Vikingii au dominat jumatatea nordica a Europei intre anii 800-1050, avand o insemnata importanta pentru intreaga istorie a Europei. Unele dintre cele mai impunatoare urme ale vikingilor se gasesc in Danemarca, mai precis la Roskilde, unde pot fi admirate corabiile vikinge Skuldelev, aflate in celebrul Muzeu Viking Ship (Muzeul Corabiilor Vikinge), muzeu dedicat in totalitate conservarii vaselor si corabiilor din epocile stravechi.

Corabiile vikinge Skuldelev1

Scopul principal al acestui muzeu este sa scoata in evidenta caracterisiticile corabiilor si faptul ca unele dintre acestea inca se pastreaza, modificarile aduse corabiilor si vapoarelor moderne nefiind semnificative, astfel incat incearca sa reconstruiasca si sa aduca la viata o parte din istorie. Colectia de corabii de la Muzeul Viking Ship este in continua crestere, in momentul de fata avand 40 de exponate, unele datand inca din anul 1000.

Corabiile vikinge Skuldelev sunt cele mai importante si reprezinta principala atractie a muzeului. Conform datelor istorice, in secolul XI vikingii au intemeiat un baraj pentru a proteja golful (fiordul) Roskilde, capitala de atunci a Danemarcai, impotriva atacurilor de pe mare. Cele cinci nave au fost sabordate in asa fel incat sa formeze un baraj in Peberrende, un canal in Roskilde, in apropiere de Skuldelev. De aceea, aceste corabii sunt cunoscute in prezent drept corabiile din Skuldelev.

Corabiile vikinge Skuldelev11

Cele cinci corabii vinkinge Skuldelev au fost descoperite si scoase de pe fundul marii in anul 1962. Bariera a fost inconjurata de stalpi din fier, dupa care locul a fost secat, si in mai putin de patru luni vasele au fost scoase cu success la suprafata, in sute de bucati. Cea mai grea misiune pentru cercetatori a fost sa pastreze in cele mai bune conditii partile din corabii, si nu in ultimul rand sa asmbleze toate partile lantului de aparare, in asa fel incat sa recreeze toate cele 5 corabii vikinge. Cele cinci corabii sunt marturii clare ale indeletnicirilor de care au dat dovada vikingii.

Skuledev 1
Skuledev 1

Prima corabie, Skuledev 1, mai este numita “The ocean-going trader” in traducere “Comerciantul de pe ocean”, si a fost construita in nordul Norvegiei din lemn de pin si stejar, fiind o corabie de tipul knarr. A fost construita in anul 1030, iar forma sa robusta ii ofera capacitatea de a infrunta problemele din timpul navigarii, precum si posibilitatea de a transporta o cantitate foarte mare de marfa, de aceea a fost folosita pentru comert. Conform traditiei nordice, corabia a fost echipata cu o singura vela patrata. Corabia a fost reconstituita intre anii 1999-2000, sub numele de Ottar, putand fi admirata la Muzeul Viking Ship.

Citește și:  Stadionul Rose Bowl: Obiective turistice SUA - Pasadena
Skuledev 2
Skuledev 2

Cea de a doua corabie, Skuledev 2, a facut parte din bariera construita in Roskilde, fiind incarcata cu pietre si scufundata. Aceasta a fost o corabie foarte lunga ( 30 m), de razboi, iar analizele arheologilor au demonstrat ca a fost construita in Dublin, Irlanda. A fost construita din lemn de stejar si a avut la bord un echipaj de aproximativ 70 de razboinici. Vikingii au ajuns in Irlanda in anul 800 si au inaltat numeroase fortificatii. Forma ascutita a corabiei ofera posibilitatea atingerii unei viteze mult mai mari, iar cele 60 de vasle fac posibila navigarea fara ajutorul vantului. Reconstructia corabiei Skuldelev 2 poarta numele “The Sea Stallion” si este expusa la Muzeul Viking Ship.

Cea de a patra corabie gasita, se presupune ca ar face parte din Skuldelev 2, de aceea Skuldelev 2 mai poarta numele de Skuldelev 2-4.

Skuldelev 3
Skuldelev 3

Corabia Skuldelev 3, “The Coastal Trader” = “Negustorul de pe coasta”, a fost fabricata din lemn de stejar, in Danemarca, avand o lungime de aproximativ 12 m. Cea de a treia corabie este mai mica si mai eleganta decat restul corabiilor vikinge, fiind folosita pentru transportarea si comercializarea diferitelor marfuri. Reconstructia acestei corabii poarta numele “Roar Eye”.

Skuldelev 5
Skuldelev 5

Skuldelev 5, supranumita “The Small Longship”, a fost construita in Danemarca, avand o lungime de aproximativ 17 m. Pentru construirea sa a fost folosit lemn de stejar, frasin si arin. Este un mic vas de razboi, cu 13 perechi de vasle, iar echipajul sau ar fi avut 30 de membrii, fiind ideala pentru explorarea coastelor daneze. Reconstructia poarta numele Helge Ask, si poate fi vazuta la Muzeul Corabiilor Vikinge.

Skuldelev 6
Skuldelev 6

Ultima corabie gasita, Skuldelev 6, a fost construita din lemn de pin, stejar si mesteacan, avand o lungime de aproximativ 11m. Era supranumita “The Fishing Vessel”, deoarece era folosita pentru pescuit, dar si pentru vanatoarea de balene. Arheologii marini sunt de parere ca aceasta corabie a fost construita in anul 1027 in partea de vest a Norvegiei si este cea mai mica dintre toate. Reconstructia vasului poarta numele Kraka Fyr, si poate fi admirata la Muzeul Viking Ship.

Descoperirea acestor corabii vikinge a insemnat startul arheologiei maritime in Danemarca. Muzeul Corabiilor Vikinge ofera vizitatorilor oportunitatea de a explora o lume regasita, lumea vikingilor, deoarece, pe langa vasele conservate aici, sunt expuse comori si alte obiecte traditionale confectionate de priceputii mestesugari vikingi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.