor de mâncăruri tradiționale din întreaga lume: bucătărie spaniolă, asiatică, mexicană, americană etc. Bucatele tradiționale în San Salvador sunt „pupusas” – o tortilla umplută cu un amestec de brânză, fasole și carne de porc.

În San Salvador nu se poate muri de foame sau de sete. Restaurantele, barurile, terasele, tavernele, localurile și fast – foodurile împânzesc absolut toate străzile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.