Se află în centrul Franței și este traversat de râurile Loara și Cher. Orașul Tours a fost întemeiat de către gali, care îl numiseră Turones, dar în timpul cuceririi sale de către romani, numele i-a fost transformat în Caesarodunum, însemnând „colina lui Cesar”. Până în secolul al IV-lea, denumirea i s-a preschimbat în actuala formă Tours.

Tours1

De altfel, urmele stăpânirii romane fac astăzi parte din farmecul turistic al orașului Tours. Aici a fost construit unul dintre cele mai mari cinci amfiteatre imperiale, amfiteatrul Caesarodunum ce poate fi și astăzi vizitat de către turiști. Ruinele vechiului amfiteatru roman sunt vizibile de la depărtare, aflându-se la marginea orașului Tours și impresionând prin zidurile sale extrem de groase și înalte. Conform calculelor, zidurile exterioare ale amfiteatrului măsurau circa 20 de metri înălțime. Din păcate, mare parte a ruinelor se află acoperite de pământ sau ascunse printre casele oamenilor. Câteva dintre beciurile locuințelor actuale coboară spre ruinele acoperite ale amfiteatrului.

Tot în vremea stăpânirii romane a fost proiectată și rețeaua de străzi a orașului actual și locul catedralei Tours. Catedrala Tours se numără printre obiectivele simbol ale orașului francez și a fost construită începând cu secolul al XII-lea chiar pe locul unei vechi catedrale distruse în timpul confruntărilor dintre Louis al VII-lea al Franței și Henry al II-lea al Angliei. Catedrala a fost închinată sfântului Gatien, primul episcop canonizat din Tours, dar construcția s-a întins până în secolul al XVI-lea, astfel că stilul arhitectural reprezintă o combinație de gotic și renascentist. Catedrala măsoară 69 de metri în înălțime și dispune de două turnuri impresionante și trei intrări dispuse pe fațada principală.

La numai 3 kilometri distanță de catedrală, se află congregația mănăstirii catolice, o construcție actualmente în ruină, ridicată în secolul al XI-lea și care, de-a lungul timpului, a servit ca loc de popas în timpul pelerinajelor spre Spania. Aici a poposit și Caterina de Medici, dând locului un renume important. Majoritatea turiștilor vin să admire în mod deosebit grădina cu trandafiri, amenajată chiar în vecinătatea ruinelor.

Castelul Tours
Castelul Tours

Un obiectiv foarte vechi și reprezentativ al orașului Tours din Franța îl constituie Castelul Tours, a cărui construcție datează din secolul al XI-lea. Arhitectura este inspirată de stilul promovat pe timpul dinastiei carolingiene, la dimensiuni monumentale, cu sculptură tridimensională, în relief. Piatra ia locul lemnului, fiind însă cioplită în așa fel încât să imite lemnul. Timp de mai multe sute de ani, castelul Tours a reprezentat reședința lorzilor Franței. Din anul 1913 a fost înscris pe lista monumentelor istorice și a găzduit Muzeul Grevin, dar și un acvariu cu peste 2000 de specii de pești. Din anul 2000, castelul Tours a devenit gazda unor colecții de artă contemporană – pictură și fotografie – dar conține și colecții arheologice și istorice ale orașului.

Din secolul al XV-lea datează o altă construcție istorică reprezentativă pentru orașul Tours din Franța, și anume Hotel Gouin, proprietatea privată a lui Rene Gardette, urmașul unor negustori de mătase. În secolul al XVI-lea, casa a trecut prin mici modificări exterioare, astfel că i s-a adăugat o verandă și un balcon pe partea dinspre apus. Stilul arhitectural este cel renascentist. Începând cu secolul al XVIII-lea, casa a trecut printr-o nouă etapă de modificări, operate de noul proprietar, un bancher pe nume Gouin care a demolat câteva dintre anexele casei și a înlocuit balcoanele, dar și intrarea principală. Cea de-a doua conflagrație mondială a provocat mari distrugeri clădirii, lăsând intactă numai fațada principală a casei. Casa Gouin a fost ulterior reclădită și transformată în obiectiv turistic al orașului Tours, găzduind la interior și muzeul cu același nume.

Muzeul de Arte Frumoase
Muzeul de Arte Frumoase

Unul dintre muzeele cele mai importante ale orașului este Muzeul de Arte Frumoase, ale cărui colecții se află expuse în fostul palat episcopal din Tours. Colecțiile impresionează prin calitate, vârstă și diversitate. Pot fi admirate colecții de pictură aparținând unor artiști celebri din Italia, Olanda și Franța, precum Antonio Vivarini, Francesco Cairo, Edgar Degas, Eugene Delacroix, Ruben și Rembrandt, colecții de sculptură semnate de Auguste Rodin sau Alberto Giacometti și colecții de pictură modernă. Câteva dintre camerele palatului sunt amenajate cu mobilă de secol al XVII-lea și al XVIII-lea.

Cel mai cunoscut parc al orașului Tours este grădina botanică, aparținând municipalității. Se întinde pe o suprafață de 5 hectare și se află la discreția publicului încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt cultivate plante exotice, flori cu calități tămăduitoare, o grădină de orhidee. Parcul dispune de sere de plante perene, de o pepinieră amenajată în stilul grădinilor englezești, o grădină cu plante alpine și o oranjerie.

Bucătăria tradițională poate fi experimentată cu încredere în diverse restaurante. Ca specialități locale se recomandă rillettes (pateu din ficat de porc sau de gâscă), andouillettes (cârnați din măruntaie de vacă) și prăjiturile mănăstirești denumite „Prune de Tours”.

Tours11

Shoppingul în orașul Tours se face în trei locuri faimoase: centrul Atlantes și pe bulevardele Bordeaux și Nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.