Speciile Gecko fac parte din categoria soparlelor mici care au capacitatea de a se catara chiar si pe suprafetele verticale si netede datorita degetelor adezive, latite, cu pernute alcatuite din lame tegumentare destul de interesante ca forma si marime. Sunt specii nocturne, traiesc in vizuini, grohotisuri, zone nisipoase si crevase de stanci, au obiceiul sa emita sunete specifice prin care comunica sau isi apara teritoriul, fapt pentru care au fost numite ,,soparle vorbarete”. Unele specii au membre, insa exista si soparle fara membre.
Exista si specii inrudite cu Gecko si care sunt numite soparle-sarpe, au pliuri cu solzi in locul picioarelor si duc o viata ascunsa, in sol, in vizuini subterane. Unele specii pot fi confundate cu serpii pentru ca se aseamana foarte mult cu acestia, insa pentru a fi deosebite usor trebuie remarcata particularitatea lor de a avea deschideri auditive externe si solzi in zona ventrala.
Specii de soparle Gecko:
In nordul Insulei Madagascar este raspandita o specie de soparle care prefera sa-si petreaca majoritatea timpului pe scoarta copacilor. Este vorba despre o soparla arboricola numita gecko de zi din Madagascar care poate ajunge la lungimea corpului de 22-30 cm. Are denumirea stiintifica de Phelsuma madagascariensis si se remarca prin membrele robuste cu degete prevazute cu pernute adezive bine dezvoltate. Speranta de viata la acest gecko este de aproximativ 10 ani.
In sudul Asiei traieste o soparla care are capacitatea de a-si desprinde coada in caz de pericol. Se numeste gecko-leopard si are denumirea stiintifica de Eublepharis macularius. Are lungimea corpului de 20-25 cm si prezinta negi pe spate si la coada. Traieste aproximativ 25 de ani.
Specia Tokay este o soparla nocturna mare care poate ajunge la lungimea corpului de 18-36 cm. Traieste in sud-estul Asiei si are denumirea stiintifica de Gekko gekko. Are coloritul pielii albastrui si prezinta numeroase pete portocalii pe corp.
O specie foarte interesanta din estul Australiei este gecko nordic cu coada frunza. Are denumirea stiintifica de Phyllurus cornutus si poate ajunge la lungimea corpului de 15-21 cm. Se remarca prin coada lata in forma de frunza pe care in caz de pericol o poate lasa ca sa fuga mai repede din fata pradatorului. De asemenea membrele sale sunt oarecum ciudate, sunt mari, au degete lungi si subtiri, cu ajutorul lor se catara cu usurinta pe scoarta copacilor.
In nord-vestul SUA si nord-vestul Mexicului traieste soparla gecko dungat care are pielea translucida si zone acoperite cu solzi mici. Are denumirea stiintifica de de Coleonyx variegatus si poate ajunge la lungimea corpului de 12-15 cm.
Gecko cenusiu traieste in Caraibe si are lungimea corpului de 7-7,5 cm. Are denumirea stiintifica de Sphaerodactylus elegans si este o specie care prefera habitatul terestru. Este o soparla mica care se ascunde mereu pe sol in stratul de frunze aflat in stare de putrefactie din paduri.
Gecko cu degete solzoase are denumirea stiintifica de Lepidodactylus lugubris si are un colorit cafeniu, cenusiu, rosiatic cu dungi transversale contrastante.
In vestul Africii de Sud traieste gecko cu labe palmate care are denumirea stiintifica de Palmatogecko rangei. Aceasta soparla are corpul mic, subtire, cu lungimea de 12-14 cm. Are ochii mari si bine evidentiati datorita unor structuri fine rosii.
Gecko african cu coada groasa (Hemitheconyx caudicinetus) traieste in vestul Africii si are lungimea corpului de 15 cm sau chiar mai mult. Are un colorit interesant cu benzi cafenii si negre si coada foarte groasa datorita grasimii stocate in zona acesteia in perioadele cand hrana se gaseste din abundenta.
Gecko-cu-frana este o specie care are pernute adezive nu doar la degetele membrelor ci prezinta un astfel de sistem de oprire si la varful cozii. Are denumirea stiintifica de Lepidodactylus picturatus.
Gecko zburator al lui Kuhl (Ptychozoon kuhli) este o specie arboricola din sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 18-20 cm si se remarca prin faptul ca poate plana dintr-un copac in altul datorita labelor sale palmate. Aceasta soparla are un colorit de camuflaj pe scoarta copacilor in nuante maronii si coada lunga cu marginea crestata.
Gecko elegant de nisip este o specie mica de soparla raspandita in vestul Asiei si nordul si estul Africii. Are denumirea stiintifica de Stenodactylus sthenodactylus si poate avea lungimea corpului de 9-10,5 cm. Aceasta soparla este un mare pradator de termite, molii, gandacei, larve si furnici pe care le vaneaza seara.
Gecko-pitic traieste in sud-vestul Africii si prefera sa-si petreaca majoritatea timpului pe salcii. Are denumirea stiintifica de Lepidodactylus capensis.
Gecko din Noua Caledonie este o specie endemica din acest arhipelag din vestul Oceanului Pacific. Are lungimea corpului de 30-35 cm deci este o soparla foarte mare, care din pacate a ajuns sa fie o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Rhacodactylus leachianus.
O specie de numai 14 cm care are un colorit interesant este Phelsuma laticaudata sau gecko cu coada latita. Are corpul in nuante de galben-verzui, albastrui-verzui cu pete rosii.
Gecko maur (Tarentola mauretanica) este o specie de soparla care traieste in zonele pietroase din sudul Europei, nordul Africii si vestul Asiei. Are lungimea corpului de 10-16 cm si un aspect interesant creat de solzii mari care ii acopera coada si trunchiul.
In sudul Caraibilor si Insula Trinidad traieste gecko dungat de zi. Aceasta specie terestra are lungimea corpului de 7-7,5 cm si denumirea stiintifica de Gonatodes vittatus. Masculul se deosebeste de femela prin dunga alba de pe partea dorsala a corpului.
Gecko stentor este o specie arboricola de soparla care are corpul foarte mare de 36 cm si traieste in Arhipelagul Malaezia. Aceasta specie se remarca prin sunetele puternice pe care le scoate, acestea sunt formate doar din doua silabe si ii tradeaza imediat prezenta, ele sunt auzite de departe.
Gecko urias sau Tarentola gigas este o specie mare de soparle care traiesc in Insulele Capului Verde.
Gecko latrator comun este o specie comuna in sudul Africii. Are denumirea stiintifica de Ptenopus garrutus si poate ajunge la lungimea corpului de 6-10 cm.
O specie de gecko din regiunile tropicale care are un mod de viata in special arboricol este gecko de casa comun. Are denumirea stiintifica de Hemidactylus frenatus si lungimea corpului de 12-15 cm.